dobrzykowice 07.11.2002 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2002 Ketiso on i tak tego nie zrozumie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paj 07.11.2002 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2002 akurat znam przewodniczacego z N.T:smile: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ketiso 07.11.2002 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2002 paj^serio znasz przewodniczącego?To musi być cool gość -taka organizacja.Ilekroć mam okazję czytywać Tygodnik Podhalański zawsze poszukuję informacji dotyczących tej organizacji(taką mam`pasję`).Ostatnio wyczytałem o `starcie` tej organizacji w zawodach do praw autorskich dotyczących oscypka jako znaku towarowegoHEJ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jola_ 08.11.2002 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2002 Anomin, wyluzuj się i NIE siej niepokoju w sercach naszych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franekF 08.11.2002 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2002 A już tak na marginesie...Czy producent Porothermu ustosunkował się oficjalnie do artykułu prasowego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaga2 09.11.2002 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2002 Tak swoją drogą to cała sprawa CERBUD jest mocno podejrzana. Wczoraj na spotkaniu u architekta pokazano nam faks z doniesieniem do prokuratury na producenta Porothermu. Początkowo wpadliśmy w lekką panikę (chcemy budować z porothermu), ale po przeczytaniu wątków na forum i samego artykułu w NIE całkowicie się uspokoiliśmy. Sam artykuł jest pisany tendencyjnie a cytaty prezesa UOKiK, odpodziedzi na interprelację poselską i prokuratury wyjęte z kontekstu. Nikt też chyba nie opublikował tych "katastrofalnych" wyników badań. Wszystko to wygląda na bezpardonową walnę konkurencyjną o rynek, z tym, że teraz doszła nowa forma - rozsyłanie faksów po biurach projektowych i w ten sposób straszenie inwestorów.My jednak jesteśmy spokojni i w przyszłym roku ruszamy z budową z Porothermu - wbrew dobrym radom Urbana i jemu podobnych.Pozdrawiam,Gaga2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafał17 09.11.2002 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2002 Niestety coraz tu więcej emocji i zwykłego chamstwa. Mam tylko jedno pytanie: Czy ktoś widział wyniki oficjalnych badań porothermu potwierdzających parametry podawane przez Wienerbergera? Ja spotkałem się wyłącznie z informacjami reklamowymi. Na jakiej podstawie twierdzicie że ściana z 44 ma U=0,33? Kto może przedstawić wyniki badań np ITB? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ckwadrat 09.11.2002 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2002 Opalenizna, chyba nie jest przypadkiem, że cała twoja obecność na Forum sprowadza się do siania zamętu nt. Porothermu...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luna_tyk 09.11.2002 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2002 Opalenizna, niniejszym daję Ci oficjalne wyniki badań wsp. U Porothermu 44 P+W z tradycyjnym tynkiem trójwarstwowym: moje własne...Na zewnątrz +1 st. C. Kaloryfery ledwie letnie, piec podgrzewa je do max 36 st. C. Zużycie gazu w ostatnim tygodniu to ok. 7 m3/dzień ( CO + CWU + kuchenka gazowa). W domu są trzy osoby nie dogrzewające się alkoholem (niestety).I to by było na tyle. PS Pada deszcz. Idę zobaczyć, czy nie rozmaka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafał17 15.11.2002 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2002 A ja myślałem że na konkretne pytanie otrzymam wreszcie konkretną odpowiedż. Ckwadrat do tego "siania zamentu" pasuje jeszcze, że działam na zlecenie "rewizjonistów z NRF", albo że jestem "reakcjonistą". Tak to się przecież nazywało kiedyś tych co zadawali trudne pytania. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pik33 15.11.2002 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2002 Naczytałem się ja tego wszystkiego... a że decyzja, z czego dom, jeszcze przede mną, tematyka materiałów mnie interesuje. Wnioski do jakich doszedłem na podstawie tego, co do tej pory przeczytałem są następujące: - Porotherm jest materiałem produkowanym w wielu różnych wytwórniach i w związku z tym jego jakość zależy od miejsca produkcji. Albo, bardziej humorystycznie, istnieje Porotherm - i poropterm. Problem polega na tym, jak kupić ten pierwszy materiał a uniknąć tego drugiego... jako że producenci poroptermu usiłują sprzedać go jako Porotherm. Nie wiem, może się mylę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luna_tyk 15.11.2002 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2002 Opalenizna, wybacz - to nie była złośliwość. Nas taką ścianę zdecydowałem się na podstawie danych producenta, tych popularnych - i sądzę, że się nie zawiodłem. Nie chcę rozszczepiać włosa na czworo, wystarczą mi obserwacje codzienne, i takież odczyty licznika.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Wrocław 17.11.2002 00:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2002 A jednak wentylacja !!!Najlepszym sposobem na obniżenie promieniotwórczości w budynkach jest wietrzenie pomieszczeń, gdyż jej źródłem jest gazowy, promieniotwórczy radon, który powstaje w wyniku przemian promieniotwórczych, a jako gaz może się ulatniać ze ścian.!!!!Materiały budowlane są wytwarzane ze skał naturalnych. Dlatego zawierają również uran i tor, a w konsekwencji rad. Pewne materiały - takie jak betony piankowe i niektóre fosfogipsy - mają znacznie większe zawartości radu niż inne materiały i powodują zwiększone stężenie radonu wewnątrz budynków. Poza wymienionymi powyżej materiałami średnie stężenie radu w materiałach budowlanych wynosi około 100 Bq/kg. Małą aktywność wykazują: drewno, naturalny gips, piasek i żwir. !!!A jednak lepiej izolować !Tempo wydzielania radonu ze ścian zależy od porowatości (umożliwiającej dyfuzję), a także wszelkich zastosowanych uszczelnień powierzchni. Za pomocą malowania, gipsowania, czy wyklejania ścian tapetą można zmniejszyć ilość wydzielanego radonu około pięciokrotnie. !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Wrocław 17.11.2002 01:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2002 Pewną ciekawostką mogą być wyniki badań przeprowadzonych w USA. Badano tam stężenie radonu w zależności od materiału z którego wykonany był budynek. Okazało się, że najniższą koncentrację tego gazu zanotowano w domach z kamienia, około dwukrotnie wyższą w domach ceglanych, a jeszcze wyższą w drewnianych. Jaka przyczyna powoduje, że budynki drewniane kumulują radon? A może badania zostały przeprowadzone nieodpowiednio? Nie wiadomo. !!!!http://pc69.wbc.lublin.pl/ChemFan/Publikacje/Radon.html Tylko bez paniki !!!Po prostu znalazłem parę artykułów, które warto przeczytać.Nie wymądrzajmy się! Tak naprawdę, jako ludzkość jeszcze nic nie wiemy !!Może to ceramika powoduje coraz większą zachorowalność na raka ?Zastanówmy się. Jeśli nawet ceramika jest śmiertelnie niebezpieczna, to nikt się do tego nie przyzna!Może wszystkie substancje ropopochodne, łącznie ze styropianem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ketiso 17.11.2002 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2002 Przemek Wrocław Sceptytyzm to dobry wynalazek,ale jego nadmiar może doprowadzić do tego,że jak pojedziesz na narty to będziesz próbował podjechac pod górę ,a nie z niej zjechać (może być ciężko wykonalne). HEJ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Wrocław 17.11.2002 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2002 Nie jestem sceptykiem. Jestem po prostu obiektywny. Wiem, że Każdy wybór wymaga kompromisów. Nie ma nic idealnego.Będąc dopiero na etapie wyboru nie będę za wszelką cenę bronił technologii, z której już zbudowałem. A myślę, że warto zdać sobie sprawę z zagrożeń płynących z każdego materiału. Byłem wczoraj u znajomego, który wybudował dom z porothermu. Potwierdził, że bywają przypadki, kiedy jakaś partia jest do niczego. Dlatego każdą paletę trzeba sprawdzać. Bywając w Niemczech (jest budowlańcem) potwierdził, że wciąż buduje się tam również w technologii typu thermomur. Czy byliśmy mądrzy, czy głupi w wyborze technologii ocenią następne pokolenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 24.11.2002 23:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2002 Witam wszytskich, którzy do tej pory zabierali głos w dyskusji dotyczącej pustaków porotherm koncernu Wienerberger. W większości niestety są to głosy sceptyczne, dopatrujące się w tym nieuczciwości konkurentów rzeczonego koncernu lub też taniej sensacji. Pytam zatem na jakiej podstawie - poza Waszym subiektywnym przekonaniem o słusznosci Waszego satnowiska - opieracie swoje twierdzenia??? Czy zetknęliście się dotąd z innymi wynikami badan porothermu poza tymi, które zostały Wam przedstawione przez producenta przy nabywaniu ich w fabryce lub hurtowni materaiłów budowalnych?? A jeśli nie to skąd założenie, że nie jesteśie oszukiwani??? Ja pracuję jako jeden z prawników w zrzeszeniu CERBUD - tym samym, które tak niektórzy z was wykpiwali. I tak się składa, że nasze zrzeszenie już od pól roku zjmuje się sprawą złej jakości popothermu. Nie twierdzę, że wszytskie porothermy są fatalnej jakości, ale niestety wyniki badań, którymi dysponujemy potwierdziły, że przynajmniej część produkcji tego koncernu to całkowite buble. Co więcej dotarliśmy do placów budów i inwestorów, kórzy mają ogromne problemy z tymi własnie pustakami. Problemy dotyczy terenu całego kraju. Prawdą jest także opinia przedstawiona w trakcie dyskusji na tym forum, że spośród wszytskich zakładów Wienerbergera w Polsce tylko niektóre produkują dobry towar. A co do samej gazety NIE to pomimo publicystki uprawianej przez ten tygodnik to pragnę podkreślić, że artykuł, który wywołał takie obiekcje z Państwa strony jest napisany w sposób jak najbardziej wiarygodny i rzetelny. I proszę wierzyć - to jest jedyna gazeta, która odważyła się napisać na ten temat. I nie dlatego, że materiały jakie został jej zaprezentowane był wątpliwe i mało wiarygodne. Powodem było to, że wszytskie inne media wystarszyły się koncernu Wienerberger i konsekwencji, jakie mogą im zagrozic z jego strony. Przykre to ale niestety prawdziwe...Wszystkich, którzy pragną uzyskac więcej informacji na ten temat proszę o kontakt na adres: [email protected] lub pod numer telefonu (81) 8250531 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pacul 25.11.2002 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2002 On 2002-11-25 00:32, Anonymous wrote: (...)pragnę podkreślić, że artykuł, który wywołał takie obiekcje z Państwa strony jest napisany w sposób jak najbardziej wiarygodny i rzetelny. I proszę wierzyć - to jest jedyna gazeta, która odważyła się napisać na ten temat.(...) Wiarygodny i rzetelny ? Czy gwarantem tego ma być twórca tej gazety, który już nie raz udowadniał, że obojętne jest mu co mówi i pisze, byle by gawiedź to kupiła ? I jeszcze jedno.Nie życzę sobie, aby korzystał Pan więcej z mojej skrzynki e-mailowej. [ Ta wiadomość była edytowana przez: Pacul dnia 2002-11-25 08:44 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 25.11.2002 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2002 O tak, to są praktyki cerbudu. Pan pisze prywatne listy, w których zarzuca wyrażanie na forum opinii niezgodnych z rzeczywistością nie ustosunkowawszy się samemu w ŻADEN sposób.Jedyne co ma Pan do zaproponowania to podesłanie wyników badań i uparte twierdzenie, że artykuł był rzetelny.Proszę Pana-co to jest cerbud?Czym się zajmuje? Kto do niego należy-imiennie poproszę łącznie z "powiązaniami" biznesowymi tych osób (towarzyskie już poznaliśmy- te muszą być bardzo ciekawe skoro macie aż TAKIE znajomości) Poproszę o szczegóły-tu na forum.W przeciwnym razie uznaję Pana działanie za walkę konkurencji.Forma listu, kóry Pan wysyła do skrzynek prywatnych tylko utwierdziła mnie w mniemaniu, że rozpaczliwie Państwo działają w celu eliminowania konkurencj. Jak dla mnie- nieprofesjonalna żenadka.Dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 25.11.2002 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2002 To byłam ja -opal. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts