Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tutaj komentujemy wbrata budowanie

anSi

Recommended Posts

u mnie bedzie kominek z plasczem wodnym i montowac go bedzie ekipa od c.o - a oni obudowa sie nie zajmuja. Dzisiaj bede rozmawiala z z 'panem od plyt' i zobacze co mi powie na taka obudowe. czy wiesz moze skad byl zamawiany tem marmur?

Marmur zamawiany był w Warszawie, więc pewnie szczegóły nie są istotne - widzę że Ty masz spory kawałek do Warszawy... Jeśli natomiast są istotne, to spróbuje to sprawdzić (zapomniałem nazwy i adresu hurtowni).

Zrobienie samej obudowy było proste, więc ludzie od zabudowy k-g na pewno sobie poradzą. Pytanie tylko, czy zrobią to zgodnie z "zasadami sztuki kominiarskiej" :wink:

• Odpowiedzi 301
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Marmur zamawiany był w Warszawie, więc pewnie szczegóły nie są istotne - widzę że Ty masz spory kawałek do Warszawy... Jeśli natomiast są istotne, to spróbuje to sprawdzić (zapomniałem nazwy i adresu hurtowni).

Przypomniało mi się, że hurtownia marmuru była na ul. Marywilskiej (niedaleko Płochocińskiej). Hurtownia nazywa się Brial - to taka informacja jakby ktoś chciał sobie pooglądać wielkie płyty i bloki marmuru :).

Od soboty walczę z wentylacją mechaniczną - nie sądziłem, że jest to tak upierdliwa robota - zwłaszcza, że zanim się do niej zabrałem to musiałem zbić strych z desek. Już ledwo żyję a nadal zostało mi sporo kanałów do rozprowadzenia. A co gorsza dziś weszła już ekipa od ocieplenia poddasza . Generalnie czuje się mocno zdołowany - nie dość, że roboty nie ubywa to kupiony wczoraj rekuperator podziałał 5 minut i... się zepsuł. Dotknąłem gdzieś gdzie nie trzeba, prąd mnie kopnął a rekuperator przestał działać.

Jakiej firmy kupiłeś rekuperator, jaki model i ile kosztował, jeżeli to nie tajemnica? :wink:.

Teraz zobaczyłem, że było już takie pyt. i odp. poszła więc też poproszę. Dzięki.

Jakiej firmy kupiłeś rekuperator, jaki model i ile kosztował, jeżeli to nie tajemnica? :wink:.

Teraz zobaczyłem, że było już takie pyt. i odp. poszła więc też poproszę. Dzięki.

Z opóźnieniem, ale poszło :)

Dzięki dostałem. A przy okazji czy ta centralka była głośna zanim się zepsuła? i co z naprawą?

Z opóźnieniem, ale poszło :)

Dzięki dostałem. A przy okazji czy ta centralka była głośna zanim się zepsuła? i co z naprawą?

Czy była głośna - nie wiem, bo jeszcze instalacja nie była gotowa - sama z siebie szumiała jak potężny odkurzacz, ale jaki to daje efekt końcowy niestety jeszcze nie wiem.

Z naprawą - też nie wiem :-?. W zeszłym tygodniu skontaktował się ze mną ktoś z dospela twierdząc, że w ten czwartek przyjadą i zobaczą co się stało. Tyle, że mieli tą wizytę jeszcze potwierdzić dziś a jest już prawie 14.00 i telefon milczy (a ja o zgrozo nie mam telefonu do nich - skontaktowali się ze mną po interwencji sklepu w którym centralkę kupiłem). Jak nie zadzwonią, to jutro będę próbował wyciągnąć telefon do nich od tego sklepu. Nadal liczę, że w czwartek się jednak pojawią (ponoć jeżdzą z Częstochowy :o).

Z naprawą - też nie wiem :-?. W zeszłym tygodniu skontaktował się ze mną ktoś z dospela twierdząc, że w ten czwartek przyjadą i zobaczą co się stało. Tyle, że mieli tą wizytę jeszcze potwierdzić dziś a jest już prawie 14.00 i telefon milczy (a ja o zgrozo nie mam telefonu do nich - skontaktowali się ze mną po interwencji sklepu w którym centralkę kupiłem). Jak nie zadzwonią, to jutro będę próbował wyciągnąć telefon do nich od tego sklepu. Nadal liczę, że w czwartek się jednak pojawią (ponoć jeżdzą z Częstochowy :o).

Pewnie zbierają więcej takich reklamacji :wink:.

Tak właśnie pomyślałem, że nie chwaliłem się jeszcze jak będzie wyglądał płot od strony kanałku. Otóż będą to po prostu panele drewniane, które będą wyglądać dokładnie tak jak na zdjęciu poniżej.

Znowu pomęczę cię o ceny i miejsce zakupu, tym razem tego płotu :wink:.

Siatkę mam więc te panele nie muszą być jakieś szczególnie mocne.

z góry dzięki.

• 2 weeks później...
  • 3 weeks później...

Witaj wbrat! Obejrzałam ostatnie zdjęcia i mam pytanko odnośnie schodów:

1. Ganek - jaka jest wysokość schodków i ich długość (lub głębokość jak będzie łatwiej).

Oczywiście problem z wysoko wylaną wylewką na ganku nadal pozostał. Skrócenie drzwi pozwoliło na ułożenie gresu ze spadkiem w odpowiednim kierunku, jednak żadna wycieraczka pomiędzy drzwi i gres już się nie zmieści... .
Poradź jak trzeba zrobić ażeby włąśnie taka sytuacja się nie wydarzyła. My mamy już wylany chudziak na ganku - będą tylko robić schody. Docelowa podłoga ma mieć 20 cm, to ile musi być na ganku?

2. Jakie szerokie są te kolumny na ganku?

3. Czy przy samych drzwiach tarasowych macie schodek?

Wszystko mi się bardzo podoba, terakota na tarasie jest super.

Ale idzie u Was robota!

8) Robota niestety idzie strasznie wolno - przede wszystkim w środku nic się nie dzieje. Glazurnik, który miał nam robić środek przepadł bez śladu :-?.

Piekne wejscie. z czego jest zrobione?

Nie do końca wiem o co pytasz... :).

Baaardzo mi sie taras podoba. Wszystko w "moich" kolorkach.

Taras nam też się strasznie podoba, zwłaszcza, że kupiliśmy najtańszy gres jaki udało nam się znaleźć - w promocji w Leroy za 19.90 zł/m2 :D.

Ogrodzenie tez ladne, przyjemne dla oka a nikt nie bedzie zagladal...

Bardzo zależało nam na "szczelności" ogrodzenia - tuż za nim jest ścieżka którą, zwłaszcza w weekendy, chodzą całe wycieczki. Musieliśmy się od nich oddzielić.

1. Ganek - jaka jest wysokość schodków i ich długość (lub głębokość jak będzie łatwiej).

Nie mierzyłem ich po ułożeniu gresu. Przy samej wylewce wysokość to było 15 cm, długość (głębokość :wink:) to ok. 30 cm.

Poradź jak trzeba zrobić ażeby włąśnie taka sytuacja się nie wydarzyła. My mamy już wylany chudziak na ganku - będą tylko robić schody. Docelowa podłoga ma mieć 20 cm, to ile musi być na ganku?

Moim zdaniem po zamontowaniu drzwi powinno być ok. 4-5 cm luzu w stosunku do wylewki na ganku. Bo klej + terakota to ok. 2 cm, więc ostatecznie zostanie 2-3 cm. Oczywiście pod warunkiem, że wylewka na ganku jest zrobiona prawidłowo (a więc zachowany jest spadek itp.) i nie trzeba będzie już jej podnosić. Warto też obejrzeć sobie w sklepach wycieraczki - wybrać mniej więcej model, jaki będzie ostatecznie na ganku i zmierzyć sobie jego grubość.

Generalnie problem może pojawić się w kilku miejscach:

1. Za nisko zamontowane drzwi

2. Wylewki w środku pójdą wyżej niż było planowane (wtedy problem jest nie po stronie ganku a od środka) - może się tak zdażyć, jeśli chudziak w domu nie jest wypoziomowany.

3. Za wysoko wylana wylewka na ganku.

U mnie niestety pojawił się błąd 1 i 3. Ten nr. 1 udało się rozwiązać - drzwi zostały od dołu skrócone tyle ile się dało (stalowa rama ograniczała swobodę ich skracania). Problem nr. 3 niestety pozostał.

2. Jakie szerokie są te kolumny na ganku?

Niestety nie pamiętam. Jak będę na budowie to zmierzę.

3. Czy przy samych drzwiach tarasowych macie schodek?

Tak. W pierwszej wersji myśleliśmy, żeby go nie było, ale ponieważ dolna rama drzwi tarasowych przy silniejszym pchnięciu ruszała się, postanowiliśmy ją "przygwoździć" za pomocą schodka. I udało się - teraz jest dużo bardziej stabilna, a i zejście na taras, który jest dość nisko w porównaniu z poziomem podłogi w domu jest łatwiejsze.

Jak się dobrze przyjżysz, to widać go na fotce :).

• 3 weeks później...
  • 2 weeks później...
Intrygują mnie Twoje płytki w kuchni: czy mają nieregularny wzór? czy fugi?

pozdrawiam Ewa

Nie jestem pewien o co chodzi, ale najpewniej o to, że na małym zdjęciu płytki faktycznie dziwnie wyglądają. Jak się na te zdjęcia kliknie i powiększy, to zapewne wątpliwości znikną :wink:

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

rzeczywiście - wątpliwości zniknęły! :D

sama mam takie w swojej obecnej kuchni :D - mam do tego jeszcze dekory

rzeczywiście - wątpliwości zniknęły! :D

:D cieszę się. Ale nawet w powiększeniu te krawędzie jakieś takie dziwne wyszły...

sama mam takie w swojej obecnej kuchni :D - mam do tego jeszcze dekory

Myśleliśmy nad dekorami, ale uznaliśmy, że skoro kuchnia ma być typu nowoczesnego i raczej prostego, to dekory mogą nie pasować... :roll: