Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tutaj komentujemy wbrata budowanie

anSi

Recommended Posts

Dom piękny- gratuluję :D Do przecztania tego interesującego dziennika zachęciło mnie zdjęcie waszego pięknego ganku. Udał się naprawdę!!! Sama też stoję przed podobnym problemem - zupełnie nie podoba mi się ganek w moim projekcie i też będę go trochę przerabiac... No i jeszcze jednej rzeczy gratuluję - cegła MAX za 1,90 - brzmi jak homeryckie bajanie a to tylko 2 lata... :evil:

• Odpowiedzi 301
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dom piękny- gratuluję :D Do przecztania tego interesującego dziennika zachęciło mnie zdjęcie waszego pięknego ganku. Udał się naprawdę!!! Sama też stoję przed podobnym problemem - zupełnie nie podoba mi się ganek w moim projekcie i też będę go trochę przerabiac... No i jeszcze jednej rzeczy gratuluję - cegła MAX za 1,90 - brzmi jak homeryckie bajanie a to tylko 2 lata... :evil:

:oops: dziękujemy za miłe słowa! :)

Ganek jaki nam wyszedł bardzo nam się podoba, choć jest on w pewnej mierze dziełem przypadku - wzorowaliśmy się na domu sąsiadów, dzięki czemu było nieco łatwiej. Kolumny są grubsze niż planowaliśmy, bo były krzywo wylane i prostowane za pomocą styropianu. Ale zdaje się nam, że wyszły w sam raz :). Powodzenia w przeróbkach - koniecznie zrób szkice nowych rozwiązań - sporo można z nich wywnioskować.

Tak... cegła max za 1,90... :o :o :o. Najlepsze, że dwie palety nadal u mnie stoją (za dużo kupione). Wydaje mi się, że nie nadają się już do niczego (dwa lata bez ochrony), ale kto wie - jeszcze troche i zacznę myśleć o ich sprzedaży, bo widać to niezła lokata kapitału :wink:

nie wiem, czy już radziłeś się prawnika, ale pewnie Ci powie, że masz się zwócić do sądu administracyjnego - typowa sprawa urząd - petent

Powinno się to zakończyć pomyślnie - oczywiście dla Ciebie :D

pozdrawiam :D

Problem w tym, że zarówno STOEN jak i ZDM twierdzą, że to nie moja sprawa i nie chcą mi przesłać nawet żadnej dokumentacji. Ja nie jestem stroną w tym konflikcie. Obawiam się, że jest to prawda i żaden prawnik mi tutaj nie pomoże :-?

• 5 weeks później...
wbrat czym masz zabezpieczone drewno na podbitkę? ładnie wyszło

Gratuluję postępów na budowie :)

Dziękuje za gratulacje, ale ja mam wrażenie, że od roku budowa stoi w miejscu :wink:.

A co do podbitki, to wstyd przyznać, ale nie wiem. Teść jest stolarzem i to on robił podbitkę - nie wnikałem w to w jaki sposób :-?.

Witam

Muszę powiedzieć, że najbardziej to mi się podobają Wasze okna, no są po prostu rewelacyjne! Dlaczego ja ich gdzieś nie zobaczyłam 8 m-cy temu jak wybieraliśmy nasze? Na 100% zdecydowalabym sie na takie. Boszszsz...

Ta czesc górna to rozumiem, że uchylna, a dolna otwiera się normalnie na bok?

Witam

Muszę powiedzieć, że najbardziej to mi się podobają Wasze okna, no są po prostu rewelacyjne! Dlaczego ja ich gdzieś nie zobaczyłam 8 m-cy temu jak wybieraliśmy nasze? Na 100% zdecydowalabym sie na takie. Boszszsz...

Ta czesc górna to rozumiem, że uchylna, a dolna otwiera się normalnie na bok?

Tu Cię zmartwię :wink:. Dolna część się nie otwiera, choć pewnie można by było takie rozwiązanie wprowadzić. Nam zależało na jak największym bezpieczeństwie przed włamaniami (żeby można było spokojnie spać), więc na otwierane okna się nie zdecydowaliśmy. Decyzje ułatwiło nam to, że teraz okien praktycznie nigdy nie otwieramy a jedynie je uchylamy...

• 3 months później...

oooo :lol: widzę, ze ostatni wpis w kwietniu - mój zresztą

ale za to z jakimi wiadomościami:

[

color=brown]mamy PRĄD!!!

w przyszłym tygodniu.... PRZEPROWADZKA!!! [/color]_

gratulacje________________ :D

ja planowałam naszą na pażdziernik, ale... na razie mamy małą zapaść finansową i w związku z tym wszystkie prace się spowolniają

ave!: dzięki! :) Jednocześnie przepraszam, że nie odpowiedziałem nic w sprawie podbitki, ale od kwietnia w ogóle nie zaglądałem do tego działu...

Renka Grabow: również dzięki :). w domu więcej rzeczy jest jeszcze nie zrobionych niż zrobionych, ale doł już jest jako tako gotowy, więc nie ma na co czekać. Zwłaszcza, że codzienne podróże na budowę (ok. 15-20 km od miejsca gdzie teraz mieszkamy) zaczęły nas już dobijać. Jakie to uczucie? Póki co przeraża mnie wizja przewożenia wszystkich gratów. Ale jak już się z tym uporamy, to planuje usiąść na tarasie i... napić się piwa! :). (do tej pory nie mogłem, bo wrócić jakoś trzeba było).

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
  • 4 weeks później...

Czekamy na zdjęcia domu, wnętrz, działki... ale przede wszystkim czy jestescie zadowoleni ze wszystkich rozwiązań, czy jest coś co zrobilibyście teraz inaczej?

Podpytuje o to, bo sama stoję przed tyloma wyborami, że skóra mi cierpnie - co będzie jak potem okaże się, że mogłabym wybrać lepiej????

A propo's wyborów czy mógłbyś polecić mi producenta drzwi wejściowych? pamiętam z dzeinnika, że byłeś zadowolony z ceny i jakości.

• 2 weeks później...
Czekamy na zdjęcia domu, wnętrz, działki... ale przede wszystkim czy jestescie zadowoleni ze wszystkich rozwiązań, czy jest coś co zrobilibyście teraz inaczej?

Podpytuje o to, bo sama stoję przed tyloma wyborami, że skóra mi cierpnie - co będzie jak potem okaże się, że mogłabym wybrać lepiej????

A propo's wyborów czy mógłbyś polecić mi producenta drzwi wejściowych? pamiętam z dzeinnika, że byłeś zadowolony z ceny i jakości.

O, kurcze... nie zauważyłem Twojego postu...

Drzwi robiła nam firma Dormet (http://www.dormet.com.pl). Najbardziej chwalę ich elastyczność. Ale co do jakości to strasznie trudno mi się wypowiedzieć. Niby jest ok, ale z czasem znajduje się trochę niedoróbek. A cena... od momentu jak chwaliłem sporo wzrosła i chyba nie jest już tak atrakcyjna.

• 3 weeks później...

Dzięki za zdjęcia :D Wnętrze domku macie równie wysmakowane, jak elewacje - gratuluję gustu i konsekwencji w realizacji :D

Marmurowy kominek i parkiet rewelacyjnie wygląda razem...

Pobliskie widoki na centrum Warszawy masz imponujące! Wygraliście pełną stawkę - spokój wsi i atrakcje miasta w jednym :D

Z meblami to chyba lepiej nie szaleć na początku tylko pomieszkać, przemysleć, spokojnie poszukać. Po co potem zastanawiać się: na co mi ta zawalidroga :wink:

Niech sie wam dobrze mieszka, pozdrawiam,

Dzięki za zdjęcia :D Wnętrze domku macie równie wysmakowane, jak elewacje - gratuluję gustu i konsekwencji w realizacji :D

:oops: przesada... zwłaszcza, że do zrobienia zostało więcej niż do tej pory udało się zrobić. Ale i tak dziękujemy :)

Marmurowy kominek i parkiet rewelacyjnie wygląda razem...

Tutaj akurat muszę się zgodzić... :wink: Gapić się na rozpalony kominek można godzinami.

Kilka dni temu uszczelniłem szybę od kominka takim specjalnym silikonem. Do tej pory jak się paliło w kominku, to szyba aż drżała. Wczoraj rozpaliliśmy po raz pierwszy po tej operacji (musieliśmy odczekać 48h) i póki co zmiana jest naprawdę szokująca - nie chodzi nawet o hałas, ale o to, w jaki sposób teraz w kominku się pali - dużo spokojniej, mam wrażenie, że drewna też nie ubywa tyle co do tej pory a kominek rozgrzał się jak nigdy do tej pory... ciekawe jak będzie to wyglądać dalej - mam nadzieje, że wczorajszy dzień to nie był przypadek i skuteczność palenia i ogrzewania kominkiem wzrośnie na stałe :)

Pobliskie widoki na centrum Warszawy masz imponujące! Wygraliście pełną stawkę - spokój wsi i atrakcje miasta w jednym :D

Oj tak... niby warszawa a zupełnie nie jak w mieście... no i nocny 150 metrów od domu :wink:

Z meblami to chyba lepiej nie szaleć na początku tylko pomieszkać, przemysleć, spokojnie poszukać. Po co potem zastanawiać się: na co mi ta zawalidroga :wink:

Obawiam się tylko, żebyśmy za bardzo nie przyzwyczaili się do tych mebli "tymczasowych" :wink:. Na początku strasznie nas drażniły, teraz nawet nie widzimy, że powinny być inne... i jest to przerażające.

Na pewno na pierwszy ogień pójdzie stół do jadalni... ostatnio nawet znaleźliśmy niechcący model, który nam się spodobał. Tak więc jak tylko uda się trochę kaski odłożyć, to idziemy do sklepu :).

pozdrawiam! :)

• 3 months później...

gratulacje z okazji oficjalnego zamedowanka :D

nie narzekaj - masz bardzo ładnie w domku - stare meble są... nie musisz uważać np :wink: niebieskie wiaderko też jest ...niezłe :D takie dizajnowskie :wink: u nas nie ma więcej a

my przeprowadzamy się w srodę a formalności juz w trakcie pomieszkiwania 8) jutro odłączają nas od telefonu i co gorsza internetu - mam nadzieję, że podłączenie w domku będzie wkrótce (tak w każdym razie tp -sa obiecywała)

pozdrawiam