RB 04.06.2005 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2005 Czy można pominąć wygrzewanie wylewki ok. 7cm nad podłogówką przed położeniem płytek ceramicznych na podłodze?Prawdopodobnie przeciągnie się podłączenie gazu a miałem w planie wygrzać wylewkę nad podłogówką za ok. miesiąc od dzisiaj. Czytałem gdzieś na forum, że na wysychanie 1cm wylewki trzeba liczyć 7dni. Czy po odczekaniu ok. 2 miesięcy można by położyć płytki ceramiczne na takiej podłodze a dopiero jesienią - gdy będzie doprowadzony gaz, zrobić delikatne wgrzewanie podłogówki.Innym rozwiązaniem jest wstrzymać się do jesieni z wygrzewaniem i z kładzeniem płytek ale to wszystko opóźnia.Płytkarz twierdzi, że ludzie nie robią wygrzewania przed kładzeniem płytek dopiero później delikatnie podnoszą temperaturę. Proszę o Wasze wypowiedzi i opis doswiadczeń w tej sprawie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 04.06.2005 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2005 Sa rózne szkoływ tej kwesti, ale ja jestem za wygrzaniem i to przez co najmniej 21 dni. Pamietaj jastrych jest pracuje.Zapytaj dla pewności Ejmunda, Janzara, oni siedza w temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
echo 05.06.2005 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2005 mam podobny problem: wylewki były zrobone 13-14 kwietnia, gazu jeszcze nie mamy (choć niedługo już będzie), a kafelkarz powoli kończy ściany. I co teraz zrobić z podłogami?Układać płytki czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nurni 05.06.2005 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2005 Jestem za wygrzewaniem. Wylewki miałem 3 m-ce temu i myślałem, że już mam wylewki suche - bo na takie wyglądały. Nawet przerwy dylatacyjne leciutko popękały. Podłogówka chodzi już tydzień na 30 st. (zaczynałem od 20) i nie dość że wilgotność w domu drastycznie wzrosła to jeszcze większe (ok. 0,5 mm) zrobiły się przerwy dylatacyjne a nawet pojawiły się takie o których nie wiedziałem. Moim zdaniem istnieje prawdopodobieństwo przeniesienia się tych pęknięć na płytki, jeśli byłyby przyklejone. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
echo 05.06.2005 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2005 no tak... ale zakładając opymistycznie, że gaz będzie na 2-3 tygodnie, potem trzeba zainstalować piec i zasobnik + wygrzewanie ok 3 tyg - strasznie to skomplikowałoby mi plan działań (2 miesiące opóźnienia )... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
legar 05.06.2005 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2005 no tak... ale zakładając opymistycznie, że gaz będzie na 2-3 tygodnie, potem trzeba zainstalować piec i zasobnik + wygrzewanie ok 3 tyg - strasznie to skomplikowałoby mi plan działań (2 miesiące opóźnienia )... coś za coś---------------> wybór należy do ciebie...pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nurni 05.06.2005 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2005 no tak... ale zakładając opymistycznie, że gaz będzie na 2-3 tygodnie, potem trzeba zainstalować piec i zasobnik + wygrzewanie ok 3 tyg - strasznie to skomplikowałoby mi plan działań (2 miesiące opóźnienia )... Co się od razu poddajesz Nie ma lekko. Jest na to rozwiązanie. Gdzieś na forum czytałem, że montuje się do obiegów podłogówki "na ostro" jakiś boiler do tego pompkę, czujnik temperatury i masz wygrzewanie. Jako że nie ma co puszczać większej temeperatury jak 35-40 st. to taki bojlerek spokojnie wystarczy. Znajdź jakiego magika-instalatora, który coś takiego robił i masz temat z głowy i zaoszczędzone 2 m-ce. Pozwodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kortezjan 06.06.2005 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2005 cześć. wylewki lipiec 2004 uruchomienie wrzesień 2004 bez wygrzewania jak na razie działa nie ma pęknięć, połowa podłogówki pod panelami reszta kafle.cześć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
echo 06.06.2005 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2005 Myślę, że na razie zrobimy bez wygrzewania małe powierzchnie: (łazienka 7m2 oraz WC 2m2). Może małe lub wąskie pomieszczenie można bez wygrzewania (małe skurcze???) Dobry i tani kafelkarz jest na miejscu - troche szkoda go odsyłać... Dodatkowo zamim przyłączą gaz, zanim zrobimy kotłownię... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg 07.06.2005 06:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2005 Trzeba po prostu wypożyczyć kocioł elektryczny i wygrzać wylewki bez gazu. Będzie trochę drożej ale szybciej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radex 07.06.2005 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2005 Ja nie wygrzewałem wylewek i żadne uboczne skutki się nie pojawiły.Miałem zamiar wygrzewać, ale... sterownik kotła pracujący w trybie wygrzewania wylewki nie grzeje cwu i grzejników. A ponieważ było zimno, a w domu już mieszkaliśmy, więc wyboru nie było.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
echo 19.06.2005 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2005 Wygrzewanie na pewno może pomóc, ale często jest to utrudnione lub niemożliwe z przyczyn techniczno - organizacyjnych (czas, brak gazu, kolejnośc prac, itd) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts