Maco 10.11.2002 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2002 Winston,Jest na Forum Piotrek, którem wszystko ładnie działa i też pisze o braku mocy na skokowe zapotrzebowanie cipeła w przyapdku gwałtownych zmian temperatury.Ja juz raczej przestałem myśleć o pompie chociaż bardzo poważnie byłem "napalony". Głównie na zmianę decyzji wpłynął wysoki okres zwrotu inwestycji.Teraz drążę temat dobrego gruntoweo wymiennika ciepła i dobrej izolacji przegród i mam nadzieję, że uda mi się w ten sposób znacznie ograniczyć zużycie ciepła w moim domu (na razie w trakcie projektowania). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
winston 10.11.2002 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2002 W tej materii jestem zupełnie zielony jak ludziki UFO. Ale tez zapoznam sie z tym o czym wyżej piszesz. Pozdrówko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 16.11.2002 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2002 Akurat zajmuje sie kredytami termomodernizacyjnymi i w ogóle wsparciem finansowym dla termomodernizacji. Uzyskanie kredytu na pompę ciepła w przypadku domu jednorodzinnego rzadko sie udaje, bo taka inwestycja zwraca sie po min. kilkunastu latach, a często po 20-30. Inaczej jest juz z wiekszymi obiektami np. szkoła. Wprawdzie opłacalnośc jest podobna, ale możliwe jest uzyskanie dofinansowanie z WFOŚ (zazwyczaj 40-70% dotacji). Wtedy pompa ciepła nabiera sensu. A w ogóle inwestycja w pompe ciepła bardzie się opłaca w obiektach, które zużywają .. DUŻO energii cieplnej i nie da się tego ograniczyć - np. obiekty zabytkowe i inne, których ze wzgledów na architekturę nie można ocieplić. Pompa ciepła + super szczelny dom = brak sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts