Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

łany komosy na moim trawniku... HELP

Recommended Posts

Witam,

proszę o pomoc, jak walczyć z komosą na moim trawniku...

niestety sam problem pojawił się z mojej winy... miałam góry humusu, które w zeszłym roku porosły bujnie komosą.... ale wtedy trwała budowa i się tym nie za bardzo przejęłam.... potem jak to uschło, to wyrwałam badyle i spaliłam.... w tym roku przyjechała w kwietniu firma i założyła nam ogród i trwanik... o komosie na humusie nic nie wiedzieli, rozwieźli humus po działce i zasiali trawnik.... do tej pory rosła tam trawka..... ale od tygodnia.... w niektórych miejscach komosy jest więcej niz trawy, jest praktycznie wszędzie. Woczoraj usiłowałam to sama wyskubać z trawy, ale oczyszczenie 5 m2 zajęło mi 2h, a trwanik ma 750 m2. Podobno nowo założonego trawnika nie można traktowac chemią... i co teraz z tym można zrobić???? czy regularne koszenie wyeliminuje czy zmniejszy problem? Oczywiście mam zamiar dalej prowadzić akcję wyrywania, ale mogę to rozbić dopiero po powrocie z pracy.... nie dam rady.... ratunku....

Gaga2

Jeśli komosa mała to zero problemu - jakikolwiek herbicyd na chwasty dwuliścienne, najlepiej zarejestrowany do zbóż lista jest długa, zaczynam od najpopularniejszego do trawy wszystkim znanego Starane a teraz dalej Agritox, Aminex, Aminopielik, Baton, Chwastoks, Dicoherb, Huragan, MCPA, Pielik itp itd

Dziękuje za bardzo szybką odpowiedź. :)

A możesz mnie jeszcze utwierdzić, że środki te nie zaszkodzą mojemu 1,5 miesięcznemu trawnikowi (gdzieś wyczytałam, że nie można stosowac teog typu środków przez pierwsze 6 miesięcy?)?

Pozdrawiam,

gaga2

Absolutnie nic nie zaszkodzą. Osobiście kupuję najtańszy Chwastoks Ekstra (bo spory areał 1000m kw) pierwszy oprysk robiłam jak trawka wyglądala jak puszek tj. miała 2-5 liście. W pszenicy jarej (tj. podobnie sianej jak trawa) stosuje się herbicydy w fazie od 2-3 liści, lub od 5 liści. Tak więc bardzo młode roślinki.

• 3 years później...

po mojej komosie w roku 2005 pozostało jedynie wspomnienie...rozterek początkującego ogrodnika z bożej łaski....:D

szcześliwie wystarczyło wyrywanie i koszenie...

teraz to zamieniłabym niektóre z chwastów na trawniku na niewinną komosę... :) widocznie w losy człowkika wpisana jest tęsknota za niegdysiejszym śniegiem

Pozdrawiam,

gaga2