jaek 29.02.2008 23:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2008 Ja rozważam następujące oferty : - Climakomfort z pompą Neuratherm - Ekoterm, instaluje szweckie pompy Nibe - Ekontech polski producent pomp o tej samej nazwie - Secespol z pompami Cetus. Mają wyłącznego dystrybutora, firme Elektronika - Hibernatus z Wadowic Możesz jeszcze sprawdzić takie firmy jak : Stiebel Eltron, Vissmann, Oschner, Etna, Acara, Thermia i pewnie jeszcze parę innych znajdziesz w wyszukiwarkach. Ja natomiast z chęcią posłuchałbym dobrych rad użytkowników pomp, czym kierować się przy wyborze pompy, firmy instalacyjnej, jakich błędów unikać przy montażu. Mam Pompę ciepła Stiebel. Co do urządzenia to narazie chodzi, a co do firmy to kompletnie olewają klijenta. Odradzam. jaek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
..MD.. 11.05.2008 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2008 witam Adam & Joanna , mam pytanie czy wasza pompa to Altherma i czy to będzie wasze jedyne źródło ogrzewania ?sam zastanawiałem sie nad althermą ,ale w połączeniu z jakimś tanim kotłem gazowym na wypadek dużych mrozów.u nas raczej trudno o informacjie od użytkowników ,ale widziałem na jakimś brytyjskim forum fachowym dobre opinie o althermie i jeszcze Hitachi aquafree...tyle że u nich troche inny klimat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek_pawelski 11.05.2008 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2008 polecam ostatniego Muratora - jest zestawienie kosztów ogrzewania z uwzględnieniem kosztu inwestycji. Powinno wyleczyć... Grzegorz To teraz wam powiem cos ciekawego Pomy Ciepla systemy DOSPEL cos tam znajdziecie , ale ja grubo zastanawiałem sie nad ogrzewaniem , kasa była z kredytu i zaczyna sie szał, jaki system wybrać Tez myslałem o pompie ciepła znalazłem wymiennik za 25 czy 30 tysiecy juz nie pamietam i całe szczescie że spotkalem się z moim kolega z zakładu elektrycznego gadamy o pompie ciepła, a on mi na to Tak tomku super sprawa bez obslugowa ale do nas bedziesz w zabkach zanosił ok 2 tysiecy za energię tak jak dwóch pseudo biznesmenów z mojego miasta wiec dałem se spokój a teraz mój pomysł Ja mam Ogrzewanie w domu : 1 Piec Eco groszek podłączony do regulatora pokojowego + 2 ogrzewanie kominkowe z calym systemem Cieplik firmy Dospel+ 3.Rekuperacja wentylacja i wymyśliłem coś takiego treść e-meila do dostawcy prądnic KAMEL do wiatraków """""""""""""""""" Witam Serdecznie Wpadlem na pomysł , ktory chciałbym zrealizować w moim domu, oststnio duzo czasu poswiecam na szukanie energi odnawialnej o to mój pomysł: prosiłbym o fachowe doradzctwo z uwagi że Państwo jesteście w moim przokonaniu najlepsza Polską firmą w tej dziedzinie pradnica nie bedzie zasilana ani przez wiatrak , jak i rowniez przez baterie sloneczne tylko przez silnik pneumatyczny w kotłowni przydowmowej to pozwala na uzyskanie dobrych parametrów obrotu dla Pradnicy z uwagi iz dla silnika pneumatycznego ( bardzo mała wielkośc i waga) jedynym czynnikiem jest spręzone powietrze ktore uzyskujemy z kompresora który załancza sie automatycznie w przypadku spadku cisnienia w ziornikiu a sprezone powietrze jest niezbedne do napedzania silnika pneumatycznego np prostej konstrukcji takiej jak zasad działania : http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/01e79fb82feffb6f.html Budowa prosta ; http://www.mojeforum.net/ekomaszyny/moj-silnik-wyjasnienie-temat-vt82.html co do silnika pneumatycznego oczywiscie nie mowimy o napedzie samochodowym które wymaga naprawde dobrych parametrów do masy pojazdu , ale mówimy o momencie obrotowym i mysle że ten silnik może doskonale zastapić wiatrak lub baterie słoneczną z odpowiednimi przekładniami jako źródło napedu , z uwagi iz jak i Panstwa Firma jak i ja mieszkamy na śląsku gdzie waruki wiatrowe dla wiatraka sa niezbyt korzystne tak sobie to wymysliłem całkowity schemat znalazłem na stronie : http://www.rms.com.pl/baterie_fotowoltaiczne/97 np ładnie pokazane od źródła zasilania wymysliłem taki schemat : (automatycznie załancza kompr. w przypadku spadku napiecia) <-------------------------------------------------------------------------------------- (regulator spadku napiecia 10v ) V | kompresor ----->silnik pneumat---->pradnica----->regulator ładownia---->akumulatory żelowe---->Inverter (230v 50hz)---->odbiorniki na 230 v 50hz ( urz. zasilanie domu) | | | | ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- (kompresor zailany przez uzyskane napiecie) | | V (wymienik ciepła CO I CW) zamiast pieca Eco groszek co do CO i CW ten układ musi zasilac dwie grzałki 500 lub 1000 wat by podgrzać wodę do tem 50 lub 60 stopni cecjusz dla CO i CW to wystarczy przy zastosowaniu zwykłego sterownika pokojowego które sa montowane w piecach na eo groszek by uzyskac temper na grzejnikach 35 stopni to wystarczy w zupełności + rekuperacja+ orzewanie kominkowe+ wpiety w koimi i obieg zwykly piec na spalanie odpadów domowych(trocin,papieru,itd) z czym mam problem z uwagi że jestem kompletnym laikiem co do matematyki elektrycznej proszę o rade i daje wam pomysł nie wiem ile pobiera prądu dom jednorodzinny, czy ten układ sie sprawdzi, jaka prądnice zastosować w tym układzie, jakie akumulatory żelowe by przechowywały energie częściowo szacowany koszt który juz obliczyłem to 4000 tysiace ( pradnica kamel,invektory, akumulatory zelowe, itd) to i ak mało w porownani z piecami na eco groszek lub inne cholerstwo które dymią proszę o opinie i ewentualne koszty od paradnicy która i tak zamierzam zakupić u was bo jakoś inne oferty mnie nie przekonują Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
patrykos2005 04.06.2008 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2008 Adam & Joanna Po symbolach widze, ze wybraliscie Alterme (takze sie zastanawialismy nad tą opcją)ale.... kto szuka ten znajduje Więc znaleźliśmy kilka innych firm od PC, ktore wstawiają w podobnych cenach pompy o dużo lepszych parametrach i oczywiscie poziomych kolektorach, mamy bardzo podobny dom do waszego, więc koszty także bardzo podobne - DOM W POWOJACH 2: 1) Kompletna kotłownia Zirius M2-5 z bezpośrednim parowaniem itp. 24tys 2) Ekontech AVENIR-ENERGIE (te pompy dostały nagrode na targach w Poznaniu! Cena za kompletną kotłownię także podobnie ok. 24-26tys Mam jeszcze wiele innych wycen, ale one są już wyższe. np. NIBE ok. 35tys, DIMPLEX ok. 40tys PPC z pionowymi kolektorami 2 x 60m za 32tys, ale dwie pierwsze wyglądają najlepiej, a COP jest napewnwo wyższy niż Altherma woda/powietrze. czekamy jeszcze na wycene na Altherme z poziomymi kolektorami Koszt zalozenia podłogówki jest staly, wiec nie ma znaczenia wybor pompy. Jesli ktos bedzie zainteresowany to udostepnie moje wyceny Jesli ktoś ma jakieś spostrzezenia lub sugestie z wielką checią poczytam Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
..MD.. 04.06.2008 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2008 Altherma z poziomymi kolektorami ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
patrykos2005 04.06.2008 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2008 Chodzi oczywiscie o firme Daikin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
..MD.. 04.06.2008 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2008 myślałem że altherma to tylko powietrze\woda czy powietrze /powietrze. patrykos2005 napisz coś więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
patrykos2005 05.06.2008 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2008 jak bede mial wycene to wtedy dam znacPozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 25.11.2008 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2008 Witam, My będziemy płacić tyle (dom "Pod Jarząbem 2 G z poddaszem, pow. 104 + 50 m.kw): - pompa ciepła powietrze/woda 8,4 kW + hydrobox 6 kW + zasobnik 200 L z montażem 21 tyś zł brutto -ogrzewanie podłogowe niskotemperaturowe (parter): 17 tyś zł brutto Ceny: materiał + robocizna Na Allegro pojawiło się nowe urządzenie : http://www.allegro.pl/item487686140_abatronic_ahp_12dcg_pompa_ciepla_powietrze_woda.html Jest to pompa ciepła powietrze-woda o stosunkowo niewielkiej mocy (do 4-5kW). Za atrakcyjna cena 6500 zł (do tego trzeba doliczyć montaż pewnie jakieś 1000 zł) można stosunkowo tanio ogrzać nieduży dobrze ocieplony dom. Może to być dobra alternatywa dla elektrycznego ogrzewania i przygotowania ciepłej wody użytkowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
popcarol 25.11.2008 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2008 Naszy instalacje robila firma Eko Profit http://www.budujeszdom.plmamy pompe ciepla IVT 9 kW, 4 sondy pionowe po 50 m kazdaDziala, na razie za prad placimy ok 170 zl/mc, ale nie ma mrozow. Koszt pompy, instalacji, wyposazenia kotlowni, ogrzewanie podlogowe kan-therm, odwiertow - materialow i robocizny to niecale 70 tys zl. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
7tonik 02.01.2009 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2009 Ja właśnie zainstalowałem Althermę 8,4 KW z grzałką 9KW zbiornik 300l (kupiona 1,5 roku temu). Domek ok 170 m2 pow. do ogrzania. Wyłącznie podłogówka i ogrz. ścienne (rurki co 10 cm). Na razie dom w budowie, więc utrzymuję temp. 8-9 st. C (zasilane tylko 4 obiegi). Temperatura ustawiona na centralnym termostacie pokojowym, temperatura wody w obiegu 27 st. C. Zużycie prądu monitorowałem przez kilka dni. przy temp. zewn od -2 do -8 st. Wyszło ok. 0,6 - 0,7 KW/h. Początkowo było 1,2 -1,3 KW/h. Powodem było to, że altherma załącza pompę ciepła od temp. wody na wejściu 20st. Aby dojść do 20 st załącza grzałkę dodatkową. Tak więc po każdym załączeniu ogrzewania pracowała grzałka. W takim przypadku używanie termostatu pokojowego nie miało sensu. Gdy pompa pracowała w trybie ciągłym bez termostatu zużywała podobną ilość prądu. Wpadłem więc na pomysł wykorzystania zbiornika CO jako zbiornika buforowego. Traktuję go jako dodatkową pętlę ogrzewania. W ten sposób pompa startując po przerwie ma temperaturę ok 20 st.(zmieszana woda ze zbiornika i podłogówki) i nie załącza się grzałka. Zużycie spadło o połowę. Teraz chcę pomierzyć zużycie przy uruchomieniu wszystkich obwodów aby uzyskać temp. w pomieszczeniach 18-20 st.Nie będzie to do końca miarodajny pomiar, gdyż dach na razie mam ocieplony jedną warstwą waty 15 cm między krokwiami. Docelowo "przyjdzie" druga warstwa 15cm. Ściany ocieplone styropianem z grafitem 20cm, podłoga również 20cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 02.01.2009 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2009 Zużycie prądu monitorowałem przez kilka dni. przy temp. zewn od -2 do -8 st. Wyszło ok. 0,6 - 0,7 KW/h. Początkowo było 1,2 -1,3 KW/h.A gdzie odpowiedź na pytanie w temacie : Ile za Instalacje ogrzewania pompą ciepła ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 02.01.2009 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2009 | kompresor ----->silnik pneumat---->pradnica----->regulator ładownia---->akumulatory żelowe---->Inverter (230v 50hz)---->odbiorniki na 230 v 50hz ( urz. zasilanie domu) | | | | ---------ZA DUŻO MYŚLNIKÓW - ZLITUJ SIĘ I JE SKASUJ ------------------------------------------------------ (kompresor zailany przez uzyskane napiecie) | | V Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
7tonik 02.01.2009 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2009 A gdzie odpowiedź na pytanie w temacie : Ile za Instalacje ogrzewania pompą ciepła ? Altherma 8,4KW (grzanie+chłodzenie),grzałka dodatkowa 9KW, zasobnik CW 300l z grzałką wspomagającą - 16494,67zł brutto Materiały dodatkowe (rury miedziane, kształtki, zawory, zawór trójdrożny z napędem, ...) - razem z materiałem do połaczenia z szafkami rozdzielaczowymi - 3150 zł Robocizna 1100 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Zieliński 10.01.2009 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2009 Ja dostałem taką ofertę na kanadyjczyka. Powierzchnia użytkowa: 165 m2 Dla zaspokojenia potrzeb centralnego ogrzewania i wytwarzania ciepłejwody użytkowej dobrana została pompa ciepła Vaillant plus typ VWS 82/2 o parametrach: - moc grzewcza B0/W35 8 kW- współczynnik COP 4,5 dla B0/W35- wbudowany zasobnik ciepłej wody użytkowej ze stali szlachetnej opojemności 175 dm3- maksymalna temperatura na zasilaniu 62 oC- napięcie robocze 400V (3-fazowy)- czynnik chłodniczy: R407C- wbudowany ogranicznik prądu rozruchowego (softstart)- system zdalnego monitoringu poprawności działania pompy Vrnet dialog Kolektor gruntowy pionowy w postaci czterech odwiertów po 40 m każdy.Odwierty wykonane zostaną w odległości minimum 5 metrów od budynku wrozstawie minimum 5 m. Cena całości instalacji (tj. kolektor gruntowy, pompa ciepła orazuruchomienie instalacji): 42 900 zł netto + 7% podatku VAT tj. 45 903,00zł brutto. Podana cena zawiera koszty robocizny, dojazdu izakwaterowania ekipy. Czas realizacji inwestycji około 14 dni roboczych. Gwarancja: 24 miesiące liczone od dnia uruchomienia instalacji.GEOTERM zapewnia bezpłatny przegląd kontrolnyinstalacji kolektora gruntowego wraz z pompą ciepła przed upływem końcaokresu gwarancyjnego. Zapewniamy również opiekę serwisową pogwarancyjną. Warunki płatności:- zaliczka 5% ceny brutto w dniu podpisania umowy;- zaliczka 20% ceny brutto w dniu rozpoczęcia prac;- 50% wartości brutto po wykonaniu kolektora gruntowego; Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 10.01.2009 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2009 GEOTERM zapewnia bezpłatny przegląd kontrolny instalacji kolektora gruntowego wraz z pompą ciepła przed upływem końca okresu gwarancyjnego. Zapewniamy również opiekę serwisową pogwarancyjną.Ciekawe na czym polega przegląd kolektora gruntowego ? Odkopują go ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 12.01.2009 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2009 Ja rozważam następujące oferty : - Climakomfort z pompą Neuratherm - Ekoterm, instaluje szweckie pompy Nibe - Ekontech polski producent pomp o tej samej nazwie - Secespol z pompami Cetus. Mają wyłącznego dystrybutora, firme Elektronika - Hibernatus z Wadowic Możesz jeszcze sprawdzić takie firmy jak : Stiebel Eltron, Vissmann, Oschner, Etna, Acara, Thermia i pewnie jeszcze parę innych znajdziesz w wyszukiwarkach. Ja natomiast z chęcią posłuchałbym dobrych rad użytkowników pomp, czym kierować się przy wyborze pompy, firmy instalacyjnej, jakich błędów unikać przy montażu. Stary już tekst (z 2003 r.). Większość z tych firm nadal na rynku istnieje i ma się dobrze. Pojawiają się też nowe, które dopiero startują. Te duże często popadają w rutynę. Te nowe często oferują kompleksową usługę : doradztwo w projektowaniu i doborze instalacji, dostawę pompy ciepła, wykonanie dolnego źródła ciepła oraz instalacji co i ciepłej wody. Jedna z takich firm jest Ecopol-System Termodynamiczna Technika Grzewcza . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pigeon 26.02.2009 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2009 HenoK, czy masz z nimi cos wspolnego? Ewentualnie jak oceniasz ich "jakosc"- mozesz na PW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
popcarol 26.02.2009 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2009 Gwarancja: 24 miesiące liczone od dnia uruchomienia instalacji. GEOTERM zapewnia bezpłatny przegląd kontrolny instalacji kolektora gruntowego wraz z pompą ciepła przed upływem końca okresu gwarancyjnego. Troche krotka gwarancja, ja mam 6 lat. Jak wyglada przeglad kontrolny kolektora? Przeciez to jest wielka dziura w ziemi?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am76 26.08.2009 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2009 Ja dostałem taką ofertę na kanadyjczyka. Powierzchnia użytkowa: 165 m2 Dla zaspokojenia potrzeb centralnego ogrzewania i wytwarzania ciepłej wody użytkowej dobrana została pompa ciepła Vaillant plus typ VWS 82/2 o parametrach: - moc grzewcza B0/W35 8 kW - współczynnik COP 4,5 dla B0/W35 - wbudowany zasobnik ciepłej wody użytkowej ze stali szlachetnej o pojemności 175 dm3 - maksymalna temperatura na zasilaniu 62 oC - napięcie robocze 400V (3-fazowy) - czynnik chłodniczy: R407C - wbudowany ogranicznik prądu rozruchowego (softstart) - system zdalnego monitoringu poprawności działania pompy Vrnet dialog Kolektor gruntowy pionowy w postaci czterech odwiertów po 40 m każdy. Odwierty wykonane zostaną w odległości minimum 5 metrów od budynku w rozstawie minimum 5 m. Cena całości instalacji (tj. kolektor gruntowy, pompa ciepła oraz uruchomienie instalacji): 42 900 zł netto + 7% podatku VAT tj. 45 903,00 zł brutto. Podana cena zawiera koszty robocizny, dojazdu i zakwaterowania ekipy. Czas realizacji inwestycji około 14 dni roboczych. Gwarancja: 24 miesiące liczone od dnia uruchomienia instalacji. GEOTERM zapewnia bezpłatny przegląd kontrolny instalacji kolektora gruntowego wraz z pompą ciepła przed upływem końca okresu gwarancyjnego. Zapewniamy również opiekę serwisową pogwarancyjną. Warunki płatności: - zaliczka 5% ceny brutto w dniu podpisania umowy; - zaliczka 20% ceny brutto w dniu rozpoczęcia prac; - 50% wartości brutto po wykonaniu kolektora gruntowego; I jak się sprawuje Vaillant plus typ VWS 82/2? Jakieś opinie na jej temat? Pytam bo pompa ta jest teraz dostepna w bardzo dobrej cenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts