Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jaką macie podbitkę dachową?

piastrans

Recommended Posts

Właśnie wczoraj przywieźli podbitkę PCV biała , gruba, 12,75 brutto za m2.

Zdecydowałem się na PCV po dokładnym obejrzeniu podbitki drewnianej sąsiada. Po roku od założenia widać szpary, łuszczącą się farbę, i deski zbyt proste nie są. Drzwi zewnętrzne to ja mogę malować co roku, ale z malowaniem podbitki wolę nie mieć do czynienia. Pozdrawiam

U nas bedzię drewniana świerkowa malowana na kolor okien meranti. Oczywiście liczę się z problemami utrzymania drewna, ale jednak wygląd jest dla mnie najważniejszy, podbitka PCV poza tym, że się przebarwia i pod wypływem temp. odkształca się, to po prostu nie ma wyglądu (ewentualnie pasuje do domów nowoczesnych, do okien PCV lub aluminiowych idt.)

ja ma podbitkę pcv - pod wpływem temperatury nic sie z nia nie dzieję- jak ja montowali po prostu nie dokrecali do konca- a taki jest czesto bład,zakładana na sztywno. Mam brazową i nie zauwazyłam zeby zmieniła kolor - rynny wyblakły ale podbitka nie

Mam oryginalny seiding z wentylacją a nie takie błyszczace panele pcv.

A ja wczoraj w końcu widziałam swoją na dachu - mam nabitkę nie pod - więc choc jeszcze nie mam dachówek nadbitka juz leży - miód malina - drewienko - i jak mi sie udało kolor dopasować do przyszłych okien :) - została pomalowana preparatem V33 w kolorze Orzech jasny- mylna nazwa - wcale nie jest jasny ale taki jak mial byc - ciepły, głęboki brąz - nie zakrywajacy rysunku drewna - no dla mnie bomba :lol:

Własnie przywiozłem od stolarza podbitkę drewnianą(sosna). Porządna-10cm szerokości, pióro-wpust,1,7cm grubości,sucha. Za 25pln/m2.Maluje altaxinem na orzech-2 warstwy, potem dulux zewnetrzny. Czy pomalowanie duluxem(lakierobejca) po altaxinie(uzyłem go by zintensyfikować kolor) nie przyniesie nieprzewidzianych niespodzianek?Innymi słowy czy altaxin nie "pogryzie"sie z douluxem?