Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tutaj komentujemy wbrata budowanie

anSi

Recommended Posts

Co do zamka to chyba byłabym za jego wymiana niż bac sie że coś zginie z domku. Szczególnie po doświadczeniach z kablem :(

choć u mnie tez hydraulik miał klucz od domku ale to raczej znajomy i do tego sąsiad z nowego osiedla więc sienie obawiam raczej.

Pozdrówka

Zamek mam już wymieniony. Miałem skracane drzwi o 3 cm i przy okazji poprosiłem o wymianę zamka. Teraz już na pewno nikt głównego zamka do domu nie dostanie, a jedynie zamek dodatkowy, który i tak wymienię po przeprowadzce.

Niestety elektryk odwołał wczorajsze spotkanie, więc nadal nie wiem ile będzie mnie kosztować ponowne okablowanie garażu :-?.

• Odpowiedzi 301
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

...zabrałem się za kucie otworów pod wentylację mechniczną...

Zdecydowałeś się już na jakieś rozwiązanie (firmę)?.

Czy tylko tak dla sportu :wink: .

pzdr. M.

W zasadzie to tak dla sportu :wink:. A na serio to nie będę szukał żadnej firmy. Sam rozprowadzę rury. Może nie będzie to tak sprawne jak być powinno, ale tylko na takie rozwiązanie mnie stać.

pzdr. M.

W zasadzie to tak dla sportu :wink:. A na serio to nie będę szukał żadnej firmy. Sam rozprowadzę rury. Może nie będzie to tak sprawne jak być powinno, ale tylko na takie rozwiązanie mnie stać.

Ale na pewno tańsze a może i zadziała super jak się postarasz :wink: :wink: 8) 8)

Pozdrówka

Poza tym, będzie satysfakcja i będziesz mógł mówić "JA budowałem ten dom" :lol: Ja mam podobnie, też staram się robić jakieś drobne prace. Do tej pory udało mi się tylko zrobić ocieplenie i izolację fundamentu, niestety przy 3 etatach ciężko znaleźć czas :-? ale do końca budowy jeszcze daleko i mam nadzieję, że jeszcze uda mi się coś zrobić.

Poza tym, będzie satysfakcja i będziesz mógł mówić "JA budowałem ten dom" :lol: Ja mam podobnie, też staram się robić jakieś drobne prace. Do tej pory udało mi się tylko zrobić ocieplenie i izolację fundamentu, niestety przy 3 etatach ciężko znaleźć czas :-? ale do końca budowy jeszcze daleko i mam nadzieję, że jeszcze uda mi się coś zrobić.

Dokładnie :). My póki co sami przypalaliśmy papę do chudziaka. Styropianu na papie już nie zdołaliśmy sami ułożyć :-?. Oprócz tego robiliśmy kupę drobnych prac, którymi nie da rady się pochwalić, a które kosztowały nas koszmarnie dużo pracy i czasu (np. wycięcie ponad 100 drzew, które rosły w miejscu gdzie teraz jest dom; zrobienie betonu i zalanie niepotrzebnego kanału odwadniającego w garażu - zmieścił się na chudziaku, więc trzeba było dolać brakujący fragment; wynoszenie okien połaciowych na zimę i ponowne ich wniesienie wiosną - koszmarna robota; przesunięcie otworu drzwiowego o 10 cm w lewo - trzeba było skuć z jednej strony i domurować z drugiej, itp.).

Mam optymistyczne założenie, że sami ułożymy ocieplenie poddasza. Ale tak jak piszesz - jak się pracuje do późna, to ciężko znaleźć czas. Szczególnie że teraz dojdzie jeszcze wybieranie glazur, podłóg itp.

Ale na pewno tańsze a może i zadziała super jak się postarasz

Dzięki! :). A czemu miałoby nie zadziałać. Ma działać i już!! :wink:

Ja też chciałbym założyć wełnę na poddaszu, mimo, że to podobno strasznie nieprzyjemna robota :-? Aha, z moich dokonań - zalałem fundamenty pod 2 kominy, częściowo rozebrałem deskowanie stropu, zasypywałem piaskiem fundament, to była katorga, ale przynajmniej zaoszczędziłem na siłowni :lol:

zasypywałem piaskiem fundament, to była katorga, ale przynajmniej zaoszczędziłem na siłowni :lol:

:o :o :o. U mnie robiła to koparka a i tak zajęło jej to sporo czasu. Tak więc wyobrażam sobie jaka to katorga musiała być...

Częściowo robiła to też koparka, ale częściowo trzeba było zasypać ręcznie - palety z bloczkami zostały postawione, nie tam gdzie trzeba :o :cry:

glazur, podłóg itp.

Ale na pewno tańsze a może i zadziała super jak się postarasz

Dzięki! :). A czemu miałoby nie zadziałać. Ma działać i już!! :wink:

Nie chodziło mi o to czy w ogóle zadziała bo to oczywiste :wink: ale o to jak zadziała- bo może działac srednio, marnie albo super :wink:

Pozdrówka

pzdr. M.

Myślałem o centralce (rekuperatorze), bo ja się "właśnie decyduję" :wink:.

Kanały, nawiewniki i inne duperele też oczywiście zamontuję sam, bo nie mógłbym spojrzeć w lustro gdybym zapłacił dodatkowe parę kzł (których nie mam :wink:).

pzdr. M.

PS. nie zapomnij o odpływie skroplin z miejsca gdzie będzie rekuperator.

• 3 weeks później...
Dzieki, wlasnie ja studiuje (te odpowiedz :)) i ogladam projekt. Podoba mi sie i chyba sie nad nim zastanowie. Wysokosc scianki kolankowej jest podana na okolo 1,5 metra, czy w tej sytuacji mozesz zobaczyc przez okno polaciowe cos oprocz blekitu nieba (lub gornej partii drzew)?

Ciesze się, że projekt się podoba :). Ale o ile dobrze kojarzę, to Ty już nie chcesz domu z poddaszem, ze skosami ani z garażem jednostanowiskowym... a w nim wszystko to jest :).

A co do okien połaciowych to tak wysoko zrobiliśmy tylko w dwóch pomieszczeniach - w sypialni od północy i w łazience. W pozostałych dwóch pokojach okna są niżej (choć były z tym pewne problemy). No i tam gdzie okna są wysoko nic poza błękitem nieba i szczytami okolicznych drzew nie widać. Trzeba pamiętać jednak, że im okna wyżej, tym w pokojach jaśniej.