Gość 05.11.2002 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2002 I mnie, anonima, Tomaszos! Naprawdę ketiso nie masz racji, odszukam to np. w Muratorze i podam Ci gdzie taką informację można znaleźć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszek 05.11.2002 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2002 tere fere kuku sciany nośne muszę mieć taką grubość aby przenieść obciążenie stropu piętra i dachu a nie mieć możliwość wycięcia bruzd, nie każdą instalację trzeba chować w bruzdach (są przewody płaskie). np: sciana nośna moze być wykonana z maxa 19 cm i też przeniesie obciążenia lub 12 cm z cegły kl 15 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pacul 05.11.2002 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2002 Hmmm, skoro w gazecie napisali... Ketiso, jesteś bez szans-bez względu na to,jaką wiedzę posiadasz w tym zakresie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 05.11.2002 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2002 Cześć.Ja buduję z por 44 p+w, tanio(mimo wszystko), szybko, wygodnie, a zmiana w projekcie to nie problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dobrzykowice 05.11.2002 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2002 On 2002-11-05 08:40, januszek wrote: tere fere kuku sciany nośne muszę mieć taką grubość aby przenieść obciążenie stropu piętra i dachu a nie mieć możliwość wycięcia bruzd, nie każdą instalację trzeba chować w bruzdach (są przewody płaskie). a szczególnie popularne są płaskie rury kanalizacyjne i do instalacji wodnej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszek 05.11.2002 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2002 do Dobrzykowice: gratuluję projektu w którym przewody kanalizacyjne biegną Ci na zewnętrznych scianach nośnych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dobrzykowice 05.11.2002 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2002 no nie mów mi że u Ciebie wszystkie umywalki i zlewy są tylko na scianach wewnętrznych. Żeby nie było wątpliwości to miałem na myśli rury fi 50 a nie fi 100 bo tych raczej sie w bruzdach nie kładzie niezależnie od grubości ścian - prościej jest obudować płytą K-G Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszek 05.11.2002 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2002 dokładnie tak wszystkie rury są na wewnątrznych a mam tego 11 punktów kanalizacyjnych . Budowałem zewętrzne z maxa 19cm a wewnętrzne nośne z cegły pełnej 24 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ketiso 05.11.2002 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2002 zgadzam się z waszymi wypowiedziami ale najbardziej z wypowiedzią mojego imiennika na literę J.Proponuję też rozróżnienie naszych wyobrażeń od rzeczywistości.Norma murowa nie rozróżnia czy ceramika poryzowana czy zwykła rozróżnia tylko % zawartość drążeń w elemencie.Tak więc w świetle powyższego i w oparciu o dostępne grubości elementów murowych ceramicznych można zaczynać od 18,8 przy ścianach zewnętrznych(bez teoretyzowania).Ale gdybym budował domek dla siebie to zaczynałbym myślenie od 25 cm ale tylko dlatego, że lubię zawsze trochę przedobrzyć.Jedyne logiczne wytłumaczenie artykułu z jakiejś tam cytowanej gazety o grubości ścian może być podyktowane zbyt mało `elastycznym `podejściem do wieńca(jego wymiarów z normy żelbetowej)HEJ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 05.11.2002 15:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2002 Uwzględniając Wasze argumenty te mniej i bardzej formalne zaczynam się skłaniać do zmiany materiału z porothermu na pustak-U, w celu zwiększenia grubości ściany nośnej do 25cm. Stosowanie porothrmu przy tej grubości i ścianie trójwarstwowej niepotrzebnie powięszy koszty, a wsp. U będzie i tak dobry.Z drugiej strony do wiosny mam czas na przemyślenia i podjęcie decyzji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 05.11.2002 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2002 Tak jak pisałem powyżej: jeżeli zależy Ci na grubości i ma to być ściana trójwarstwowa to możesz zastosować 'tradycyjną' ceramikę (MAX, U) o grubości 19 cm. Minus: nieco gorsza izolacyjność cieplna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszek 05.11.2002 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2002 tak trzymać Ketisohej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 06.11.2002 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2002 Grubość ścian zależna jest od smukłości ścian i wytrzymałości na ściskanie.Kierownik budowy powinien przeliczyć i przyjąć optymalną wersję.Należy również pamiętać,iż ocieplanie ścian z ceramiki , gazobetonu nie jest najlepszym rozwiązaniem ze względu na występowanie punktu rosy w konstrukcji muru i nie jest to zależne od grubości izolacji( dotyczy to styropianu)a prężności,temperatury i stopnia nasycenia pary. Natomiast wełna mineralna jest ociepleniem drogim i wymaga większych umiejętności.Dalej tynk zewn. posiada gorszą paroprzepuszczalność od wełny i może dochodzić zimą do wykroplenia pary pod tynkiem.Należy w pomieszczeniach mokrych wykonać powłoki z płytek glazurowanych(co najczęściej się wykonuje)Ważna jest również izolacja pozioma ścian,która winna być wykonana na poź. 50 cm nad terenem otaczającym.Następna kwestia.Ceramika wykazuje większą radiację od np. betonu takie badania prowadziła Politechnika Poznańska.Poroterm 44 jako ściana jednorodna posiada Uo=0,36W/m2xK co plasuje go w cale na nienajlepszej pozycji. Poza tym można budować kilometr prostej ściany,ale węgarki,załamania mocno utrudniają pracę murarzy.W budynku ważne jest średnioroczne zapotrzebowanie ciepła w związku z tym ważne są tak zw.słabe miejsca w bud. np. nadproża,styki stropów ze ścianą zewn. trzpienie w ściankach kolankowych w końcu istotne są również współczynniki oporu cieplnego okien,dachu,posadzki.Jeżeli dotykamy sprawy zdowotności materiałów to są od tego nie obiegowe opinie ,a atesty,certyfikaty dopuszczające produkty do stosowania w budownictwie mieszkaniowym.Podsumowując od ściany wymaga się aby skutecznie nas odgradzała od zewn. warunków atmosferycznych,była możliwie wąską( tak naprawdę budujemy m2 podłóg,a nie pow. ścian,proszę policzyć obwód ścian i pomnożyć przez różnicę w grub. np. ściany z termomuru 25 cm o współ. 0,28W/m2xK i cenę 1m2 bud. i porównać).Dla osób które twierdzą,że ściana oddycha proponuję,żeby zamurowały się w pom. bez dostępu powietrza i sprawdziły ile wytrzymają.Dla jednej osoby trzeba w ciągu jednej godz. dostarczyć 20 m3 powietrza.Powietrza,które ma odpowiednią temperaturę,wilgotność, prędkość to wówczas będziemy mieli odpowiedni mikroklimat.Problem nie leży w szczelnych ścianach lecz szczelnych oknach,bez możliwości infiltracji powietrza.I nie mikrouchylenia w oknach są istotne lecz zwykłe nawietrzaki są wręcz niezbędne aby mogła być możliwość regulacji zarówno zimą jak i latem.Instalacje wywiewne i nawiewne na ogół nie są liczone i tu tkwi podstawowy problem.Z poważaniem kier. bud. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ketiso 06.11.2002 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2002 Instytut Żywienia i Żywności w Peterspurgu stwierdził, że coca cola jest gorsza z punktu widzenia zdrowotności niż pepsi cola zadając kłam wszystkim innym europejskim instytutom.HEJ!Powierzchnia użytkowa w domu jednorodzinnym według mnie jest argumentem 50 w kolejności (oczywiście pomijam developerkę itp oraz przypadki skrajne dotyczące grubości ścian czy samej pow domów).HEJ!Pisałeś też o wykraplaniu w ścianach docieplanych z gazobetonu i ceramiki . czym się różnią inne technologieHEJ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszek 07.11.2002 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2002 do anonimowego kierownika budowyPunkt rosy występuje zawsze w zależności od warunków atmosferycznych gdzieś w ścianie raz w warstwie nośnej innym razem w izolacyjnej, a już napewno w takiej technologi jak ściana styropianowa. Nie bardzo rozumiem Pana wypowiedź " Należy również pamiętać,iż ocieplanie ścian z ceramiki , gazobetonu nie jest najlepszym rozwiązaniem ze względu na występowanie punktu rosy w konstrukcji muru i nie jest to zależne od grubości izolacji( dotyczy to styropianu)a prężności,temperatury i stopnia nasycenia " ponieważ ćwiczyłem ścianę z ceramiki ocieplonej styropianem i w warunkach atmosferycznych skrajnych ale możliwych nie występuje wykraplanie w ścianie nośnej , mało tego, punkt rosy występuje w różnych miejscach w zalężności od grubości warstwy ociepleniowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pacul 07.11.2002 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2002 On 2002-11-06 17:06, Anonymous wrote: (...)Należy w pomieszczeniach mokrych wykonać powłoki z płytek glazurowanych(co najczęściej się wykonuje)Ważna jest również izolacja pozioma ścian,która winna być wykonana na poź. 50 cm nad terenem otaczającym. Oby tylko ktoś nie zrozumiał tego tak, że w pomieszczeniach mokrych należy wykonać izolację poziomą na poziomie 50cm. A do tego poziomu,lepiej troszkę elastyczniej podchodzić, mając na uwadze choćby projekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 07.11.2002 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2002 http://www.nie.com.pl/main.php?dzial=akt&id=952&zaznacz=porothermhttp://www.nie.com.pl/main.php?dzial=akt&id=829&zaznacz=porothermradzę poczytać dowiecie się całej prawdy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ckwadrat 07.11.2002 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2002 No NIE! Następny oszołom... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz2 07.11.2002 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2002 NIE i cała prawda... Oj ludzie, ludzie...G. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ketiso 07.11.2002 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2002 AnonimowyPrzewodniczący ZHOiK z Nowego Targu zwykł mawiać ,że dużo bezpieczniejsze są wędrówki w Tatrach w okresie zimy niż lata.Jeżeli teraz do tego odpowiednio podejść to rzeczywiście ma rację ale tylko przy założeniu,że dokona na słuchaczach nazwijmy to małej gierki tzn np będzie opowiadał ilu to niedźwiedzie w tym roku zjadły turystów itp. następnie opowie o cyklu życia niedźwiedzi (ich śnie zimowym).Po takiej prelekcji czyjeś poglądy poparte tylko do tej pory wzmiankami urastają do miary problemu i wiary w tenże problem(czytaj jeżeli wędrować po szlakach to tylko w zimę).Ja w twoich wypowiedziach widzę namowy do zimowych wędrówek jako do tych ,które są dużo bezpieczniejsze od letnich.Ja jednak wiem ,że zimowe są niebezpieczniejsze ,a na niedźwiedzia znam sposoby(napić się strzemiennego)HEJ!jeszcze jedno wyjaśnienie ZHOiK to Związek Hodowców Owiec i Kóz(przewodniczący nic takiego nie mówi ,ale tak jakoś mi się napisało) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts