Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tutaj komentujemy wbrata budowanie

anSi

Recommended Posts

Cześć, dawno Cię tu nie było!

co do biurokracji..... dokumenty muszą "poleżeć",

na gaz nie mamy na razie szans niby 2 lata - ale sasiadowi, który zaczynał dwa lata temu - tez tak mówili, ogrzewanie ekogroszek, a elektryka...... :-? spodziewamy się na wiosnę (osiem :o miesięcy - to minimum czekania)

a Twojej kuchni - faktycznie szkoda , ale kafelkom nie powinno się chyba nic stać, a meble.... no cóż lepiej je zabrać do jakiegoś suchego, cieplejszego pomieszczenia

pozdrawiam :D

• Odpowiedzi 301
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Cześć, dawno Cię tu nie było!

Witam :). To prawda, że dawno, ale w zasadzie to nic się nie dzieje. Praktycznie wszystko odłożyliśmy już na wiosnę...

co do biurokracji..... dokumenty muszą "poleżeć",

na gaz nie mamy na razie szans niby 2 lata - ale sasiadowi, który zaczynał dwa lata temu - tez tak mówili, ogrzewanie ekogroszek, a elektryka...... :-? spodziewamy się na wiosnę (osiem :o miesięcy - to minimum czekania)

Strasznie mnie to wnerwia. Ja buduję jak by nie patrzeć w stolicy. Papiery składałem zeszłej zimy - sądziłem, że to wystarczy żeby w tym roku gaz i prąd mieć. Ale widać nawet (a może zwłaszcza) w Warszawie rok to za mało...

a Twojej kuchni - faktycznie szkoda , ale kafelkom nie powinno się chyba nic stać, a meble.... no cóż lepiej je zabrać do jakiegoś suchego, cieplejszego pomieszczenia

Mebli kuchennych nie mam gdzie przenieść - niestety muszą przezimować, zwłaszcza, że i tak nie mam zamiaru przemrażać domu - a już napewno nie parteru. Zastanawiam się jedynie nad poddaszem - tam poza karton-gipsem nic nie ma, więc może mróz nie zaszkodzi... sam nie wiem :-?

• 1 month później...
  • 2 weeks później...
  • 4 weeks później...

cześć :D , wczoraj, pierwsze, co zrobiliśmy po pracy, to pojechaliśmy na działkę..... uffff tylko trochę desek w otworach okiennych naruszonych lub wyrwanych, a poza tym bez żadnych szkód. U sąsiada sosny powaliło - podobnie jak u Ciebie - uszkodziły tylko płot.

U Ciebie na razie też nic budowlanego się nie dzieje?

My szukamy okien, w poniedziałek pomiar - dąb zloty 5 kom, rehau.... i... szprosy :-? :-? :-? (mężowi się podobają, a mi - nie) poszlismy na kompromis będą szerokie i tylko poprzeczne w kolorze okna.

Powiedz, jakie masz odczucia patrząc od srodka na swoje szprosy? Zmieniłbyś coś w tym względzie, czy nie?

Powiedz, jakie masz odczucia patrząc od srodka na swoje szprosy? Zmieniłbyś coś w tym względzie, czy nie?

Absolutnie bym nie zmieniał. Ale zarówno mnie jak i żonie szprosy się zawsze podobały. W przypadku naszych nietypowych okien szprosy były wręcz niezbędne.

czytając ostatni wpis zaczełam sie zastanawiać kiedy to ja przespałam te 10 m-cy i jak to sie stało, ze mamy już 10/2007

Poprawiłem, bo to by była tragedia tak sobie uświadomić, że przespało się całą wiosnę i lato i że już jesień w pełni :o. Brrrr...

Widzę, że i u Ciebie wichura wyrządziła szkody.

Koszmar z tą pogodą, to ja już wolę -20 i narzekać na siarczysty mróz.

Podzielisz się namiarami na ekipę do obudowy kominka ?

Masz ładną prostą obudowę, też mi się taka marzy chociaż u mnie jest więcej rur do schowania.

Szkody są, na szczęście nie jakieś ogromne. Może i -20`C lepsze, ale wiesz... ja nie mam jeszcze ogrzewania więc z obecnych temperatur bardzo się cieszę :).

Namiar na ekipę od kominka poszedł na priva.

Wbrat, nie jest tak źle. Jeśli chcesz się pocieszyć, zajrzyj do mojego dziennika, w czerwcu trąba powietrzna połamała mi prawie 200 drzew. Teraz sobie myślę, że nie ma tego złego... Teraz już nie mam lasu, i przynajmniej nie boję się, że w czasie wichury drzewo spadnie mi na chałupę. :lol: Ale... u mnie też były szkody podczas ostatniego huraganu, a raczej - "szkoda". Wiatr wyrwał mi z dachu jedną dachówkę. A to dlatego, że nie mam jeszcze podbitki :-?

Wbrat, nie jest tak źle. Jeśli chcesz się pocieszyć, zajrzyj do mojego dziennika, w czerwcu trąba powietrzna połamała mi prawie 200 drzew. Teraz sobie myślę, że nie ma tego złego... Teraz już nie mam lasu, i przynajmniej nie boję się, że w czasie wichury drzewo spadnie mi na chałupę. :lol: Ale... u mnie też były szkody podczas ostatniego huraganu, a raczej - "szkoda". Wiatr wyrwał mi z dachu jedną dachówkę. A to dlatego, że nie mam jeszcze podbitki :-?

To widzę, że mogę pocieszać się jeszcze bardziej: ja też nie mam jeszcze podbitki a dachówki są wszystkie :D.

ps. No i mrozy idą. Przed chwilą wyczytałem, że mają potrwać nawet do końca marca... ech... :-?

To widzę, że mogę pocieszać się jeszcze bardziej: ja też nie mam jeszcze podbitki a dachówki są wszystkie :D.

Dachówkami nie musisz się przejmować bo masz dach czterospadowy. Ja mam dwuspadowy i dachówki wylatują właśnie pod okapami przy ścianach szczytowych. Podobno to normalne, gdy nie ma podbitki.

Na dodatek moja działka jest odsłonięta od strony zachodniej, a stamtąd najczęściej wieje.

• 2 weeks później...

Witaj,

takie pytanko do ciebie mam - jak poradziłeś sobie z układaniem papy termozgrzewalnej pod rurkami do instalacji wodnej? Bo właśnie czytałam, ze miałeś ten sam problem, co ja - czyli rurki już ułożone. Odpinałeś je wszystkie? Przypinałeś potem? Dzięki za podpowiedzi :D

Aha - skąd bierze się taki palnik? :roll:

Witaj,

takie pytanko do ciebie mam - jak poradziłeś sobie z układaniem papy termozgrzewalnej pod rurkami do instalacji wodnej? Bo właśnie czytałam, ze miałeś ten sam problem, co ja - czyli rurki już ułożone. Odpinałeś je wszystkie? Przypinałeś potem? Dzięki za podpowiedzi :D

Aha - skąd bierze się taki palnik? :roll:

Generalnie rury u mnie nie były przytwerdzone do podłoża. Więc je po prostu podnosiłem i wsuwałem papę. Jeśli u Ciebie są przytwerdzone, to jednak radzę je odpinać, bo absolutnie nie ma możliwości, żeby papę puścić nad nimi - będzie potem pracować.

A rury u mnie nie były przytwerdzone do podłoża, bo docelowo leżą na pierwszej warstwie styropianu.

Palnik wypożyczyłem w wypożyczalni sprzętu budowlanego. Razem z nim dostałem pustą butlę gazową, którą musiałem wymienić na stacji na napełnioną (nie znajdziesz stacji gdzie napełnialiby butle - trzeba wymienić). O ile dobrze pamiętam wystarczyła ta jedna butla...

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
Witam,

Oglądałam z zainteresowaniem zdjęcia twój Dziennik Budowy.. Piękny dom.

Mam pytanie o twoje płytki podłogowe..czy mógłbyś zdradzić ich cenę oraz producenta?

novi

Rozumiem, że chodzi o płytki w kuchni. To Nowa Gala M01 mat, wymiar 40x40.

Mam niestety taką dziwną przypadłość, że dobrze pamiętam ceny do momentu zakupu. Później cena zupełnie ulatuje mi z pamięci (widać mój mózg uznaje że jest to zbędna informacja - dzięki temu nie załamuje się za każdym razem widząc coś fajnego i taniego w sklepie, bo i tak nie pamiętam jak się ma ta cena do tej, którą ja zapłaciłem :) ). Ale mogę strzelić, że cena to było coś ok. 70zł/m2.