Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy można pominąć wygrzewanie wylewki?

RB

Recommended Posts

Czy można pominąć wygrzewanie wylewki ok. 7cm nad podłogówką przed położeniem płytek ceramicznych na podłodze?

Prawdopodobnie przeciągnie się podłączenie gazu a miałem w planie wygrzać wylewkę nad podłogówką za ok. miesiąc od dzisiaj. Czytałem gdzieś na forum, że na wysychanie 1cm wylewki trzeba liczyć 7dni.

Czy po odczekaniu ok. 2 miesięcy można by położyć płytki ceramiczne na takiej podłodze a dopiero jesienią - gdy będzie doprowadzony gaz, zrobić delikatne wgrzewanie podłogówki.

Innym rozwiązaniem jest wstrzymać się do jesieni z wygrzewaniem i z kładzeniem płytek ale to wszystko opóźnia.

Płytkarz twierdzi, że ludzie nie robią wygrzewania przed kładzeniem płytek dopiero później delikatnie podnoszą temperaturę.

Proszę o Wasze wypowiedzi i opis doswiadczeń w tej sprawie

Jestem za wygrzewaniem.

Wylewki miałem 3 m-ce temu i myślałem, że już mam wylewki suche - bo na takie wyglądały. Nawet przerwy dylatacyjne leciutko popękały. Podłogówka chodzi już tydzień na 30 st. (zaczynałem od 20) i nie dość że wilgotność w domu drastycznie wzrosła to jeszcze większe (ok. 0,5 mm) zrobiły się przerwy dylatacyjne a nawet pojawiły się takie o których nie wiedziałem. Moim zdaniem istnieje prawdopodobieństwo przeniesienia się tych pęknięć na płytki, jeśli byłyby przyklejone.

Pozdrawiam

no tak...

ale zakładając opymistycznie, że gaz będzie na 2-3 tygodnie, potem trzeba zainstalować piec i zasobnik + wygrzewanie ok 3 tyg - strasznie to skomplikowałoby mi plan działań (2 miesiące opóźnienia :( )...

coś za coś---------------> wybór należy do ciebie...pzdr

no tak...

ale zakładając opymistycznie, że gaz będzie na 2-3 tygodnie, potem trzeba zainstalować piec i zasobnik + wygrzewanie ok 3 tyg - strasznie to skomplikowałoby mi plan działań (2 miesiące opóźnienia :( )...

Co się od razu poddajesz :-? :o :D

Nie ma lekko. Jest na to rozwiązanie. Gdzieś na forum czytałem, że montuje się do obiegów podłogówki "na ostro" jakiś boiler do tego pompkę, czujnik temperatury i masz wygrzewanie. Jako że nie ma co puszczać większej temeperatury jak 35-40 st. to taki bojlerek spokojnie wystarczy. Znajdź jakiego magika-instalatora, który coś takiego robił i masz temat z głowy i zaoszczędzone 2 m-ce.

Pozwodzenia

Myślę, że na razie zrobimy bez wygrzewania małe powierzchnie: (łazienka 7m2 oraz WC 2m2).

Może małe lub wąskie pomieszczenie można bez wygrzewania :wink: (małe skurcze???)

Dobry i tani kafelkarz jest na miejscu - troche szkoda go odsyłać...

Dodatkowo zamim przyłączą gaz, zanim zrobimy kotłownię...

• 2 weeks później...