Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt MAŁY DWOREK pracownia ARCHETON

Recommended Posts

• Odpowiedzi 69
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Podoba mi się, ale nie mogę się zdecydować, przeraża mnie trochę koszt bo wyczytałam w Muratorze, nie pamiętam numeru, że kosztowało to ich 400 tys. z wyposażeniem(nie wiem co wchodzi w skład tego wyposażenia-meble?)Podoba mi się też Dom w winorośli 2 z ARCHONU. Może pocieszysz mnie swoim kosztorysem, to będzie nas dwoje. :wink:

Wlanie tez widzialem ten artykul gdzie facet powiedzial ze 400tys dal zanim sie wprowadzil. Kosztorys taki zalaczony do projektu jest na 290 ale mnie sie wydaje ze za 250 mozna go wybudowac i wykonczyc. Oczywiscie bez szalenstwa. Ja np zrezygnowalem z garazu i zrobilem tam sypialnie z lazienką, na dachu blachodachówka będzie no i okna z pcv (w kolorze drewna od zewnątrz ale jednak pcv z uwagi na koszty).

Stan zerowy robie w marcu, potem ciąg dalszy. MAm nadzieje ze uda mi sie zamknąć w tym roku. Chetnie poslucham opinii jesli ktos juz ten dom postawil i ma uwagi.

czesc dziubek

widzialem ten dworek wykonczony od zewnatrz i od srodka, wyglada swietnie, my zdecydowalismy sie jednak na winorosl z archonu, jest swietny, w maju zaczynamy,

pozdrawiamy

Możesz pochwalić się, czy wprowadzasz jakieś zmiany i jaki masz kosztorys, tzn czy pokrywa się z kosztorysem umieszczonym na stronie Archonu?

Wlanie tez widzialem ten artykul gdzie facet powiedzial ze 400tys dal zanim sie wprowadzil. Kosztorys taki zalaczony do projektu jest na 290 ale mnie sie wydaje ze za 250 mozna go wybudowac i wykonczyc. Oczywiscie bez szalenstwa. Ja np zrezygnowalem z garazu i zrobilem tam sypialnie z lazienką, na dachu blachodachówka będzie no i okna z pcv (w kolorze drewna od zewnątrz ale jednak pcv z uwagi na koszty).

Stan zerowy robie w marcu, potem ciąg dalszy. MAm nadzieje ze uda mi sie zamknąć w tym roku. Chetnie poslucham opinii jesli ktos juz ten dom postawil i ma uwagi.

Czy analizowałeś koszty dachu z różnymi pokryciami (MURATOR NR8/2004), wynika z tej analizy że różnica w materiale wyniesie Cię ok. 1000 -2000 i w robocie ok 4000-oczywiście na kożyść blachy(wyliczenia dla domku o pow. parteru 100m , więc w dworku różnica będzie nieco mniejsza. Powodzenia. Załóż dziennik, chętnie poczytam.

nei zgadzam sie że różnica w robociznie na 100 metrach dachu jest 4000 na korysc blachy no chyba ze bylaby papa to tak. jesli chodzi o gonty to cena jest ta sama a jesli chodzi o dachowke to na 100 metrach jest 1000 zł roznicy w robociznie. cena dachowki 2000 wiecej to sie zgadzam , a jednak dachowke ma okres wytrzymalosci z 4 razy wiekszy niz blacha. no i ten efekt , wiec warto sie dobrze zastanowic , jezeli w projekcie jest mozliwosc polozenia dachowki to radze ją zastosowac , nie bedziecie zalowac.

pozdrawiam

wykonawca dachów 0880926689

Może źle się wyraziłam koszt całkowity:

- dach. ceramiczna-32 000

- dach.cementowa-26.500

- blachodachówka-26 000

- bitumiczna-25 200

- bit.płaty faliste-19800

Przy dachu 4-spadowym(bez lukarni) różnice w cenie materiału pokrycia nie są wielkie, robocizna jest droższa przy dach.ceramicznej. A efekt jest napewno zupełnie inny. Polecam przy tej konstrukcji dachówkę cementową, wygląda rewelacja w porównaniu z blachą a cena przystępna.

czesc dziubek

widzialem ten dworek wykonczony od zewnatrz i od srodka, wyglada swietnie, my zdecydowalismy sie jednak na winorosl z archonu, jest swietny, w maju zaczynamy,

pozdrawiamy

Możesz pochwalić się, czy wprowadzasz jakieś zmiany i jaki masz kosztorys, tzn czy pokrywa się z kosztorysem umieszczonym na stronie Archonu?

Z projektu dom w winorosli wyrzucilismy garaz, bedziemy budowac w osobnej bryle, na etapie adaptacji nie mamy zadnych zmian, nam pasje taki uklad pomiesczen. Co do kosztow to bedziemy budowac gospodarczym rzecz jasna i licze ze znaczna czesć kwoty robocizny pokazana w kosztorysie odejdzie. Co do ceny poszczególnych etapów to stan surowy zamkniety mam zamiar zakonczyc w kwocie 80 tys. ( a nie jak jest podane 130tys.

pozdrawiam

pawpiw

czesc dziubek

pozdrawiamy

Z projektu dom w winorosli wyrzucilismy garaz, bedziemy budowac w osobnej bryle, na etapie adaptacji nie mamy zadnych zmian, nam pasje taki uklad pomiesczen. Co do kosztow to bedziemy budowac gospodarczym rzecz jasna i licze ze znaczna czesć kwoty robocizny pokazana w kosztorysie odejdzie. Co do ceny poszczególnych etapów to stan surowy zamkniety mam zamiar zakonczyc w kwocie 80 tys. ( a nie jak jest podane 130tys.

pozdrawiam

pawpiw

Opieram sie na kosztorysie domu w winorosli 2 - wurzcamy garazu z domu z winorosli .

Bardzo ładny jest ten projekt, ale czytając dzienniki i analizując koszty to byłabym skłonna poczekać, aż zrobisz ten stan surowy i zliczysz koszty,jeżeli zmieścisz się w zakładanym kosztorysie to obiecuję,że kupię ten projekt. A narazie to życzą Ci tebo z całego serca i czekam na relacje z budowy.

Bardzo ładny jest ten projekt, ale czytając dzienniki i analizując koszty to byłabym skłonna poczekać, aż zrobisz ten stan surowy i zliczysz koszty,jeżeli zmieścisz się w zakładanym kosztorysie to obiecuję,że kupię ten projekt. A narazie to życzą Ci tebo z całego serca i czekam na relacje z budowy.

I ja też czekam na relację - bo nie ukrywam, że mam zamiar budować ten domek... i też systemem gospodarczym...

• 1 month później...

Witam

zdecydowałam/liśmy się na ten projekt w ubiegłym roku,

budujemy go systemem gospodarczym

narazie są fundamenty (7.000pln), w 2005r planujemy zakończyć na scianie kolankowej - dlaczego? a z powodu kasy.

Te 400.000pln też widziałam,wydać można każdą sumę ale ja takiej nie mam i mieć nie będę a ,że jestem optymistką to sądzę,że wybudujemy go za znaczne mniejszą sumkę, no może się mylę bo w temacie budowa to zielono mi :(

proszę niech się ktoś odezwie bo mam bardzo dużo pytań.

pozdrawiam

iga215

http://foto.onet.pl/upload/13/57/_466708_n.jpg

:)

:)

Fajnie że ktoś buduje ten domek mam do niego sentyment ilekroć przeglądam projekty zawsze do niego wracam. wydaje mi się że jest przemyślany, nie ma zbędnych ścian i pomieszczeń nieprzemyślanych. Gratuluję wyboru. Ja mam działkę i kilka roślinek z którymi nie mam co zrobić, bo ich przecież nie posadzę w polu. Wydaje mi się że prawdziwy smak budowy poznają właśnie budujący systemem gospodarczym, też tak bęę budować. czekam na relacje z kolejnych etapów.

• 1 month później...