Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

EXPANDER - Czy polecacie usługi tego pośrednika ?

Recommended Posts

Nie wiem jak dzisiaj ale jak rok temu braliśmy kredyt to skorzystaliśmy z ich usług. Oprocentowanie kredytu dostaliśmy b.dobre - sam nie dałem rady wynegocjować takiego. Na pewno mają prowizję od kredytu ale w moim przypadku i tak się opałacało. Na końcu i tak stajesz twarzą w twarz z bankowcem i możesz cisnąć dalej. Ja urwałem 0,05% - kredyt we frankach w Multibanku.

Pozdrawiam

Oni dostają prowizję od banków, więc ciebie bezpośrednio nic to nie kosztuje. Korzystałem z ich porady przy braniu kredytu i nie narzekam. Ogólnie pomagają dobrać kredyt (z posiadanej oferty banków) taki, który tobie powinien najlepiej pasować.

pozdr - Krzysiek

PS Po przeczytaniu postu tomjot'a : nie przypominam sobie żebym płacił expanderowi jakąś kaucję [rozmawiałem z nimi w Katowicach]

Jeśli miałbym polecać - zamiast Expandera poleciłbym OpenFinance . Byłem w obydwu firmach - różnice? W Expanderze naogół pobierają kaucję w wys. 100zł - jeśli po przedstawieniu szczegółowej oferty nie skorzystasz z ich usług - kaucja przepada. W OpenFinance oprócz tego, że nie ma żadnej kaucji - oferta jest bardziej "szyta na miarę". I nie jest tak że oferta, którą przedstawią jest ostateczna - można ją jeszcze negocjować.

Ja też korzystałem z Expandera (w 2003) i jestem zadowolony a odnośnie opłat w czasie kiedy brałem kredyt było tak:

jak mieli swoją siedzibę w Twoim mieście to była to usługa bez opłat a jeśli ich doradzca musiałby dojeżdżac to wówczas miała być jakaś opłata. Mi się udało bo otworzyli siedzibę w Szczecinie niedługo przed moimi poszukiwaniami kredytu.

Jeśli miałbym polecać - zamiast Expandera poleciłbym OpenFinance . Byłem w obydwu firmach - różnice? W Expanderze naogół pobierają kaucję w wys. 100zł - jeśli po przedstawieniu szczegółowej oferty nie skorzystasz z ich usług - kaucja przepada. W OpenFinance oprócz tego, że nie ma żadnej kaucji - oferta jest bardziej "szyta na miarę". I nie jest tak że oferta, którą przedstawią jest ostateczna - można ją jeszcze negocjować.

Co Ty za bzdury opowiadasz ???

Żadnej kaucji nikt nie pobiera. Z Expandera korzystałem trzykrotnie. Kredyt hipoteczny + dwa razy finanse osobiste. Wizyt zaliczyłem z pięć i zawsze porada była bezpłatna.

Co Ty za bzdury opowiadasz ???

Żadnej kaucji nikt nie pobiera. Z Expandera korzystałem trzykrotnie. Kredyt hipoteczny + dwa razy finanse osobiste. Wizyt zaliczyłem z pięć i zawsze porada była bezpłatna.

Spokojnie proszę.

Żadne bzdury - to czysta prawda i nie tylko ja się o tym przekonałem - http://www.murator.com.pl/forum/viewtopic.php?p=647499&highlight=expander#647499. Opisywałem w wątku "Wybrałem kredyt" tą sytuację. Myślę, że to "pobranie kaucji" zależy od indywidualnego przypadku - ja przyszedłem do expandera przygotowany - przyniosłem z sobą oferty kilku banków - pracownik Ekspandera przedstawił mi jaka oni mają ofertę w tych bankach. Wtedy nic nie zapłaciłem - powiedział mi coś w tym stylu - "ok. zagram z panem w otwarte karty". Natomiast jak zadzwonił kilka dni później powiedział mi o ofercie, która przebija pozostałe - ale, że to będzie kosztowało 100zł. Markus_gdynia może jesteś już u nich stałym klientem albo dobrze Ci z oczu patrzy? :lol:

nigdy nigdy :evil: :evil:

miało byc tak pięknie a okazało się co innego

po zaniesieniu wszystkich dokumentów kazali zrobić zdjecia działki

minął miesiąc od zaniesienia papierów i trzeba było przynieść

nowe zaświadczenia o dochodach bo po miesiącu już były nieważne

potem kazali robić jakiś operat szacunkowy który zrobiła zaprzyjaźniona

firma która skasowała za pare kartek i zdjęć jedyne 600zł.

po oddaniu operatu kazali zrobić pare zdjęć bo może już coś jest

więcej zrobione no ale co najlepsz to to że na koniec kazali nam napisać

oświadczenie że przed zakończeniem budowy sprzedamy mieszkanie

chyba jacyś nienormalni i tak zakończyła się nasza przygoda z

Expanderem :x szkoda tylko że tak późno

@maszket

Ja dla banku też musiałem wykonać operat szacunkowy i przynieść kupę papierków. Sądzę, że Expander nie bardzo wiedział w którym banku zaproponować Ci kredyt i dlatego tak kombinowali.

Ja byłem w expanderze w 2003 roku, ale w końcu nie skorzystałem z ich propozycji - znalazłem ofertę banku która była o ok. 1% w oprocentowaniu w PLN lepsza od expanderowej i zajęło mi to jeden dzień łażenia po bankach.

Arecki

Ja nie polecam. Zażądali kaucji 100 PLN (zwracanej w razie podpisania umowy z bankiem)

zdolność wyliczyli na 0 lub 20 tys w BPH (w wielu bankach jak poszłam bezpośrednio zdolność była spora, a w BPH nie 20 tys a 300 tys :lol: )

więc profesjonalizm ekspandera oceniam tak sobie