luki99 03.06.2005 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2005 Muszę się pilnie zdecydować co montować w kuchni płyte gazową czy elektryczną?? Mam z tym mały dylemat i prosze o opinie. Z technicznego punktu widzenia może być jedno albo drugi nie ma przeszkód. Ale chciałbym się dowiedzieć jak to się będzie miało do późniejszych rachunków za prą przy płycie elektrycznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdzalewscy 03.06.2005 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2005 koszty - gazowawygoda - elektryczna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolia 03.06.2005 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2005 gazowa z pewnością będzie tańsza w eksploatacji, a wszystko inne to kwestia gustu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daru 03.06.2005 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2005 Jak kupiłem gazową ale na płycie ceramiczej. Wygląda rewelacyjnie ale tez odpowiednio wiecej kosztuje. W kosztach ekspolatacji gazowa jest tańsza i odpada problem kiedy zabraknie prądu - mozesz gotować, ceramiczna niestety jest drozsza w uzytkowania i mniej odporna na ewnetualne uderzenia. Generalnie kucharze preferują ogień pod garnkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam75 03.06.2005 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2005 W kosztach ekspolatacji gazowa jest tańsza i odpada problem kiedy zabraknie prądu A jak zabraknie gazu ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oorbus 03.06.2005 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2005 elektryczna.balismy sie kosztów, al w sumie nowoczesne płyty dużo nie zużywają prądu. ( trza mieć także odpowiednie gary )i odpadł " tłusty" osad, który gromadził sie na meblach przy gotowaniu na gazie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolia 03.06.2005 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2005 W kosztach ekspolatacji gazowa jest tańsza i odpada problem kiedy zabraknie prądu A jak zabraknie gazu ??? No, uznałabym że prawdopodobieństwo braku gazu jest zdecydowanie mniejsze niż braku prądu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RYDZU 03.06.2005 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2005 koszty - gazowa Tutaj się z tobą zgadzam wygoda - elektryczna ale tutaj już nie. Co to za wygoda - skręcam moc grzania a gary kipią dalej? I tak jeszcze dobrą minutę czasem dwie - póki się nowy stan równowagi nie wytworzy. Nie da się na kuchni elektrycznej gotować porządnego chińskiego jedzonka w tradycyjnym woku - te guchające płomienie itd - tego rpąd nie zastąpi. Inwestycja w porządne gary do kuchnie elektrycznej to też wcale nie mała kwota. Według mnie - jak kuchnia ma ładnie wyglądać - płyta elektryczna, ale jak ma służyć komuś z żyłką do "kucharzenia" - tylko gazowa. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarzeb 03.06.2005 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2005 rzeczywiscie elektryczna plyta ma pewna 'bezwladnosc"jednakze inne walory -czyszczenie, wyglad, no i niekoniecznosc gazu- dla mnie stanowily decydujacy punkt pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PrzemoBDG 03.06.2005 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2005 Niestety jest w tym dużo racji. Płyta elektryczna szybko się nie nagrzeje. Nie warto też inwestować w jakiekolwiek nowości typu specjalne szybkonagrzewające pola grzewcze. Co do kosztów eksploatacyjnych to policzcie ile tak na prawdę gotujecie i co wykorzystujecie (większość posiadaczy kuchenek gazowych i tak korzysta z czajników, tosterów elektrycznych itd.) i rzeczywiste koszty zużycia gazu dla gotowania to czasami 20-30 zł / m-c. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 03.06.2005 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2005 Kup gazowo - elektryczną , zaspokoisz racje wszystkich pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andzia28 03.06.2005 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2005 Kupiłam gazową na ceramicznej płycie. Była dosyć droga, ale jest barrrrrdzo estetyczna i (jakto gazowa) tańsza w eksploatacji. Polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolia 06.06.2005 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2005 Ja akurat gotuję często, bo to lubię i wodę też grzeję na gazie, więc z pewnością bardziej opłaca mi się gazowa. Ale piekarnik mam już elektryczny, jakoś nie miałam dobrych doświadczeń z gazowymi. A wygoda płyty elektrycznej mnie nie przekonuje, ta bezwładność doprowadza mnie do szału - moi rodzice mają i ilekroć mam na niej coś ugotować to od razu się denerwuję. Ale gazowa na płycie ceramicznej, ciekawe rozwiązanie muszę się przyjrzeć. Andzia Ty juz swoją używasz? Jeśli tak to ja się sprawuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rytunia 06.06.2005 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2005 kuchenka gazowapiekarnik elektryczny pod garem musi być ogień! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kortezjan 06.06.2005 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2005 cześć. rozsądne wydaje się instalowanie gazowej w przypadku gdy wykorzystujemy gaz jako ogrzewanie inaczej dochodzą koszty przyłącza w przypadku elektrycznej wystarczy odpowiednio dobrać moc. sam mam płytę elektryczną koszty są wieksze niż przy gazie ale żeczywiście brudzi się mniej. cześć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel_l 06.06.2005 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2005 Miałem taki dylemat rok temu. Wybraliśmy elektryczną i to był dobry wybór. Co do kosztów to są one rzeczywiście troche wyższe, ale o ile tego nikt tak naprawdę nie powiem o ile. Właśnie zamierzam zrobić układ pomiarowy na podstawie którego określę ile z ok. 100 PLN miesięcznie na prąd idzie na kuchenkę. Sądzę że ok. 40%. a pewno więcej od gazu ziemnego, ale porównywalnie z propan-butanem. Co do bezwładności to nie jest ona wbrew pozorom taka duża, a czas nagrzewania jest b. krótki. Sądzę że część opinii piszą ci którzy używali kuchenek z płytami żeliwnymi. Co do garnków to w zupełności wystarczają zwykłe nowe garnki stalowe (za 20- 50 PLN) albo nawet emaiowane. Ważne żeby były nowe, po używaniu na gazie dno jest zawsze trochę zdeformowane. A wygoda w utrzymaniu czystości jest w porównaniu z gazową dużo wyższa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz63 06.06.2005 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2005 Czy widzieliście kiedykolwiek w którymkolwiek programie kulinarnym w TV prawdziwego kucharza męczącego się nad płytą elektryczną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rytunia 06.06.2005 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2005 nie widzieliśmy - dlatego mamy gazową, a obiadki się czasami przypalają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz63 06.06.2005 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2005 ...ale z drugiej strony możesz łatwo na gazie zrobić befsztyk "krwisty jak cholera" (Pulp Fiction)! .nie mówiąc o prawdziwej "chińszczyźnie" w wok-u... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rytunia 06.06.2005 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2005 albo nabić kiełbaskę na patyk i udawać, że to ognisko ja tak robiłam jakieś 20 lat temu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.