Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Super oszczędny dom

Marek13

Recommended Posts

Winston,

Jest na Forum Piotrek, którem wszystko ładnie działa i też pisze o braku mocy na skokowe zapotrzebowanie cipeła w przyapdku gwałtownych zmian temperatury.

Ja juz raczej przestałem myśleć o pompie chociaż bardzo poważnie byłem "napalony". Głównie na zmianę decyzji wpłynął wysoki okres zwrotu inwestycji.

Teraz drążę temat dobrego gruntoweo wymiennika ciepła i dobrej izolacji przegród i mam nadzieję, że uda mi się w ten sposób znacznie ograniczyć zużycie ciepła w moim domu (na razie w trakcie projektowania).

Akurat zajmuje sie kredytami termomodernizacyjnymi i w ogóle wsparciem finansowym dla termomodernizacji. Uzyskanie kredytu na pompę ciepła w przypadku domu jednorodzinnego rzadko sie udaje, bo taka inwestycja zwraca sie po min. kilkunastu latach, a często po 20-30. Inaczej jest juz z wiekszymi obiektami np. szkoła. Wprawdzie opłacalnośc jest podobna, ale możliwe jest uzyskanie dofinansowanie z WFOŚ (zazwyczaj 40-70% dotacji). Wtedy pompa ciepła nabiera sensu. A w ogóle inwestycja w pompe ciepła bardzie się opłaca w obiektach, które zużywają .. DUŻO energii cieplnej i nie da się tego ograniczyć - np. obiekty zabytkowe i inne, których ze wzgledów na architekturę nie można ocieplić. Pompa ciepła + super szczelny dom = brak sensu.