Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ostępstwa od projektu

BOBO1

Recommended Posts

Kupiłem dom w stanie surowym -na razie mam tylko umowę przedwstępną. Ale jest kilka odstępstw od projektu; nie takie okna, ścianki działowe w innym miejscu, brak ganka itp. Developer chce podpisać akt notarialny, ale obawiam się, że potem mogę mieć problemy z PINB. developer tłumaczy, że kierownik budowy i inspektor nadzoru naniosą "na czerwono"(?) zmiany w projekcie i wszystko będzie w porządku. Czy można jeszcze przed aktem notarialnym otrzymać od PINB częściowe zatwierdzenie budowy?

Bądż ostrożny z tym naniesieniem na czerwono.... Mój kierownik twierdzi, że ostatnio sie trochę zaostrzyło juz nie tak łatwo. Lepiej zanim podpiszesz akt, upewnij się w urzędzie który będzie CI później zatwierdzał jaki zakres zmian zaakceptują na podstawie tylko porpawek naniesionych przez kierownika czy inspektora.

ja bym się w to nie pakowała....podejrzewam, że developer chce się pozbyć "zgniłego jaja"...na Twoim miejscu osobiście bym zgłosiła się w PINB i zapytała o co chodzi w tej całej sprawie. W mojej okolicy był podobny przypadek...ktoś wybudował niezgodnie z projektem i sprzedał, bo sprawą zainteresował się PINB. Nowy właściciel dostał nakaz rozbiórki, bo to była samowola...sprawa toczy się w sądzie.

pozdrawiam - ania

ps...a to tak dla przykładu

http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=48304

BOBO1, aries ma rację!!! nie pakowałabym się w to na twoim miejscu... może skusiła cie cena?

Poszukałabym czegoś bardziej "legalnego".

Rozbiórka to najgorsze co może cię spotkać, ale kary za odstępstwa od projektu i ich późniejsza legalizacja też są bardzo kosztowne... no i nerwicy można się nabawić.

Kupiłem dom w stanie surowym -na razie mam tylko umowę przedwstępną. Ale jest kilka odstępstw od projektu; nie takie okna, ścianki działowe w innym miejscu, brak ganka itp. Developer chce podpisać akt notarialny, ale obawiam się, że potem mogę mieć problemy z PINB. developer tłumaczy, że kierownik budowy i inspektor nadzoru naniosą "na czerwono"(?) zmiany w projekcie i wszystko będzie w porządku. Czy można jeszcze przed aktem notarialnym otrzymać od PINB częściowe zatwierdzenie budowy?

Jeżeli jest inny układ ścianek działowych to w zupełności wystarczy korekta w projekcie na czerwono. Natomiast wyjaśnij co masz na myśli mówiąc, że nie takie okna i ściany - jeżeli tylko zmiana tachnologii wykonania ścian i zmiana prducenta okien to żadne zmiany na czerwono nie są potrzebne. Pozdrawiam :wink: