Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile za Instalacje ogrzewania pomp? ciep?a

literad

Recommended Posts

Ja rozważam następujące oferty :

- Climakomfort z pompą Neuratherm

- Ekoterm, instaluje szweckie pompy Nibe

- Ekontech polski producent pomp o tej samej nazwie

- Secespol z pompami Cetus. Mają wyłącznego dystrybutora, firme Elektronika

- Hibernatus z Wadowic

Możesz jeszcze sprawdzić takie firmy jak :

Stiebel Eltron, Vissmann, Oschner, Etna, Acara, Thermia i pewnie jeszcze parę innych znajdziesz w wyszukiwarkach.

Ja natomiast z chęcią posłuchałbym dobrych rad użytkowników pomp, czym kierować się przy wyborze pompy, firmy instalacyjnej, jakich błędów unikać przy montażu.

Mam Pompę ciepła Stiebel. Co do urządzenia to narazie chodzi, a co do firmy to kompletnie olewają klijenta. Odradzam.

jaek

• 2 months później...
  • Odpowiedzi 85
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

witam Adam & Joanna , mam pytanie czy wasza pompa to Altherma i czy to będzie wasze jedyne źródło ogrzewania ?

sam zastanawiałem sie nad althermą ,ale w połączeniu z jakimś tanim kotłem gazowym na wypadek dużych mrozów.

u nas raczej trudno o informacjie od użytkowników ,ale widziałem na jakimś brytyjskim forum fachowym dobre opinie o althermie i jeszcze Hitachi aquafree...tyle że u nich troche inny klimat

polecam ostatniego Muratora - jest zestawienie kosztów ogrzewania z uwzględnieniem kosztu inwestycji. Powinno wyleczyć...

Grzegorz

To teraz wam powiem cos ciekawego

Pomy Ciepla systemy DOSPEL cos tam znajdziecie , ale

ja grubo zastanawiałem sie nad ogrzewaniem , kasa była z kredytu i zaczyna sie szał, jaki system wybrać

Tez myslałem o pompie ciepła znalazłem wymiennik za 25 czy 30 tysiecy juz nie pamietam i całe szczescie że spotkalem się z moim kolega z zakładu elektrycznego

gadamy o pompie ciepła, a on mi na to Tak tomku super sprawa bez obslugowa

ale do nas bedziesz w zabkach zanosił ok 2 tysiecy za energię tak jak dwóch pseudo biznesmenów z mojego miasta

wiec dałem se spokój a teraz mój pomysł

Ja mam Ogrzewanie w domu :

1 Piec Eco groszek podłączony do regulatora pokojowego +

2 ogrzewanie kominkowe z calym systemem Cieplik firmy Dospel+

3.Rekuperacja wentylacja

i wymyśliłem coś takiego treść e-meila do dostawcy prądnic KAMEL do wiatraków """"""""""""""""""

Witam Serdecznie

Wpadlem na pomysł , ktory chciałbym zrealizować w moim domu, oststnio duzo czasu poswiecam na szukanie energi odnawialnej

o to mój pomysł: prosiłbym o fachowe doradzctwo z uwagi że Państwo jesteście w moim przokonaniu najlepsza Polską firmą w tej dziedzinie

pradnica nie bedzie zasilana ani przez wiatrak , jak i rowniez przez baterie sloneczne tylko przez silnik pneumatyczny w kotłowni przydowmowej

to pozwala na uzyskanie dobrych parametrów obrotu dla Pradnicy z uwagi iz dla silnika pneumatycznego ( bardzo mała wielkośc i waga) jedynym czynnikiem jest spręzone powietrze ktore uzyskujemy z kompresora który załancza sie automatycznie w przypadku spadku cisnienia w ziornikiu a sprezone powietrze jest niezbedne do napedzania silnika pneumatycznego np prostej konstrukcji takiej jak

zasad działania : http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/01e79fb82feffb6f.html

Budowa prosta ; http://www.mojeforum.net/ekomaszyny/moj-silnik-wyjasnienie-temat-vt82.html

co do silnika pneumatycznego oczywiscie nie mowimy o napedzie samochodowym które wymaga naprawde dobrych parametrów do masy pojazdu , ale mówimy o momencie obrotowym i mysle że ten silnik może doskonale zastapić wiatrak lub baterie słoneczną z odpowiednimi przekładniami jako źródło napedu , z uwagi iz jak i Panstwa Firma jak i ja mieszkamy na śląsku gdzie waruki wiatrowe dla wiatraka sa niezbyt korzystne tak sobie to wymysliłem

całkowity schemat znalazłem na stronie : http://www.rms.com.pl/baterie_fotowoltaiczne/97 np ładnie pokazane od źródła zasilania

wymysliłem taki schemat :

(automatycznie załancza kompr. w przypadku spadku napiecia)

<-------------------------------------------------------------------------------------- (regulator spadku napiecia 10v )

V |

kompresor ----->silnik pneumat---->pradnica----->regulator ładownia---->akumulatory żelowe---->Inverter (230v 50hz)---->odbiorniki na 230 v 50hz ( urz. zasilanie domu)

| |

| |

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

(kompresor zailany przez uzyskane napiecie) |

|

V

(wymienik ciepła CO I CW)

zamiast pieca Eco groszek

co do CO i CW ten układ musi zasilac dwie grzałki 500 lub 1000 wat by podgrzać wodę do tem 50 lub 60 stopni cecjusz dla CO i CW to wystarczy przy zastosowaniu zwykłego sterownika pokojowego które sa montowane w piecach na eo groszek by uzyskac temper na grzejnikach 35 stopni to wystarczy w zupełności

+ rekuperacja+ orzewanie kominkowe+ wpiety w koimi i obieg zwykly piec na spalanie odpadów domowych(trocin,papieru,itd)

z czym mam problem z uwagi że jestem kompletnym laikiem co do matematyki elektrycznej proszę o rade i daje wam pomysł

nie wiem ile pobiera prądu dom jednorodzinny, czy ten układ sie sprawdzi, jaka prądnice zastosować w tym układzie, jakie akumulatory żelowe by przechowywały energie częściowo

szacowany koszt który juz obliczyłem to 4000 tysiace ( pradnica kamel,invektory, akumulatory zelowe, itd) to i ak mało w porownani z piecami na eco groszek lub inne cholerstwo które dymią

proszę o opinie i ewentualne koszty od paradnicy która i tak zamierzam zakupić u was bo jakoś inne oferty mnie nie przekonują

• 4 weeks później...

Adam & Joanna Po symbolach widze, ze wybraliscie Alterme (takze sie zastanawialismy nad tą opcją)ale.... kto szuka ten znajduje :lol:

Więc znaleźliśmy kilka innych firm od PC, ktore wstawiają w podobnych cenach pompy o dużo lepszych parametrach i oczywiscie poziomych kolektorach, mamy bardzo podobny dom do waszego, więc koszty także bardzo podobne - DOM W POWOJACH 2:

1) Kompletna kotłownia Zirius M2-5 z bezpośrednim parowaniem itp. 24tys

2) Ekontech AVENIR-ENERGIE (te pompy dostały nagrode na targach w Poznaniu! Cena za kompletną kotłownię także podobnie ok. 24-26tys

Mam jeszcze wiele innych wycen, ale one są już wyższe. np. NIBE ok. 35tys, DIMPLEX ok. 40tys PPC z pionowymi kolektorami 2 x 60m za 32tys, ale

dwie pierwsze wyglądają najlepiej, a COP jest napewnwo wyższy niż Altherma woda/powietrze. czekamy jeszcze na wycene na Altherme z poziomymi kolektorami

Koszt zalozenia podłogówki jest staly, wiec nie ma znaczenia wybor pompy.

Jesli ktos bedzie zainteresowany to udostepnie moje wyceny

Jesli ktoś ma jakieś spostrzezenia lub sugestie z wielką checią poczytam

Pozdrawiam

• 5 months później...
Witam,

My będziemy płacić tyle (dom "Pod Jarząbem 2 G z poddaszem, pow. 104 + 50 m.kw):

- pompa ciepła powietrze/woda 8,4 kW + hydrobox 6 kW + zasobnik 200 L z montażem 21 tyś zł brutto

-ogrzewanie podłogowe niskotemperaturowe (parter): 17 tyś zł brutto

Ceny: materiał + robocizna

Na Allegro pojawiło się nowe urządzenie :

http://www.allegro.pl/item487686140_abatronic_ahp_12dcg_pompa_ciepla_powietrze_woda.html

Jest to pompa ciepła powietrze-woda o stosunkowo niewielkiej mocy (do 4-5kW).

Za atrakcyjna cena 6500 zł (do tego trzeba doliczyć montaż pewnie jakieś 1000 zł)

można stosunkowo tanio ogrzać nieduży dobrze ocieplony dom.

Może to być dobra alternatywa dla elektrycznego ogrzewania i przygotowania ciepłej wody użytkowej.

Naszy instalacje robila firma Eko Profit http://www.budujeszdom.pl

mamy pompe ciepla IVT 9 kW, 4 sondy pionowe po 50 m kazda

Dziala, na razie za prad placimy ok 170 zl/mc, ale nie ma mrozow.

Koszt pompy, instalacji, wyposazenia kotlowni, ogrzewanie podlogowe kan-therm, odwiertow - materialow i robocizny to niecale 70 tys zl.

• 1 month później...

Ja właśnie zainstalowałem Althermę 8,4 KW z grzałką 9KW zbiornik 300l (kupiona 1,5 roku temu). Domek ok 170 m2 pow. do ogrzania. Wyłącznie podłogówka i ogrz. ścienne (rurki co 10 cm). Na razie dom w budowie, więc utrzymuję temp. 8-9 st. C (zasilane tylko 4 obiegi). Temperatura ustawiona na centralnym termostacie pokojowym, temperatura wody w obiegu 27 st. C. Zużycie prądu monitorowałem przez kilka dni. przy temp. zewn od -2 do -8 st. Wyszło ok. 0,6 - 0,7 KW/h. Początkowo było 1,2 -1,3 KW/h. Powodem było to, że altherma załącza pompę ciepła od temp. wody na wejściu 20st. Aby dojść do 20 st załącza grzałkę dodatkową. Tak więc po każdym załączeniu ogrzewania pracowała grzałka. W takim przypadku używanie termostatu pokojowego nie miało sensu. Gdy pompa pracowała w trybie ciągłym bez termostatu zużywała podobną ilość prądu. Wpadłem więc na pomysł wykorzystania zbiornika CO jako zbiornika buforowego. Traktuję go jako dodatkową pętlę ogrzewania. W ten sposób pompa startując po przerwie ma temperaturę ok 20 st.(zmieszana woda ze zbiornika i podłogówki) i nie załącza się grzałka. Zużycie spadło o połowę.

Teraz chcę pomierzyć zużycie przy uruchomieniu wszystkich obwodów aby uzyskać temp. w pomieszczeniach 18-20 st.

Nie będzie to do końca miarodajny pomiar, gdyż dach na razie mam ocieplony jedną warstwą waty 15 cm między krokwiami. Docelowo "przyjdzie" druga warstwa 15cm. Ściany ocieplone styropianem z grafitem 20cm, podłoga również 20cm.

|

kompresor ----->silnik pneumat---->pradnica----->regulator ładownia---->akumulatory żelowe---->Inverter (230v 50hz)---->odbiorniki na 230 v 50hz ( urz. zasilanie domu)

| |

| |

---------ZA DUŻO MYŚLNIKÓW - ZLITUJ SIĘ I JE SKASUJ ------------------------------------------------------

(kompresor zailany przez uzyskane napiecie) |

|

V

A gdzie odpowiedź na pytanie w temacie : Ile za Instalacje ogrzewania pompą ciepła ?

Altherma 8,4KW (grzanie+chłodzenie),grzałka dodatkowa 9KW, zasobnik CW 300l z grzałką wspomagającą - 16494,67zł brutto

Materiały dodatkowe (rury miedziane, kształtki, zawory, zawór trójdrożny z napędem, ...) - razem z materiałem do połaczenia z szafkami rozdzielaczowymi - 3150 zł

Robocizna 1100 zł

• 2 weeks później...

Ja dostałem taką ofertę na kanadyjczyka.

Powierzchnia użytkowa: 165 m2

Dla zaspokojenia potrzeb centralnego ogrzewania i wytwarzania ciepłej

wody użytkowej dobrana została pompa ciepła Vaillant plus typ VWS 82/2 o parametrach:

- moc grzewcza B0/W35 8 kW

- współczynnik COP 4,5 dla B0/W35

- wbudowany zasobnik ciepłej wody użytkowej ze stali szlachetnej o

pojemności 175 dm3

- maksymalna temperatura na zasilaniu 62 oC

- napięcie robocze 400V (3-fazowy)

- czynnik chłodniczy: R407C

- wbudowany ogranicznik prądu rozruchowego (softstart)

- system zdalnego monitoringu poprawności działania pompy Vrnet dialog

Kolektor gruntowy pionowy w postaci czterech odwiertów po 40 m każdy.

Odwierty wykonane zostaną w odległości minimum 5 metrów od budynku w

rozstawie minimum 5 m.

Cena całości instalacji (tj. kolektor gruntowy, pompa ciepła oraz

uruchomienie instalacji): 42 900 zł netto + 7% podatku VAT tj. 45 903,00

zł brutto. Podana cena zawiera koszty robocizny, dojazdu i

zakwaterowania ekipy.

Czas realizacji inwestycji około 14 dni roboczych.

Gwarancja: 24 miesiące liczone od dnia uruchomienia instalacji.

GEOTERM zapewnia bezpłatny przegląd kontrolny

instalacji kolektora gruntowego wraz z pompą ciepła przed upływem końca

okresu gwarancyjnego. Zapewniamy również opiekę serwisową pogwarancyjną.

Warunki płatności:

- zaliczka 5% ceny brutto w dniu podpisania umowy;

- zaliczka 20% ceny brutto w dniu rozpoczęcia prac;

- 50% wartości brutto po wykonaniu kolektora gruntowego;

Ciekawe na czym polega przegląd kolektora gruntowego ? Odkopują go ?

Ja rozważam następujące oferty :

- Climakomfort z pompą Neuratherm

- Ekoterm, instaluje szweckie pompy Nibe

- Ekontech polski producent pomp o tej samej nazwie

- Secespol z pompami Cetus. Mają wyłącznego dystrybutora, firme Elektronika

- Hibernatus z Wadowic

Możesz jeszcze sprawdzić takie firmy jak :

Stiebel Eltron, Vissmann, Oschner, Etna, Acara, Thermia i pewnie jeszcze parę innych znajdziesz w wyszukiwarkach.

Ja natomiast z chęcią posłuchałbym dobrych rad użytkowników pomp, czym kierować się przy wyborze pompy, firmy instalacyjnej, jakich błędów unikać przy montażu.

Stary już tekst (z 2003 r.). Większość z tych firm nadal na rynku istnieje i ma się dobrze. Pojawiają się też nowe, które dopiero startują. Te duże często popadają w rutynę. Te nowe często oferują kompleksową usługę : doradztwo w projektowaniu i doborze instalacji, dostawę pompy ciepła, wykonanie dolnego źródła ciepła oraz instalacji co i ciepłej wody.

Jedna z takich firm jest Ecopol-System Termodynamiczna Technika Grzewcza .

• 1 month później...

okresu gwarancyjnego.

Troche krotka gwarancja, ja mam 6 lat. Jak wyglada przeglad kontrolny kolektora? Przeciez to jest wielka dziura w ziemi??

• 5 months później...
Ja dostałem taką ofertę na kanadyjczyka.

Powierzchnia użytkowa: 165 m2

Dla zaspokojenia potrzeb centralnego ogrzewania i wytwarzania ciepłej

wody użytkowej dobrana została pompa ciepła Vaillant plus typ VWS 82/2 o parametrach:

- moc grzewcza B0/W35 8 kW

- współczynnik COP 4,5 dla B0/W35

- wbudowany zasobnik ciepłej wody użytkowej ze stali szlachetnej o

pojemności 175 dm3

- maksymalna temperatura na zasilaniu 62 oC

- napięcie robocze 400V (3-fazowy)

- czynnik chłodniczy: R407C

- wbudowany ogranicznik prądu rozruchowego (softstart)

- system zdalnego monitoringu poprawności działania pompy Vrnet dialog

Kolektor gruntowy pionowy w postaci czterech odwiertów po 40 m każdy.

Odwierty wykonane zostaną w odległości minimum 5 metrów od budynku w

rozstawie minimum 5 m.

Cena całości instalacji (tj. kolektor gruntowy, pompa ciepła oraz

uruchomienie instalacji): 42 900 zł netto + 7% podatku VAT tj. 45 903,00

zł brutto. Podana cena zawiera koszty robocizny, dojazdu i

zakwaterowania ekipy.

Czas realizacji inwestycji około 14 dni roboczych.

Warunki płatności:

- zaliczka 5% ceny brutto w dniu podpisania umowy;

- zaliczka 20% ceny brutto w dniu rozpoczęcia prac;

- 50% wartości brutto po wykonaniu kolektora gruntowego;

I jak się sprawuje Vaillant plus typ VWS 82/2? Jakieś opinie na jej temat? Pytam bo pompa ta jest teraz dostepna w bardzo dobrej cenie.