Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak pozbyć się skrzypu ?

Recommended Posts

kaśkam

Tylko uważaj na inne roślinki, bo ten prepatat wyżre wszystko. Malowałam gałązki skrzypu pędzlem (pomiędzy różami) :wink:

Zaś co do wapnowania, to oczywiście jest racja. Wapnuję ale efekt jakiś marny, ponadto nie wszędzie można użyć wapna. Naturalnie na trawniku czy grządkach - sprawa jest jasna.

U mnie Herbitor się spisał, po niedzieli maluję dalej. To jest "malarstwo artystyczne z zachowaniem szczególnej ostrożności" :D

tylko uważajta z tym, bo to jakaś straszna franca jest:

"Herbitor S 440 SE 100 ml

Nieselektywny preparat chwastobójczy. Niszczy wszystkie rośliny, a dodatkowo skarza ziemię na okres do 2 lat ( w tym okresie nic nie będzie rosnąć ). Preparat starcza na około 2 - 3 litry roztworu.

Idealny do niszczenia chwastów na ścieżkach, chodnikach i podjazdach itd."

Widzę że mamy podobny problem. Z tego co doczytałem w tym i poprzednich wątkach:

1) Odkwaszenie gleby powinno pomóc (ale były głosy osób które odkwasiły a skrzyp jak rósł tak i rośnie)

2) Kilka osób polecało starane (nie znalazłem głosu kogoś kto zastosował i nie poleca - ale podobno skrzyp ginie ale odrasta i trzeba jeszcze raz pryskać)

3) Magdzia napisała że Rofosat spowodował zżółknięcie skrypu (ale nie widziałem następnych postów czy wynik permanentny)

4) Doradzano Chwastox Extra (ale nie znalazłem info. czy pomogło)

5) Powyżej wzmianka o Herbitor super - pomaga ale paskudztwo niebezpieczne.

Ja sprawdziłem że u mnie skrzyp ma korzenie do 0,5 m w głąb - nie widzę sposobu by go usunąć mechanicznie. Jeśli nikt nie będzie miał innych pomysłów - zastosuję starane i zobaczę co się stanie ;-)

Pozdrawiam

Zastosowaliśmy Starane w rogu działki i musze przyznac, że cos się z tym skrzypek (paskudnym!!!) dzieje. Jakoś tak marnie wygląda :wink: może jakiś chory :D .

A tak na poważnie zaczął sie skręcać i brązowieć - zobaczymy co będzie dalej. Jesli sie sprawdzi to zastosuję na całym trawniku. Dam znać.

Zastosowaliśmy Starane w rogu działki i musze przyznac, że cos się z tym skrzypek (paskudnym!!!) dzieje. Jakoś tak marnie wygląda :wink: może jakiś chory :D .

A tak na poważnie zaczął sie skręcać i brązowieć - zobaczymy co będzie dalej. Jesli sie sprawdzi to zastosuję na całym trawniku. Dam znać.

Starane miało badania na skuteczność na skrzyp i rzeczywiście skrzyp jest wrażliwy, ale muszą to być małe rośliny. Co do innych preparatow to zbadane, że działają na skrzyp: Alanex, Antychwaścik, Bofix, Chwastoks mix, Mniszek Ultra Hpbby, Mniszek ultra, Sanachlor.

Osobiście propnuję połaczenie stosowania chemii (jeśli bardzo dużo skrzypu) z zabiegami agrotechnicznymi a więc wapnowanie + usuwanie ręczne chwastu wraz z rozłogami.

Bardzo często zapominamy o tym, że uciązliwe chwasty trzeba zwalczać konsekwentnie a nie jednorazowo - czasami walka może trwać kilka lat.

Bardzo często zapominamy o tym, że uciązliwe chwasty trzeba zwalczać konsekwentnie a nie jednorazowo - czasami walka może trwać kilka lat.

Rzeczywiście, ja walczę z nim odkąd pamiętam. Ostatnio dość skutecznie pomógł mi środek o nazwie Herbitor. Ktoś jednak napisał mi tutaj, że on pozostawia skażoną ziemię...i chyba tak jest. Przestałam więc go używać na rabatach,

Wciornastek popróbuję czegoś co nam tutaj poleciłaś.

Dzięki :lol:

Co do skrzypu to kiedyś usłyszałem rzuconą z uśmiechem uwagę, że Randap (jakoś inaczej się pisze...) jest dobry jeśli dodać do niego Ludwika. Bo faktycznie randap działa kontaktowo na części zielone, a po skrzypie zazwyczaj woda spływa jak po gęsi. Nie potrafię tego potwierdzić z własnego doświadczenia (może ktoś inny?), ale u mnie po kilkukrotnym sikaniu 10a podmokłego terenu zwykłym randapem i kilkukrotnym koszeniu skrzyp się gdzieś pochował!

Roundup działa na wszystko oprócz skrzypu - z tym ludwikiem to ściema, bo roundup ma w sobie jakiś syf, co rozpuszcza wosk, którym pokryte są listki roślin, po to żeby się przedostać wgłąb. Może skrzyp jest pokryty czymś innym (nie wiem łuską dinozaurzą, albo co - bo to stary gatunek jak nie wiem).

Ja popryskałem skrzypy BOFIX-em

http://www.sumin.com.pl/images/srodki26.jpg

Po 2-3 dniach widać już jakieś oznaki. Skrzyp się ściele gęsto.

Może mi ktoś powie czy ten bofix ruszy mi winorośl albo iglaki, jak niechcący opryskam? Czy tylko na byliny muszę uważać?

Roundup działa na wszystko oprócz skrzypu - z tym ludwikiem to ściema, bo roundup ma w sobie jakiś syf, co rozpuszcza wosk, którym pokryte są listki roślin, po to żeby się przedostać wgłąb. Może skrzyp jest pokryty czymś innym (nie wiem łuską dinozaurzą, albo co - bo to stary gatunek jak nie wiem).

Może mi ktoś powie czy ten bofix ruszy mi winorośl albo iglaki, jak niechcący opryskam? Czy tylko na byliny muszę uważać?

Bofix ruszy winorośl i iglaki i inne rośliny dwuliścienne - uważaj na wszystko co nie jest trawą

Wg mnie Bofix na skrzyp jest nawet skuteczniejszy niż Starane

Mieczu w mojej wymieniance przebadanych praparatów wymieni

am też Bofix.
    A co do Ludwika to tak do końca wcale nie ściema i dotyczy to nie tylko Roundupu. Chodzi o większą powierzchnie zwilżenia liści i do wielu praparatów dodaje się takie profesjonalne detergenty. W przypadku Roundupu to nie jest konieczne bo ma (oryginał) to w sobie. Ale gdy kupujemy podroby (ok 20 różnych praparatów z glyfosatem - zdecydowanie lepszych cenowo) to warto dodać ale siarczan amonu. To poprawia wnikanie preparatu do liśći.

a trawa ma się dobrze?

daj znac co będzie dalej :wink: