Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tutaj komentujemy wbrata budowanie

anSi

Recommended Posts

Witaj wbrat, ponieważ na brak zapału najlepsze są nowe wyzwania, tak więc nie tylko dziennik budowy przyjdzie Ci prowadzić http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=48346, ale od czasu do czasu i komentarze do Twojej budowy jakimś stosownym wpisem opatrzyć 8)

Powodzenia i wytrwałości...

• Odpowiedzi 301
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Oj, ale nie wytniesz wszystkich ? Taki ładny zagajnik.....

Nie, jasne że nie... myślę, że tak ok. 40 proc z tej działki (głównie sosny... na szczęście większość brzózek zostanie - a o nie bałem się najbardziej... poza tym działka obok - jakby się na tym zdjęciu odwrócić w lewo tak o 300 stopni :D to taki sam las (ok.1000m2), a przez najbliższe kilkanaście lat nic tam raczej nie powstanie (działka też należy do rodziny więc myślę że się nie mylę :wink: ).

Życzę wyrozumiałości urzędników - w końcu skoro budowlana, to drzewa trzeba wyciąć.

Oby też w ten sposób myśleli.

Ech.. no własnie... pan, który obejrzał wczoraj nasze podanie stwierdził, że podanie to za mało - musimy nanieść te drzewka na mapie (!!) - szkoda tylko, że nie powiedział jak to zrobić - samolot wynająć i lotnicze zdjęcia robić? (dodam, że wyciąć będzie trzeba ok. 80 sztuk).... I szkoda, że nie powiedział, po co mu na mapie drzewa, których za pare miesięcy już nie będzie....

A żeby było jeszcze śmieszniej: jak już naniesiemy je na mapę, to ten pan łaskawie przyjedzie na działkę, żeby sprawdzić czy dobrze to zrobiliśmy i żeby ocenić, czy rzeczywiście trzeba te drzewa wycinać, żeby dom postawić... zgroza... pewnie będzie to trwało pare miesięcy a na końcu pan poprosi o specjalną opłatę za jego fatygę, bo inaczej nici z budowy... :evil:

Jak dla mnie dzialka suuper, tylko wcisnąc domek między drzewka :wink:

Fajnie, ze trochę drzewek juz bedziesz mial podrośniętych :p

Projekt też fajny :p Zastanawialam sie nad nim przez chwilę ale fakt, ze na poddaszu są tylko okna dachowe mnie zniechęcil. :( Ale rozklad pomieszczeń jest moim zdaniem super :p A na ile osób budujesz :roll: :roll: Docelowo oczywiście :wink:

Andrzejka - Prawda, lasek jest niesamowity... sporo muszę wyciąć, ale sporo też zostanie :D. A jeśli chodzi o projekt - szukaliśmy naprawdę długo - ten też ma swoje wady (jak każdy typowy), ale miał ich najmniej ze wszystkich - dlatego padło na niego. A na ile osób buduje? Hmm... to się dopiero okaże :wink: ... poki co jest nas dwoje, potem myślimy, że czworo :wink: .... no i może jakiś piesek albo dwa :D....

Narazie chcemy wykończyć tylko parter a jak będzie taka potrzeba (czyli za ładnych pare lat), to się zajmiemy poddaszem.

Martka - dzieki za wsparcie. Ja też rzecz jasna trzymam kciuki!!

A jakieś zmiany będą

Jednym z powodów, dla których ten projekt wygrał było to, że nie widzimy potrzeby wprowadzania żadnych zmian... Zastanawiamy się jedynie, czy zamiast dwóch okien w salonie (na górnej ścianie na rysunkach) nie wstawić jednego nieco większego - pokój by się zrobił trochę bardziej ustawny i od zewnątrz chyba by to lepiej wyglądało - teraz dwa okna z salonu plus okno z gabinetu (który poki co będzie naszą sypialnią :wink: ) tworzą ciąg trzech identycznych okien - wygląda to trochę jak... hmm... w stodole.... :lol:

Aha.... no i ganek chcemy zmienić, bo ten co jest nie podoba nam się... wydaje nam się jakiś taki za mały, zbyt delikatny... może nawet cherlawy :wink: . Tylko nie wiemy jeszcze jak go zmienimy - czy zlecić projekt komuś, czy po prostu samemu narysować i według tego potem budować... ja jestem za tym drugim rozwiązaniem... większe ryzyko, że wyjdzie nie tak jak trzeba, ale jeśli wyjdzie ok, to dopiero będzie satysfakcja :D

A tak z innej beczki, to od dwoch dni męcze się nad zrobieniem mapki drzew do usunięcia - przy tej ilosci jest to strasznie trudne... zajmie mi to pewnie jeszcze do weekendu, a potem jak nic w urzedzie stwierdzą, że zrobilem to źle i każą poprawiać... już widzę jak mnie krew zaleje... :evil:

No to może zrób zdjęcie działki i w jakimś programie do obróbki zdjęć kółeczkami pozaznaczaj drzewa do wycięcia. Kółeczka najlepiej w różnych kolorach, coby państwo urzędujący mieli zabawę 8)

No to może zrób zdjęcie działki i w jakimś programie do obróbki zdjęć kółeczkami pozaznaczaj drzewa do wycięcia. Kółeczka najlepiej w różnych kolorach, coby państwo urzędujący mieli zabawę

Zerknij sobie na fotkę mojej działki w dzienniku budowy - nie możliwe jest na czymś takim zaznaczenie drzew do wycięcia (niestety :-? ). Chyba że bym jakiś samolot wynajął i z lotu ptaka pstryknął... ale wtedy też byłoby widać tylko... liście... :lol: (ale kolorów wtedy byłoby sporo ;))

Z tą kontrolą to jest dziwnie jakoś - generalnie teraz ma ktoś przyjechać, żeby zobaczyć co nanieślimy, zanim dostaniemy pozwolenie na wycięcie. Kontrola potem - podobno w ciągu 3 lat. Ale nadziwniejsze jest to, że kazali nam nanieść na mapę tylko te drzewa, które chcemy usunąć, więc teoretycznie jak przyjadą za 3 lata, to ani jeden punkt z mapki, którą im zrobiliśmy nie będzie istniał... a co więcej jak się "rozpędzimy" i jeszcze kilka nadprogramowo usuniemy, to też nikt się nie zorientuje, bo na mapce zadnego drzewa innego niż przeznaczone do usunięcia nie ma. Nie rozumiem tego, ale najważniejsze, zeby wreszcie pozwolili budować... :)

Oj zazdroszę ja Ci tych drzewek, zazdroszczę.

Żeby tak można było, myk ! ...i są u mnie :D :wink: to bym na własny koszt je od Ciebie zabrał. Ja mam 3 (słownie: trzy) drzewka, z czego dwa jeszcze nie mają 3 metrów wysokości.

Dom mi się podoba, jest taki ... jakiś przyjemny dla oka w oglądzie.

Pozdrawiam

...i czekamy na ciąg dalszy (i zdjęcia)

... i jeszcze kilka nadprogramowo usuniemy, to też nikt się nie zorientuje, bo na mapce zadnego drzewa innego niż przeznaczone do usunięcia nie ma. Nie rozumiem tego, ale najważniejsze, zeby wreszcie pozwolili budować... :)

Więc dobrze przemyśl co chcesz usunąć, zobacz jak te co pozostają zacienią dom i czy będzi Ci to odpowiadać - pamiętaj, te drzewa jeszcze urosną. No i pomyśl o wjeździe...

Rafałek - oglądałem sobie twój dziennik (nie czytałem póki co bo czasu nie mam zbyt wiele). Bardzo podoba mi się domek - a szczególnie ganek i dach (co to za dachówka?). Ganek w moim projekcie jest nieszczególny i na pewno będziemy go modyfikować - chcemy go powiększyć trochę - tak, żeby bardziej przypominał taki jak jest u Ciebie :). Tylko kolumny zrobimy na planie kwadratu nie koła :).

PS. A u mnie bez zmian - czekam na pozwolenie na budowę (powinno być lada moment) i karczowanie lasu (trochę później - w najgorszym przypadku - nigdy :-? ), więc w dzienniku nic nie dopisuje póki co ;).