Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

BK na klej czy na zaprawę

Recommended Posts

Tylko i wyłącznie na klej ze względu na tylko kilkumilimetrową grubość spoiny, co poprawia właściwości cieplne ściany. Szczególnie ważne jest to w Twojej pięknej okolicy, gdzie zima trwa parę miesięcy dłużej niż gdzie indziej :) . Różnica kosztów nie ma tu znaczenia. Dodatkowe nakłady i tak się zwrócą w postaci oszczędności energii.

Tylko i wyłącznie na klej ze względu na tylko kilkumilimetrową grubość spoiny, co poprawia właściwości cieplne ściany. Szczególnie ważne jest to w Twojej pięknej okolicy, gdzie zima trwa parę miesięcy dłużej niż gdzie indziej :) . Różnica kosztów nie ma tu znaczenia. Dodatkowe nakłady i tak się zwrócą w postaci oszczędności energii.

Na klej. Szybko, sprawnie, i zamiast betoniarki dobra wiertarka z mieszadłem. Z tą zimą w Iławie to trochę przesadziłeś. Iława leży w tej samej strefie klimatycznej - III (Strefy klimatyczne Polski wg PN-82/B-02403) co np. Warszawa i Łódż. O, Suwałki to co innego.

:wink:

Pozdrawiam.

Na klej. Szybko, sprawnie, i zamiast betoniarki dobra wiertarka z mieszadłem. Z tą zimą w Iławie to trochę przesadziłeś. Iława leży w tej samej strefie klimatycznej - III (Strefy klimatyczne Polski wg PN-82/B-02403) co np. Warszawa i Łódż. O, Suwałki to co innego.

:wink:

Pozdrawiam.

Pewnie, że celowo przesadziłem :D

Nie radze kombinować. Jak robisz zewnętrzne na klej to wewnętrzne też, bo musisz je związać. Jak jedne będą na zaprawę , a drugie na klej to jak będziesz je murował - będą różne poziomy i niestety nie połączysz ścian.

Ja trochą w życiu murowałem, więc wiem co piszę.

Oczywiście zakładamy że ściany wewnętrzne i zewnętrzne (nośne) będą z tego samego materiału np. wysokość bloczka BK będzie wynosiła 24 cm.

Ściany wewnętrzne działowe - tu można robić z czego się chce, i muruje na co chce. Ze ścianą nośną zwiążesz sobie kotwami.

WYBIERZ KLEJ!

Miałem darmowy piasek, a pomimo to taniej mi wychodziło na klej, bo: fuga z kleju ma średnio 2mm, a z zaprawy cementowej 15mm,

klej jest tylko 2 razy droższy od cementu, a z jednego worka kleju wymurujesz mniej więcej tyle samo co z dwóch worków cementu.

ZYSK to: cena piasku i ciężka praca fizyczna.

Inne zalety stosowania kleju, to:

porządek na budowie,

mocniejsze spoiny,

łatwiejsze murowanie.

WYBIERZ KLEJ!

Hm, jaby tu powiedzieć. Może być gładki, może być i zwykły - jednak najważniejsze jest to , aby bloczki miały ten sam wymiar. Wtedy warstwa kleju jest minimalna. Przy założeniu, że wymiar bloczków jest taki sam - wystarczy spoina 1 mm. Przy bloczkach nierównych o różnicy 2 ; 3 mm, ilość użytego kleju też będzie 2 lub 3 razy wiąksza. Czyli koszt kleju ma cały dom zamiast wynieść np 800 zł wyniesie 2 lub 3 razy więcej itd.