Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt MAŁY DWOREK pracownia ARCHETON

Recommended Posts

Wątpliwości zostały rozwiane padło na dom w winorośli 2, nie wiem ile razy braliśmy ten projekt do ręki i odrzycaliśmy go aby po miesiącu do niego wrócić. Dziś nie potrafię powiedzieć dlaczego odkładaliśmy go. Jak tylko znajdziemy czas to idziemy do biura kupić ten projekt. jak na razie grodzimy się. Właściwie to już mam dosyć , cały czas pod górkę. Może ktoś rzuci coś na pocieszenie :evil: :evil: :evil: ........np. jakąś rozsądną kwotę za którą systemem gospodarczym wybudował ten domek.Proszę o jakąś zachętę.

• Odpowiedzi 69
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja buduję

Ma trochę głupich wad, ale nam również się spodobał

Na razie mieszkamy na parterze i wykańczamy poddasze

możesz podzielić się z nami tymi wadami i oczywiście jaką kwotą zamknąłeś stan surowy??

co do wad to gdzies je opisałem na forum

budowałem stan surowy w 2002roku systemem gospodarczym.

stan surowy otwarty na ówczesne ceny wyniósł mnie ok 70kPLN

• 1 month później...

Budowe Malego Dworku zaczelem w 2001 roku. W tej chwili zostalo mi do wykonczenia na gorze (podlogi, malowanie scian) dwa pokoje i lazienka. Z zewnatrz tez juz nie wiele zostalo, blizej konca niz poczatku. Przyznam sie ze wprowadzilem wiele zmian w wygladzie zewnetrznym i w ukladzie scian wewnatrz. Chetnie wstawilbym moje rzuty po zmianach, ale nie zabardzo wiem jak to zrobic.

Chetnie odpowiem na pytania dotyczace realizacji tego projektu.

• 3 weeks później...

Witam!

Mały Dworek budujemy z żoną od marca tego roku. Juz stoi stan surowy otwarty i teraz robimy przerwę zimową a wykończenie zaczniemy od marca 2006 i mam nadzieję że uda się zamieszkać w przyszłym roku. Tez zrobiliśmy dużo zmian. W garażu mamy kuchnię, salon się powiększył tym sposobem i jeszcze zostało na mały gabinet do pracy. Na górze w jednym z pokojów mamy dużą łazienkę a do garderoby wejście z sypialni. Generalnie dom nic nie stracił ze swojego kształtu czy charakteru a dopasowaliśmy go po prostu do naszych oczekiwań (kuchnia 7 m była dla nas za mała i chcielismy dużą łazienkę na poddaszu).

Chętnie wymienię doświadczenia z innymi którzy realizują ten projekt.

Paweł z Jaworzna

• 1 month później...
  • 2 months później...
  • 1 month później...

Mój "Mały dworek" wymaga teraz rozprowadzenia CO i ocieplenia poddasza a także jego wykończenia w postaci płyt gipsowo-kartonowych.

Ile zapłaciliście za wykończenie poddasza? Czy założenie płyt wymaga jakichś specjalnych umiejętności? - tak mi powiedziano żądając straaasznych pieniędzy za ich założenie.

będę wdzięczna za odpowiedź

Wacława

Nie mam przy sobie kosztorysu ale ocieplenie poddasza wylewki podłoga na strychu tynki płyty gipsowe ocieplenie budynku z zewnątrz wyszło nam ok 33 tyś materiał + robocizna.

U nas dach pełne deskowanie wełna mineralna 20 cm na to folia na folie ruszt i do rusztu są montowane płyty gipsowe nie jest jakaś wyższa szkoła jazdy, ale należy pamiętać, że płyty na łączeniach zawsze kidyś nieznacznie pękną.

Dziękuję za odpowiedź. A czy pamietasz ile płaciliście za położenie płyt gipskart. za m2? A ile za ocieplenie wełną?

Mam jeszcze dylemat odnośnie wylewek. Jak zgrać wysokości no i czy robić ręcznie czy z mixokreta?

dodatkowe pytanie czy ktoś stosował lub słyszał o kaloryferach Webermana? Zaproponowano mi takie chociaż myślałam raczej o Purmo.

Poradźcie co zastosować.

Kobieta - budowlaniec.. :roll:

• 5 weeks później...
  • 3 weeks później...

Przepraszam że tak długo mnie nie było u nas się dzieje i to dużo

jeśli chodzi o murłat to zakryliśmy gazobetonem, na to tynk i gips o tak

http://img143.imageshack.us/img143/7791/dsc019123lw.th.jpg

okno na klatce wyszło dość drogo ale to jedyny element dekoracyjny klatki schodowej

http://img116.imageshack.us/img116/9313/dsc019718jg.th.jpg

dom wygląda teraz tak

http://img136.imageshack.us/img136/5046/dsc022010wf.th.jpg

właśnie dziś wstawili drzwi wejściowe ale nie mam jeszcze fotki.

Po kliknięciu na miniaturkę robi się duże zdjęcie.