Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Pytanie do użytkowników. Co jaki czas dokładaliście zimą drewna? Opinie moich znajomych to od 4 godzin do 12 godzin. Czy można drewno zmieszać w węglem żeby dłużej trzymało ciepło. Oczywiście dopiszcie jakiej mocy i firmy jest kominek.

Czy można latem przy pomocy kominka podgrzewać CWU, odłączając CO. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że kominek będzie grzał.

https://forum.murator.pl/topic/34633-kominek-z-p%C5%82aszczem-co-ile-dok%C5%82ada%C4%87-drewna/

Drewno nalezy dokladac zawsze w momencie wypalenia sie poprzedniego wsadu.

Zmieszanie drewna z weglem spowoduje powstanie dwutlenku wegla czyli czadu,czyli wytrujesz siebie i rodzine.

https://forum.murator.pl/topic/34633-kominek-z-p%C5%82aszczem-co-ile-dok%C5%82ada%C4%87-drewna/#findComment-681993

Ej to co Wy macie nieszczelne kominy? Dobry nawiew ,wentylacja i komin to niezbedne warunki pracy każdego kominka.

Węgiel nie jest specjalnie kłopotliwy ,ale musi byc dobrej jakośći i najlepiej duża bryła .Inna sprawa trzeba uważać na temperaturę.

https://forum.murator.pl/topic/34633-kominek-z-p%C5%82aszczem-co-ile-dok%C5%82ada%C4%87-drewna/#findComment-682143

Mały, to ty nie wiesz, jak ludzie palą w kominkach :o

Przymykają dopływ powietrza /najchętniej, to by zamknęli cały/, szyber do polowy - wszystko to z oszczędności - a wtedy CO sie pomału wytwarza :roll:

https://forum.murator.pl/topic/34633-kominek-z-p%C5%82aszczem-co-ile-dok%C5%82ada%C4%87-drewna/#findComment-682147

Skarbie - każdy jeden kocioł na paliwo stałe (a takim jest również kominek) nie może mieć szybra pełnego.Musi byc z wyciętym/ściętym otworem ,właśnie dlatego żeby spaliny nigdy nie dostały sie do pomieszczenia tylko zawsze w komin .A jeśli mimo to sie dostają to najpierw zajrzałbym w komin i go sprawdził.

No chyba ,że ktoś otwiera całkiem dół a zamyka komin - wtedy sam sobie jest winien ,albo zamyka szyber przed końcem rozpalania.

Aha drewno tez wytwarza czad.

https://forum.murator.pl/topic/34633-kominek-z-p%C5%82aszczem-co-ile-dok%C5%82ada%C4%87-drewna/#findComment-682152

• 3 weeks później...
Aha drewno tez wytwarza czad

W kominku nie możliwe do uzyskania, chyba że ktoś go dodatkowo "uszczelni"

Musi byc z wyciętym/ściętym otworem ,właśnie dlatego żeby spaliny nigdy nie dostały sie do pomieszczenia tylko zawsze w komin

dotyczy wszystkich wkładów

Mały, to ty nie wiesz, jak ludzie palą w kominkach

Przymykają dopływ powietrza /najchętniej, to by zamknęli cały/, szyber do polowy - wszystko to z oszczędności

Dokładnie tak się powinno palić. Inaczej ogrzewasz powietrze nad kominem.

Wloty otwierasz na okres rozpalania (od 30 min. - 1,5h) zaleznie od rodzaju i wilgotności drzewa. Kiedy wkład osiąga tzw.temperaturę pracy, a żar pokrywa dno wkładu, dokłada się do pelna (2/3 wysokości) zamyka się wloty. Wkład pracuje na spowolnionym spalaniu osiągając najwyższy stopien sprawności.

dokładałam co mniej więcej cztery godziny

Najprawdopodbniej przez zlą technikę palenia. Wklad w ktorym nie pali sie 8 godzin, nie spełnia warunku "palenia ciągłego" wedlug norm unijnych.

Węgla nie nalezy dorzucać. Oprócz zagrożenia podtrucia rodziny strasznie upaskudzisz kominek

Dodam jeszcze że jeśli producent nie uwzględnił w instrukcji palenia węglem, grozi to utratą gwarancji. Coś pęknie i po gwarancji.

Sprawdzić to mozna nawet po 2 latach badająć osady na podłączeniu rruy dymnej do komina. A badają, możecie mi wierzyć.

https://forum.murator.pl/topic/34633-kominek-z-p%C5%82aszczem-co-ile-dok%C5%82ada%C4%87-drewna/#findComment-711064

• 1 year później...
Zmieszanie drewna z weglem spowoduje powstanie dwutlenku wegla czyli czadu,czyli wytrujesz siebie i rodzine.

Najpierw się zastanów (albo doucz) a potem pisz. Dwutlenek węgla to nie jest czad. Czad to tlenek węgla.

O wlasnie tez sie chcialem zapytac o technike palenia. 8)

Co do rozpalania to jasne szyber otwarty i sie hajcuje ale co dalej.

Jak przymkne szyber to mi wygasa - wynika z tego ze za szybko przymykam??

A jak sie laduje "do pełna" to jak to wyglada ?? Jakos tak ciagle traktuje kominek jako ognisko i tak szczapy ukladam. Nie wiem jak zaladowac na maxa - jedno na drugim ? Ile tych szczapek wchodzi ?

Wybaczcie glupie pytanie ale kominka uzywam okazjonalnie i po max 3-4 szczapy :oops:

Dzieki

Zonzi

no więc ja robie to tak 8)

- otwarty szyber, włączony nadmuch od dołu

- na dno: kawalek zwinietek gazety, tektura, na to szczapki + 3 klawałki łupanego drewna

- odpalam jedna zapałką i ide robić co innego

po 5 minutach:

- włączam pompę

- dorzucam 3 klody i ide na papierosa :lol:

po 10 minutach:

- wyłączam nadmuch, przymykam szyber - temperatura jest pomiedzy 60-70 stopni.

zaglądam do kominka co godzine, dorzucam co 2-3

Część użytkowników kominków interesuje czas palenia i wnikają czy to bedzie 4 godz. czy 12 godz. Można przytłumić dopływ tlenu i będzie paliło się bardzo długo. Nie oszukacie w ten sposób zapotrzebowania kalorycznego budynku.

Chcecie czy nie musicie dostaczyć odpowiedniej ilości kalorii do obiegu.

Balę w kominku a P.W od dwóch lat.

a feeeee, papieros do kominka :evil: 8) :wink:

telewizora nie masz :roll: no chyba, że szukasz Mikołaja :wink:

acha,ale ja nie mam płaszcza :-?

a feeeee, papieros do kominka :evil: 8) :wink:

telewizora nie masz :roll: no chyba, że szukasz Mikołaja :wink:

telewizora w salonie nie mam. Właściwie prawie wogóle nie oglądam tv 8)

za to papierowski jako dół społeczny popalam :wink:

Nie ma kłopotu, weź starą kapotę wychodząc na papierosa :)

A poważnie, wszystko jak Majka tylko omiń włączanie pompy.

no nie wiem, czy jamles skusi się na fajeczkę 8) :lol: