Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Nasz parter ma po wylewkach 3m wysokości , a drzwi wewnętrzne 207cm - zgodnie z projektem.Nagle wydało nam się ,ze drzwi będą za niskie.Jest ostatni moment ,zeby je podwyższyć.I nie wiem czy to tylko złudzenie optyczne,bo tynki są szare i trochę się te ściany zlewają.Czy są jakieś normy które to regulują?Pomieszczenia parteru to niemal jedna powierzchnia salonu i jadalni ok 80m2 z wysokimi oknami od podłogi 250cm z trzech stron.Drzwi ,które mnie męczą łączą jadalnię z przedpokojem i drugie z przedpokoju do kuchni.W kuchni okno jest wysokie na 170cm.I jeszcze widziane z perspektywy drzwi wejściowych drzwi do gabinetu.Drzwi wejściowe mają 220cm plus naświetle w najwyzszym punkcie 275cm i są szerokie na 200cm.Jest tak wchodzę do domu i po proawej stronie kuchnia ,po lewej jadalnia .Na wprost salon i trochę po na prawo wejscie do gabinetu.Czy moze podwyzszyc opaskę wokół drzwi optycznie je podwyższając?K
https://forum.murator.pl/topic/34699-wysoko%C5%9B%C4%87-pomieszczenia-a-wysoko%C5%9B%C4%87-drzwi/

..jak sciana jest dzialowa to nie ma problemu, mozna podwyzszyc,

207 to nie wysoko przy 3 mm ale nie rób tragedii !

Ciemny kolor "przytlacza", po pomalowaniu bedzie lepiej :D

Jasne drzwi "podwyzsza" optycznie otwór.

Pozdro

J

ciężko coś podpowiedzieć tylko z opisu

ja mam podobnie tj. wysoki parter, a drzwi wewnętrzne standard

u mnie nie rażą aż tak swoimi wymiarami, bo są w oddali i lekko schowane, do tego jasne ściany i podłoga

w twoim przypadku zastanawiają mnie te łączące jedno pomieszczenie z drugim, gdzie masz wysokie okna.

może pomyśl o naświetlu?

takie obniżenie na "środku" przytrafiło się mi między biblioteką a oranżerią, ale muszę się pogodzić z tym bo, jest to jakaś tam część konstrukcyjna. o niebo lepiej wyglądałoby gdyby było równo bo, stojąc np w bibliotece nie widzę wszystkich szkleń oranżerii bo mam to, coś w połowie widoku