wbrat 05.06.2005 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2005 Witam wszystkich, za ok. miesiac rozpoczynam budowe i mam dwa pytania: 1. W jaki sposob mocuje sie szalunki pod sciane fundamentowa? Szukalem na forum - najczesciej odpowiadano, ze wbija sie je w ziemie, ale przeciez pod sciana fundamentowa jest lawa fundamentowa i za nic nie moge sobie wyobrazic jak na niej przymocowac szalunki... 2. Mam zamiar robic uziom (nie wiem czy tak to sie fachowo nazywa - wyprowadzenie ze zbrojenia law fundamentowych tasm w rogach budynku - w celu podlaczenia do instalacji odgromowej i jednej tasmy do rozdziel. elektr.). I tak sie zastanawiam... jak walnie piorun, to rozumiem ze prad poplynie instalacja odgromowa prosto do zbrojenia law... tyle ze skoro to uzbrojenie bede mial polaczone tez z instalacja elektryczna w domu (uziemienie) to czy prad nie poplynie "w gore" ze zbrojenia wlasnie do instalacji? Nie widze za bardzo powodu, dla ktorego mialby tego nie zrobic . Nie wiem czy dobrze wyjasnilem o co mi chodzi, ale jesli ktos zrozumial to bardzo prosze o wyjasnienie . Z gory dziekuje... Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/34732-dwa-pytania-odno%C5%9Bnie-etapu-zero/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slack 05.06.2005 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2005 Ja bym to zrobił tak: 1. Zbijasz blaty z desek na wysokość fundamentu Ustawiasz je na ławie Między blaty wstawiasz np. kawałki prętów zbroj. żeby ustalic szerokość Ściągasz drutem blaty ze sobą (otwory w deskach) Blokujesz na zewnątrz do ścian wykopu (żeby się nie przesunęło) I tyle Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/34732-dwa-pytania-odno%C5%9Bnie-etapu-zero/#findComment-683124 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slack 05.06.2005 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2005 2. Prąd płynie zawsze od punktu najwyższego do najniższego potencjału czyli do ziemi (jeżeli uziemienie jest skuteczne!!). Powinno się przed zakopaniem przeprowadzić pomiary! Wtedy nie ma obawy, że piorun "wróci" do instalacji Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/34732-dwa-pytania-odno%C5%9Bnie-etapu-zero/#findComment-683128 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 05.06.2005 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2005 1. W jaki sposob mocuje sie szalunki pod sciane fundamentowa? Szukalem na forum - najczesciej odpowiadano, ze wbija sie je w ziemie, ale przeciez pod sciana fundamentowa jest lawa fundamentowa i za nic nie moge sobie wyobrazic jak na niej przymocowac szalunki... wbrat jesli "podetniesz" na boki ziemie pod ławy w wykopie i zabetonujesz jednoczesnie ławy i sciane po poziom terenu - to nad poziomem terenu /o ile nie szalujesz gotowym szalunkiem typu acro czy stalform/ a deskami odpowiadano prawidłowo ... kołki wbija sie w ziemie i stęża tak jak wyjaśnił Slack ... 2. Mam zamiar robic uziom (nie wiem czy tak to sie fachowo nazywa - wyprowadzenie ze zbrojenia law fundamentowych tasm w rogach budynku - w celu podlaczenia do instalacji odgromowej i jednej tasmy do rozdziel. elektr.). I tak sie zastanawiam... jak walnie piorun, to rozumiem ze prad poplynie instalacja odgromowa prosto do zbrojenia law... tyle ze skoro to uzbrojenie bede mial polaczone tez z instalacja elektryczna w domu (uziemienie) to czy prad nie poplynie "w gore" .... uziom zadziała tym lepiej - im bardziej wilgotne będziesz miał fundamenty ... pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/34732-dwa-pytania-odno%C5%9Bnie-etapu-zero/#findComment-683423 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wbrat 06.06.2005 12:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2005 uziom zadziała tym lepiej - im bardziej wilgotne będziesz miał fundamenty ... Hmm... czy to znaczy, że nie powinienem zbyt dobrze izolować ławy? Planowałem wylewanie ław w folii, co zredukuje uciekanie wilgoci podczas wiązania, ale zapewne na dłuższą metę zmniejszy jej wilgotność... jesli "podetniesz" na boki ziemie pod ławy w wykopie i zabetonujesz jednoczesnie ławy i sciane po poziom terenu - to nad poziomem terenu /o ile nie szalujesz gotowym szalunkiem typu acro czy stalform/ a deskami odpowiadano prawidłowo ... kołki wbija sie w ziemie i stęża tak jak wyjaśnił Slack ... Rzecz w tym, że nie chce podcinać ziemi na boki - grunt u mnie raczej się do tego nie nadaje... Chce najpierw wylać ławy, dopiero potem ściany fundamentowe (tym samym nasuwa mi się dodatkowe pytanie - ile powinienem odczekać pomiędzy tymi etapami.. no i nadal nie wiem jak na tych betonowych ławach szalować ). pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/34732-dwa-pytania-odno%C5%9Bnie-etapu-zero/#findComment-684576 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts