Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

odleglosc od sasiada ktorego nie ma

b.

Recommended Posts

Niekoniecznie scalić choć jest to wyjście z sytuacji. Można jeszcze pomyśleć o tzw fikcyjnym bliżniaku. Jeśli warunki zabudowy coś takiego jak bliźniak przewidują to masz problem z głowy. Taką sytuację miała moje siostra - kupiła 2 działki i udało się nakłonić do wydania warunków na zabudowę bliżniaczą. Dom stanął w rezultacie na środku.

witam wszystkich

jestem wlascicielem dwoch dzialek obok siebie, w starostwie twierdza ze musze przy budowie zachowac odleglosc 4 m od granicy drugiej dzialki; moze ktos wie jak to obejsc

pozdrawiam

b.

Nic nie trzeba scalać, jesteś właścicielem dwóch sąsiadujących działek i we wszelkich pismach, wnioskach itp. traktujesz je jako jedną, w miejscu na numer działki wpisując po prostu oba numery razem, np.: 12/25 i 18/25, możesz w ten sposób normalnie budować, choćby okrakiem na tej wewnętrznej granicy.

J.

Nic nie trzeba scalać, jesteś właścicielem dwóch sąsiadujących działek i we wszelkich pismach, wnioskach itp. traktujesz je jako jedną, w miejscu na numer działki wpisując po prostu oba numery razem, np.: 12/25 i 18/25, możesz w ten sposób normalnie budować, choćby okrakiem na tej wewnętrznej granicy.

J.

o dokładnie tak robiłam :p

• 3 weeks później...
U mnie też nie trzeba było scalać. Wprawdzie na samym początku pani w architekturze powiedziała że muszę scalić działki. Bo nawet jeśli wszystkie są moje(a mam ich cztery) to w przyszłości mógłbym chcieć jakąś sprzedać, a wtedy nie byłoby zachowanej odległości budynku od sąsiedniej(sprzedanej)działki. No to spytałem ją czy znajdzie mi kogoś, kto chce kupić działkę o powierzchni 33m2(trzydzieścitrzymetry !!!) bo taką właśnie działkę między innymi posiadam. W dalszych formalnościach już problemów nie było.