ave 29.06.2006 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2006 Coraz ładniej nawet uroda betoniary przybladła ..... teraz czas na wnętrza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wbrat 30.06.2006 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2006 Coraz ładniej nawet uroda betoniary przybladła ..... teraz czas na wnętrza? W zasadzie tak. Chociaż jeszcze trochę poczekamy z parkietami itp. Glazurnika mamy zaklepanego dopiero na połowę sierpnia - niby kupa czasu, ale za 2 tygodnie wyjeżdzamy na 2 tygodnioowy urlop, więc jak wrócimy będzie już początek sierpnia. A my jeszcze nie mamy wybranych żadnych płytek do środka . A, właśnie - wczoraj dokonaliśmy drugiego zakupu wykończeniowego (pierwszy był blat kuchenny). W Leroy kupiliśmy płytki na taras - do końca miesiąca jest promocja i sprzedają je za 19 zł/m2. Taniej nic raczej byśmy nie znaleźli a droższego nic byśmy nie kupili zakładając, że taras może poczekać (w sumie wyszło mi, że potrzebuje ok. 50m2 na taras i schodki do schowka z tyłu domu ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anula 30.06.2006 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2006 To prawda ze nie chce skosow etc. Twoj projekt ma jednak pare zalet, ktorych brakuje mojemu domowi. Gdybym miala fajna dzialke to na pewno budowalabym parterowy. Ale poniewaz nie mam (moja nowa dzialka jest nawet mniejsza od terazniejszej) to z koniecznosci pozostaje parter plus poddasze uzytkowe. Chyba dopiero trzeci dom bedzie naprawde bez wad. W tej chwili najpowazniej biore pod uwage projekt Huragan2 z mtm styl. Jest duzo wiekszy od mojego domu i mam watpliwosci jak bedzie wygladal na takiej malej dzialce wiec jeszcze caly czas mysle. Jadnak potrzeba nam bedzie wiecej miejsca bo rodzina nam sie znowu powieksza . Szukajac nowej dzialki mialam jeden priorytet: znalezc sie po drugiej stronie torow. Wszyscy posrednicy otwierali szeroko oczy ze zdumienia bo jak wiadomo lewa strona torow jest ladniejsza (generalnie sie zgadzam). Niestety przejazdy kolejowe, zwlaszcza w godzinach porannych) oraz ich obsluga przez niektorych dróżników budza we mnie mordercze instynkty. Od kiedy kursuje SKM jest jeszcze gorzej. Wiec niestety cos za cos. Jest mala dzialka ale mysle ze dojazd skroci mi sie co najmniej o 15 minut i przestane wreszcie gryzc kierownice ze zlosci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejka 05.07.2006 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2006 Wbrat cudnie wasz domek wygląda w tej grze siateł wsród drzew W srodku pewnie też to widać Pomału i stopniowo coraz piękniej i domowiej u was Pozdrówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wbrat 05.07.2006 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2006 Pomału i stopniowo coraz piękniej i domowiej u was Oj, fakt... pomału Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Graczyk 09.08.2006 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2006 wbrat powiedz mi jaki to reku kupiłeś i jeśli nie tajemnica za ile. Czy planujesz GWC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wbrat 09.08.2006 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2006 Odpowiedź na priva . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 10.08.2006 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2006 wbrat! kibicuję twojej budowie niemal od początku... teraz powoli przychodzi czas na mnie... Czy mógłbyś poratować i dać jakieś namiary na POLECANYCH przez ciebie wykonawców z w-wy i okolic? próbuję skompletować ekipy na przyszły rok... pozdrawiam i czekam na ciąg dalszy, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wbrat 11.08.2006 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2006 Kogo by tu polecić... hmm... 1. Murarze - nie polecam 2. Beton - brałem z firmy Thomas Beton - niby ok, ale zawsze spóźniali się parę godzin - tak więc nie będę ryzykował i nie polecam. 3. Dekarze - dach zamawiałem w Dachlux'ie na Wale Miedzeszyńskim - oni też kładli dachówkę - nie było żadnych problemów, więc mogę polecić 4. Studnia - robiła osoba polecana na grupie wawerskiej - Pan Flisiński - 601-717-254 - polecam, choć nie wiem czy w Twoich okolicach też robi. 5. Hydraulik - też z grupy wawerskiej - mógłbym polecić, ale jeszcze nie mam podłączonej wody, więc wstrzymam się - jak wszystko będzie działać i nic nie będzie ciekło, to polecę . 6. Wylewki (miksokret) - też z grupy wawerskiej - tel. 509-200-052 - zrobili szybko i sprawnie. Rozprowadzili też instalację do odkurzacza centralnego. Wiem, że sprzedają też okna, ale ja od nich nie brałem. 7. Elektryk - załatwiony po znajomości, więc nie wiem jak sprawdza się u osób "obcych", dlatego nie będę polecał. Poza tym ma strasznie długie terminy. 8. Okna - zamawiałem w firmie Masbud z Kłobuckiej - mogę polecić - robili u moich rodziców, babci i teraz u mnie i jestem zadowolony. U nich zamawiałem też parapety zewnętrzne i wewnętrzne (te drugie będą montowane w przyszłym tygodniu). Współpracują też z osobą montującą rolety zewn. i wewn. (montował u mnie roletę zewn. w oknie tarasowym - wszystko bez zastrzeżeń). Namiary: (022) 331-59-85. Mają też skromną stronę www: http://www.okna-masbud.pl/ 9. Drzwi zewnętrzne - zamawiałem na Bartyckiej, jak się potem okazało u pośrednika - sama firma mieści się w Józefowie pod Warszawą. Według mnie główna ich zaleta to niewygórowana cena jak na antywłamaniowe drzwi z naturalnego drewna. Co do jakości to trudno mi się narazie wypowiadać - są u mnie od niedawna. Druga zaleta to sama firma - dość elastyczna - jak miałem problem z wysokością drzwi (wylewka wyszła za wysoko) to zabrali i skrócili, na miejscu podnieśli próg. Namiary: http://www.dormet.com.pl/firma.html 10. Tynki wewnętrzne i zewnętrzne - osoba polecona z grupy wawerskiej - Pan Zarzeczny - tel. 608-517-657. Ja również polecam. 11. Ogrodzenie - robię sam i siebie nie polecam - dwa miesiące i jeszcze nie skończone . 12. Szambo - w zasadzie mógłbym polecić, bo wszystko było ok, ale ta cena... lepiej poszukać poza warszawą. 13. Kominek - Jeszcze nie skończony, więc narazie nie będę polecał (tak jak z hydraulikiem). Póki co wszystko jest jak najbardziej w porządku. Jak nie będzie dymić, rozprowadzenie ciepła będzie działać a kominek będzie się nam podobał, to podam namiary . 14. Ocieplenie poddasza - ekipa zaczęła dwa dni temu. Narazie idzie im sprawnie, ale jeszcze za wcześnie, żeby ich oceniać. I to narazie tyle. Pozdrawiam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ave 14.08.2006 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2006 Kiedy pierwsze rozpalanie kominka? (o rany! - było) Prosty a więc ładny - gratulacje! Też zamierzamy zamontować rozprowadzenie ciepła, kiedyś zapytam o szczegóły - bo teraz nie wiem, o co pytać pozdrawiam Ewa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wbrat 14.08.2006 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2006 Kiedy pierwsze rozpalanie kominka? (o rany! - było) Prosty a więc ładny - gratulacje! Dzięki!! Też zamierzamy zamontować rozprowadzenie ciepła, kiedyś zapytam o szczegóły - bo teraz nie wiem, o co pytać pozdrawiam Ewa Nie wiem na jakim etapie jest Twoja budowa, ale lepiej pytać wcześniej niż za późno. Tak naprawdę po moich doświadczeniach radzę przewidzieć to już na etapie budowy stanu surowego - aby rozprowadzić ciepło na poddasze trzeba się przedostać przez strop - i lepiej zostawić od razu miejsce niż potem kuć (niby kucie to nic trudnego dla większości fachowców, ale niepotrzebnie ingeruje się w stabilność stropu - u mnie strop był monolityczny, więc trzeba było przeciąć kilka prętów zbrojeniowych, co generalnie nie jest zalecane). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 14.08.2006 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2006 Wbrat, kominek masz super, też planuję podobną obudowę, ale jeszcze prostszą - bez marmuru - wszystko z GK. Ile płaciłeś za obudowę i podłączenie kominka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wbrat 14.08.2006 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2006 Wbrat, kominek masz super, też planuję podobną obudowę, ale jeszcze prostszą - bez marmuru - wszystko z GK. Ile płaciłeś za obudowę i podłączenie kominka? Poszło na priva Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ave 14.08.2006 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2006 Nie wiem na jakim etapie jest Twoja budowa, ale lepiej pytać wcześniej niż za późno no własnie lada moment będzie kładziony strop -, gdybys powiedział, gdzie te "dziury" zostawić... (na takie srebrne rury? ) a o koszty - tez mogłabym prosić (w rzeczywistosci uśmiech mam jescze piękniejszy ) pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wbrat 14.08.2006 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2006 No to w samą porę... Teraz dużo zależy od tego jaki masz projekt i które pomieszczenia chcesz ogrzewać. Ponadto możesz rozważyć też tzw. kominek z płaszczem wodnym - w tym rozwiązaniu nie ma rur, które rozprowadzają ciepłe powietrze, tylko są rury z wodą, która ogrzewa grzejniki (jest to system połączony z centralnym ogrzewaniem). Ale o tym nie wiem zbyt wiele, więc nic nie poradzę. U mnie turbinka zamontowana jest na strychu (a więc powyżej poziomu poddasza). Pomiędzy kominkiem a turbinką musi iść naprawdę gruba rura, którą będzie zasysane powietrze z obudowy kominka. No i ta gruba rura (nie pamiętam teraz dokładnie, ale wydaje mi się że średnica jej wewnętrznych ścianek to 20 cm - a do tego dochodzi jeszcze zewnętrzna warstwa wełny) musi przejść przez strop. U mnie otwór w stropie zrobiony był nad wkładem kominkowym - czyli jest teraz zasłonięty obudową kominka. Ale gdzie ten otwór zrobić dokładnie... no właśnie... trudno powiedzieć... Po pierwsze zależy od tego jaki masz układ pomieszczeń na poddaszu (jeśli masz poddasze ) - tak żeby rura nie wyszła w środku jakiegoś pokoju . Po drugie trochę zależy to też od tego jak ma wyglądać kominek - u mnie nie było problemu ze schowaniem otworu w zabudowie k-g, ale może u Ciebie będzie to wyglądać inaczej - np. zabudowa będzie się zwężać ku górze - wtedy trzeba tą dziurę dość precyzyjnie ustalić. Generalnie jak tak teraz myślę, to najlepiej, żeby była "przyklejona" do ściany dokładnie nad miejscem gdzie będzie przyszły wkład. To by było na tyle jeśli chodzi o rurę od kominka do turbinki. Oprócz niej są jeszcze rury od turbinki do poszczególnych pomieszczeń. Jeśli chodzi o poddasze to raczej nie ma czym się martwić - zawsze znajdzie się jakąś drogę. Gorzej z ogrzaniem pomieszczeń na dole - znów trzeba przejść przez strop. I znów wypadałoby zostawić w nim otwory - w miejscach gdzie ma "wiać" ogrzane powietrze. Co do tych dziur to najlepiej, żeby otwory były jak najdalej od drzwi - w ten sposób ciepłe powietrze zanim ucieknie z pokoju zdąży "przefrunąć" przez całe pomieszczenie. I druga sprawa - w miarę możliwości dobrze, żeby dało się te rury poprowadzić w dół do samej podłogi (np. dziura nad oknem uniemożliwi zejście rurą w dół) - ciepłe powietrze ma tendencje do uciekania w górę, więc lepiej żeby wiało na dole niż na górze. Jutro spróbuje zrobić zdjęcia jak to wygląda u mnie (choć ekipa od zabudowy poddasza chyba dziś pozakrywa większość rur ) i wkleję je tutaj. Zmierzę też dokładnie średnice rur - głównej i tych do pomieszczeń - tak żeby wiadomo było jak duże otwory w stropie trzeba zostawić. Co do kosztów - zaraz wyślę na priva . pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ave 14.08.2006 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2006 Jeszcze raz - dziękuję - mamy z poddaszem uzytkowym. A w środę panu majstrowi się przekaże - co do dziur . (sam nas zresztą zachęcał do tego rozprowadzenia ciepła z kominka. E. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wbrat 16.08.2006 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2006 Wstyd się przyznać, ale zapomniałem o zmierzeniu średnic tych rur... . Tak się zająłem sprawami "budowlanymi", że wyleciało mi to z głowy. Dziś wieczorem będę na budowie - może wtedy mi się uda... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mimix2 16.08.2006 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2006 Sliczny ten kominek, taki prosty i elegancki - wlasnie taki mi sie marzy.Konstrukcje sobie skopiowalam - juz mam coi pokazac panu od plyt, ale co jest na froncie? Marmur? mozna to gdzies kupic? czy tez robi sie na zamowienie? Bardzo prosze o dopowiedz bo to bardzo wazny dla mnie temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wbrat 16.08.2006 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2006 Sliczny ten kominek, taki prosty i elegancki - wlasnie taki mi sie marzy. Konstrukcje sobie skopiowalam - juz mam coi pokazac panu od plyt, ale co jest na froncie? Marmur? mozna to gdzies kupic? czy tez robi sie na zamowienie? Bardzo prosze o dopowiedz bo to bardzo wazny dla mnie temat. Na froncie jest marmur. Był on cięty na zamówienie. Nie wiem jak będzie u Ciebie, ale u mnie zajmowała się tym firma montująca kominek - ja nie musiałem się zajmować "technicznymi" sprawami zamówienia marmuru - wybieraliśmy natomiast rzecz jasna jego rodzaj (wygląd). Piszesz coś o "panach od płyt" - u nas obudowę g-k robiła firma montująca kominek. I radzę, żeby u Ciebie też tak było. No, chyba że "panowie od płyt" wiedzą co to komora dekompresyjna, jakiej wełny należy użyć do izolacji przestrzeni kominka , jak należy rozwiązać wentylację przestrzeni wokół kominka itd. pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mimix2 16.08.2006 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2006 Piszesz coś o "panach od płyt" - u nas obudowę g-k robiła firma montująca kominek. I radzę, żeby u Ciebie też tak było. No, chyba że "panowie od płyt" wiedzą co to komora dekompresyjna, jakiej wełny należy użyć do izolacji przestrzeni kominka , jak należy rozwiązać wentylację przestrzeni wokół kominka itd. u mnie bedzie kominek z plasczem wodnym i montowac go bedzie ekipa od c.o - a oni obudowa sie nie zajmuja. Dzisiaj bede rozmawiala z z 'panem od plyt' i zobacze co mi powie na taka obudowe. czy wiesz moze skad byl zamawiany tem marmur? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts