MateuszR 27.08.2009 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2009 A gdzie odpowiedź na pytanie w temacie : Ile za Instalacje ogrzewania pompą ciepła ? Altherma 8,4KW (grzanie+chłodzenie),grzałka dodatkowa 9KW, zasobnik CW 300l z grzałką wspomagającą - 16494,67zł brutto Materiały dodatkowe (rury miedziane, kształtki, zawory, zawór trójdrożny z napędem, ...) - razem z materiałem do połaczenia z szafkami rozdzielaczowymi - 3150 zł Robocizna 1100 zł Możesz podać przez jaką firmę dokonałęś zakupu i jak sie pompa sprawuje?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Zieliński 13.03.2010 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2010 Jest w porządku. Koszty ogrzewania domu i wody do przełknięcia. Ten sezon grzewczy 2009/2010 jak na razie kosztował mnie 1300 złotych zeszły był trochę cieplejszy z kosztem zbliżonym 1100. Znajomemu tez doradziłem tą pompę koszty ogrzewania w domku 150 m2 w tym sezonie 2009/2010 wyniosły już 1900. Różnica tkwiła pewnie w instalatorze. Faktycznie ekipa z Geo pan Sławomir z Krzysztofem przybyła po roku w kwietniu 2009 i sprawdziła pracę pompy ciepła i dolnego źródła. W czasie odwiertów okazało się, że geologia jak to mówił pan Sławomir "jest dosyć słaba" i finalnie każdy z odwiertów został pogłębiony do 50 metrów, cena została ta sama - to mnie zaskoczyło. A zdumiała mnie sprawność instalacji, COP na poziomie 5,21 w sezonie grzewczym. To dużo więcej od założonego minimum COP = 4,5 polecam swój wybór Ja dostałem taką ofertę na kanadyjczyka. Powierzchnia użytkowa: 165 m2 Dla zaspokojenia potrzeb centralnego ogrzewania i wytwarzania ciepłej wody użytkowej dobrana została pompa ciepła Vaillant plus typ VWS 82/2 o parametrach: - moc grzewcza B0/W35 8 kW - współczynnik COP 4,5 dla B0/W35 - wbudowany zasobnik ciepłej wody użytkowej ze stali szlachetnej o pojemności 175 dm3 - maksymalna temperatura na zasilaniu 62 oC - napięcie robocze 400V (3-fazowy) - czynnik chłodniczy: R407C - wbudowany ogranicznik prądu rozruchowego (softstart) - system zdalnego monitoringu poprawności działania pompy Vrnet dialog Kolektor gruntowy pionowy w postaci czterech odwiertów po 40 m każdy. Odwierty wykonane zostaną w odległości minimum 5 metrów od budynku w rozstawie minimum 5 m. Cena całości instalacji (tj. kolektor gruntowy, pompa ciepła oraz uruchomienie instalacji): 42 900 zł netto + 7% podatku VAT tj. 45 903,00 zł brutto. Podana cena zawiera koszty robocizny, dojazdu i zakwaterowania ekipy. Czas realizacji inwestycji około 14 dni roboczych. Gwarancja: 24 miesiące liczone od dnia uruchomienia instalacji. GEOTERM zapewnia bezpłatny przegląd kontrolny instalacji kolektora gruntowego wraz z pompą ciepła przed upływem końca okresu gwarancyjnego. Zapewniamy również opiekę serwisową pogwarancyjną. Warunki płatności: - zaliczka 5% ceny brutto w dniu podpisania umowy; - zaliczka 20% ceny brutto w dniu rozpoczęcia prac; - 50% wartości brutto po wykonaniu kolektora gruntowego; I jak się sprawuje Vaillant plus typ VWS 82/2? Jakieś opinie na jej temat? Pytam bo pompa ta jest teraz dostepna w bardzo dobrej cenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaxRaczek 07.01.2011 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2011 Ciekawe rozmyślania na temat pomp. Zdecydowanie niektórzy zapominają o tym po co jest PC. A jest nie tylko z zdbałości o środowisko, ale może nawet przede wszystkim z powodów takich jak bezobsługowość i niedostępności np gazu w okolicy.Tak więc gadka o "oszczędnym" kotle kondensacyjnym jest bez sensu - po co mi złom bez dostaw gazu (paliw w zbiornikach nie potrzebuję w swej spokojnej okolicy).Muszę też powiedzieć, że podłogówka nie ma złego wpływu ani w sypialni ani w kuchni ani w toalecie, po przez niską temperaturę kurz wcale nie "fruwa" jak niektórzy podejrzewają.PC poruwnałbym nie do spodni lecz do samochodów, gdyz zakup to jedno instalacja to drugie ale serwis to trzecie i koszty ekploatacyjne to czwarte.Co do studni itp na terenach kopalnianych - szkody górnicze powodują rezygnacje z tego pomysłu, woda ze studni innych sąsiadów już dawno popłynęła w siną dal.Posiadając projekt domu uważam powinno się wysłać go do producentów by wyliczyli dokładne parametry urządzenia i koszty z nim związane; w tedy się okaże Wasz koszt pompy ciepła. Eko groszki itp są dla emerytów co mają czas na biegusianie po kotłowniach, albo mają przydziały ton węgla (ewentualnie tacy konstruktorzy j.w)Ja niemam czasu na takie i chcę mieć czysto.A w zembach elektrykom kasy nie będę nosił jak ktoś wcześniej pisał, jakoś lodówka nie jedna w rodzinie tego nie wymaga a to zblżone urządzenie, chyba że źle zaprojektowane, ustawione lub używane.To co mnie zastanawia to fakt łączenia urządzeń takch jak rekuperator, klima, ogrzeawnie domu wody.Urzywając pompy latem jako klimy to spowoduje szybszą regenerację gruntu, skolei ogrzewanie wody spowoduje powrót do pkt wyjścia, czy się mylę?Może muszę połączyć PC do ogrzania zimą domu, z kolektorem słonecznym latem, by pompa chłodziła regenerując glebę?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaxRaczek 07.01.2011 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2011 Aha i dostałem takiego maila od Viessmana Dzień dobry. Podczas wizyty serwisowej, która powinna być co roku, serwisant sprawdza urządzenie pod kątem eksploatacji. Sprawdza temperatury dolnego źródła ciepła po każdym sezonie grzewczym, czyści filtry po stronie pierwotnej i wtórnej, sprawdza czasy pracy pompy ciepła. Takie czynności pozwalają na uniknięcie przeciążenia urządzenia i wyregulowanie go do potrzeb indywisualnego klienta. Coroczna kontrola temperatud dolnego żródła ciepła pozwala na śledzeniu pracy, temperatur, a co za tym idzie sprawności pompy ciepła. Po okresie ok 15 lat serwisant sprawdza temperature zamarzania płynu w dolnym źródle ciepła, ewentualnie po takim okresie wymienia płyn na nowy. Koszty przeglądu kotłowni to rząd wielkości ok 250 zł. Koszt wymiany płynu jest zależny od ilości odwiertów, odległości rur dobiegowych. Dobierając urządzenie pompy ciepła, obliczamy tak schemat hydrauliczny, oraz osprzęt pompy, aby urządzenie pracowało w odpowiednich przedziałach czasowych (nie za krótko, nie za długo), co pozwala na poprawną pracę urządzenia. W okresie gwarancyjnym, wszystkie elementy sa wymieniane bezplatnie. Zapraszam Pana do naszego salonu do dyskusji na temat pompy ciepła, systemu ogrzewania i wszystkich związanych z tym tematem spraw. Nasza firma w zeszłym roku sprzedała i zamontowała 7 pomp ciepła. Jest możliwość pokazania pracujące kotłowni oraz uzyskania opinii urzytkownika. Serdecznie zapraszam:inż. Adam JałowieckiTel 0 664 935 197 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaxRaczek 07.01.2011 23:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2011 Na początek zastanówmy się: http://www.climakomfort.pl/index.php?page=212 clima komfort ma PC od firmy NEURA GmbH http://www.neura.at/en/partner/company/history/starz mają przekonujący z opini też poczytać można że jest dobrze Tytuł "Produkt Roku" dla pompy ciepła NEURATHERM, Tu można rozpocząć info o ich PC http://www.climakomfort.pl/index.php?page=513 Inny producent pisze o finansach, przedstawia pewne wyliczenia http://www.ochsner.pl/ihr-nutzen/wertanlage/ Kolejny http://www.pompaciepla.com.pl/index.php Znana firma o swych produktach http://www.viessmann.pl/pl/products/Heat_pumps.html Ponoć się bardzo cenią ale w magazynie sugerują że serwis powinien rekompensować cenę zakupu (się okaże)http://www.zehnder.pl/comfosystems/index.php?pageID=177 Nibe to: http://www.biawar.com.pl/index.php/pompy-ciepla/pompy-ciepla/menu-id-23.html O kosztach na forum można podebatować czytając tu:http://muratordom.pl/instalacje/kolektory-pompy-ciepla/ Ciekawe co się nasunie po lekturze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dynamical 17.09.2013 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2013 Aha i dostałem takiego maila od Viessmana Dzień dobry. Podczas wizyty serwisowej, która powinna być co roku, serwisant sprawdza urządzenie pod kątem eksploatacji. Sprawdza temperatury dolnego źródła ciepła po każdym sezonie grzewczym, czyści filtry po stronie pierwotnej i wtórnej, sprawdza czasy pracy pompy ciepła. Takie czynności pozwalają na uniknięcie przeciążenia urządzenia i wyregulowanie go do potrzeb indywisualnego klienta. Coroczna kontrola temperatud dolnego żródła ciepła pozwala na śledzeniu pracy, temperatur, a co za tym idzie sprawności pompy ciepła. Po okresie ok 15 lat serwisant sprawdza temperature zamarzania płynu w dolnym źródle ciepła, ewentualnie po takim okresie wymienia płyn na nowy. Koszty przeglądu kotłowni to rząd wielkości ok 250 zł. Koszt wymiany płynu jest zależny od ilości odwiertów, odległości rur dobiegowych. Dobierając urządzenie pompy ciepła, obliczamy tak schemat hydrauliczny, oraz osprzęt pompy, aby urządzenie pracowało w odpowiednich przedziałach czasowych (nie za krótko, nie za długo), co pozwala na poprawną pracę urządzenia. W okresie gwarancyjnym, wszystkie elementy sa wymieniane bezplatnie. Zapraszam Pana do naszego salonu do dyskusji na temat pompy ciepła, systemu ogrzewania i wszystkich związanych z tym tematem spraw. Nasza firma w zeszłym roku sprzedała i zamontowała 7 pomp ciepła. Jest możliwość pokazania pracujące kotłowni oraz uzyskania opinii urzytkownika. Serdecznie zapraszam: inż. Adam Jałowiecki Tel 0 664 935 197 Ja również zastanawiam się nad wyborem pompy ciepła i chyba tez skorzystam z usług pana Adama Jałowickiego, bo z tego co wiem to nadal pracuje w salonie Viessmanna, a nawet prowadzi bloga o pompach ciepła: http://mabapa.pl/blog/?p=67 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts