kaco 03.06.2005 05:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2005 Witam chciałbym się dowiedzieć czy BK kłaść lepiej na klej czy na zaprawę, jak to wychdzi w kosztach chodzi o porównanie zaprawy i kleju, czy warto kłaść na klej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slack 03.06.2005 06:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2005 Tylko i wyłącznie na klej ze względu na tylko kilkumilimetrową grubość spoiny, co poprawia właściwości cieplne ściany. Szczególnie ważne jest to w Twojej pięknej okolicy, gdzie zima trwa parę miesięcy dłużej niż gdzie indziej . Różnica kosztów nie ma tu znaczenia. Dodatkowe nakłady i tak się zwrócą w postaci oszczędności energii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KoHer 03.06.2005 06:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2005 Przeprowadźmy mały sprawdzian. Połóż kilka bloczków na klej i kilka na zaprawę. Po kilku dniach sprawdź, który kawałek jest bardziej wytrzymały, policz zyski i straty i masz odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jurg 03.06.2005 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2005 Tylko i wyłącznie na klej ze względu na tylko kilkumilimetrową grubość spoiny, co poprawia właściwości cieplne ściany. Szczególnie ważne jest to w Twojej pięknej okolicy, gdzie zima trwa parę miesięcy dłużej niż gdzie indziej . Różnica kosztów nie ma tu znaczenia. Dodatkowe nakłady i tak się zwrócą w postaci oszczędności energii. Na klej. Szybko, sprawnie, i zamiast betoniarki dobra wiertarka z mieszadłem. Z tą zimą w Iławie to trochę przesadziłeś. Iława leży w tej samej strefie klimatycznej - III (Strefy klimatyczne Polski wg PN-82/B-02403) co np. Warszawa i Łódż. O, Suwałki to co innego. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 03.06.2005 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2005 Przy użyci kleju w większośći przypadków ściany trzymają pion a nie wyglądają jak sinusoida. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slack 03.06.2005 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2005 Na klej. Szybko, sprawnie, i zamiast betoniarki dobra wiertarka z mieszadłem. Z tą zimą w Iławie to trochę przesadziłeś. Iława leży w tej samej strefie klimatycznej - III (Strefy klimatyczne Polski wg PN-82/B-02403) co np. Warszawa i Łódż. O, Suwałki to co innego. Pozdrawiam. Pewnie, że celowo przesadziłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppp.j 03.06.2005 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2005 Ściany zewnętrzne na klej bo lepiej, cieplej i wszystkie inne zalety wykazane powyżej. Ściany działowe na zaprawę bo taniej. Tylko czy jesteś zadecydowany wyłącznie na BK? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jurg 03.06.2005 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2005 Nie radze kombinować. Jak robisz zewnętrzne na klej to wewnętrzne też, bo musisz je związać. Jak jedne będą na zaprawę , a drugie na klej to jak będziesz je murował - będą różne poziomy i niestety nie połączysz ścian.Ja trochą w życiu murowałem, więc wiem co piszę. Oczywiście zakładamy że ściany wewnętrzne i zewnętrzne (nośne) będą z tego samego materiału np. wysokość bloczka BK będzie wynosiła 24 cm. Ściany wewnętrzne działowe - tu można robić z czego się chce, i muruje na co chce. Ze ścianą nośną zwiążesz sobie kotwami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am00 03.06.2005 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2005 WYBIERZ KLEJ! Miałem darmowy piasek, a pomimo to taniej mi wychodziło na klej, bo: fuga z kleju ma średnio 2mm, a z zaprawy cementowej 15mm,klej jest tylko 2 razy droższy od cementu, a z jednego worka kleju wymurujesz mniej więcej tyle samo co z dwóch worków cementu. ZYSK to: cena piasku i ciężka praca fizyczna. Inne zalety stosowania kleju, to:porządek na budowie,mocniejsze spoiny, łatwiejsze murowanie. WYBIERZ KLEJ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 03.06.2005 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2005 witam.przy zastosowaniu kleju musi byc gladki bloczek czy moze byc ten zwykly?????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jurg 03.06.2005 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2005 Hm, jaby tu powiedzieć. Może być gładki, może być i zwykły - jednak najważniejsze jest to , aby bloczki miały ten sam wymiar. Wtedy warstwa kleju jest minimalna. Przy założeniu, że wymiar bloczków jest taki sam - wystarczy spoina 1 mm. Przy bloczkach nierównych o różnicy 2 ; 3 mm, ilość użytego kleju też będzie 2 lub 3 razy wiąksza. Czyli koszt kleju ma cały dom zamiast wynieść np 800 zł wyniesie 2 lub 3 razy więcej itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 03.06.2005 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2005 Jesli chcesz potem ocieplać, to zrób to co tańsze lokalnie u Ciebie na rynku. technicznie oczywiście lepiej kleić. Jeśli ściana 1W to tylko kleić niezależnie od wszystkiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts