Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zżeraja mi brzozę.

Recommended Posts

Setki zielonych żuków (ok 0.5 cm). W zeszłym roku ich nie zauważyłam-dopiero gąsiennice które praktycznie obżarły drzewko z liści. Spryskałam skrzypem i pomogło.

Może wiecie co to jest i czym wybić skutecznie? Zżerają nie tylko brzozę ale wszystkie zielone liście w okolicy.

Coś nie gra, trochę więcej szczegółów. Obawiam sie że te gąsiony i żuki to dwie zupełnie inne sprawy.

Trochę dokładniejszy opis zuków.

Minie zresztą też skleroza boli taki chrząszczyk który wcina liście , jest zielonawy tj. głowa ciemniejsza , zielonawe okrywy. to Anomala dubia (jak po naszemu nie pamiętam).

Trochę mniejszy i bardziej brązowy to guniak czerwczyk - Phyllpertha horticola, jeszcze mniejszy to z rodziny stonek Olochrysa fastuosa (ten właśnie ma 0,5 cm i jest błyszcząco zielony).

Proszę napisz coś więcej zuczkach.

Żuczków jest mnóstwo i mają taki żarówiasty zielony kolor. Nie znalazłam nigdzie ich zdjęć. Jak podchodzę do drzewka to robią masowy spad z liści :) Może dlatego ich wcześniej nie zauważyłam.

A gąsiennice to chyba inny robal bo już sie pojawiły. W tym roku na szczęście wcześniej zauważyłam i nie dam im zjeść mojej ślicznej brzózki :)

Do tego dojdzie plaga mszyc -głównie w domu i to na kwiatach których bym o to nie podejrzewała!!!

Pogoda chyba im dopisuje.

Także dapis (chyba tak sie nazywa) już przygotowany i czekam az wiatr ucichnie. So tego robię nalewkę z pokrzywy i skrzypu. Śmierdzi tak, że wszystko przegoni :)

Szkoda tylko że nie można zamówić jakiegoś oprysku na starodrzew który mam po sąsiedzku. Już wiem dlaczego te drzewa sa w takim marnym stanie :(

Ewka Decis może być. Ratując moją sklerozę, rzuciłam okiem do ksiązki z lat 30-tych i znalazłam takie kuriozum, że te zuczki trzeba rano zbierać na płachty z płótna i do zbierania, żeby było łatwiej nacierać ręce mydłem. Poczym oczywiście robali likwidować.