Feft 31.10.2002 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2002 Chciałbym obliczyć sobie zapotrzebowanie na ciepło domu korzystając z metody uproszczonej. Spotkałem się, że na 1 m kw domu dobrze ocieplonego mogę przyjąć 50 W, innym razem, że na 1 m szec. mogę przyjąć 70 W. Dane z tych wyliczeń bardzo się różnią i nie wiem, co przyjąć za prawdę. Podadźcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek13 31.10.2002 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2002 Nie ma prostej uniwersalnej metody. mając na uwadze fakt, że grzeje się do końca naszych dni, warto policzyć to dokładnie - opłaci się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 31.10.2002 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2002 Gdzieś widziałem sposoby na obliczenie zużycia ciepła na podtawie współczynnika izolacyjności ścian, okien, drzwi, dachu, podłogi,... Mam nadzieję, żę znajdę niedługo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pik33 31.10.2002 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2002 Tu nie trzeba specjalnych sposobów. Ściany, powierchhnia razy współczynnik. Okna, powierzchnia razy współczynnik. Dach, podłoga, jw. Dodać wszystko razem, ma się straty domku w watach na kelwin. Średnia stycznia to -5. W domu jest +25 - 30 stopni różnicy. I już mamy średnie zapotrzebowanie na moc. Maksymalne, trzeba wyliczyć dla 50-55 stopni (-30 na dworze...) No i na wszelki wypadek dodać do wyniku ze 40% strat na wentylację. Te są niestety, "nieobliczalne"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 31.10.2002 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2002 Pik33 twoje obliczenia wcale nie są dobre. Co komu po kosztach ogrzewania tylko w styczniu. Poza tym brak w takich obliczeniach jest zysków ciepła. W numerze 2/2002 Muratora jest całkiem dobry sposób na uproszczone oblicznie zapotrzebowania na ciepło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pik33 31.10.2002 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2002 Wybrałem styczeń, bo najgorszy.. . Dla innych miesięcy... średnie temperatury można wziąć z tabeli. Prawda, nie wliczyłem ciepła generowanego przez inne żródła (komputer, np... jest w stanie dogrzać mi pokój o co najmniej jeden stopień... ) ani "efektu szklarniowego" generowanego przez szyby w oknach - ale wolę się przeliczyć "w górę" niż "w dół". Jestem tych efektów świadomy. Ale one też są "nieobliczalne". No, bo co będzie, jak nie włączę komputera? Zmarznę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gradziu 01.11.2002 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2002 metoda obliczania zapotrzebowania ciepla jest opisana w normie. nie jest wbrew pozorom skomplikowana, tak naprawde kazdy jest w stanie spokojnie i powolutku, na kartce papieru policzy z wystarczajaca dokladnoscia policzyc zapotrzebowanie ciepla, dobrac grzejniki i kociol. jesli sa zainteresowani, niech dadza znac, nie chce bez potrzeby zasmiecac forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 01.11.2002 22:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2002 Napisz gdzie można tę norme znaleźć i czy jest może jakiś bardziej przyjazny od języka urzędowego skrót ? To o czym pisał Jezier, że w Muratorz 2-2002 jest opis i też o ile dobrze pamiętam na podstawie normy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gradziu 02.11.2002 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2002 norma PN-B-03406:1994 najlatwiej zapytac w bibliotekach akademickich uczelni technicznych, zwykle kazdy moze tam skorzystac z normy na miejscu, na zasadzie czytelni. ta norma jest naprawde czytelna, a sama metoda prosta. wymaga odrobibny pracy, ale nie wymaga skomplikowanych obliczen.od obliczen wsp. k (obecnie U - w ramach norm Euro) przyda sie jeszcze normaPN-91/B-02020ale tu osobiscie dopuscilbym juz uproszczenie obliczen, biorac pod uwage, ze obecnie budowane domy sa dobrze izolowane, okna zwykle nowe, plastiki lub dobre okna drewniane, dla scian z ceramiki plus izolacja - zalozyc k=0,3; dla betonu komórkowego jednowarstwowego tyle samo, plus izolacja k=0,25okna ok. k=1,5; drzwi k=3dach - k=0,25 (przy dobrej izolacji)podloga na gruncie k=0,3; mozna pominac strefy podlogi o ktorych pisze norma, zakladajac ze na calej powierzchni jest -20 (to rzecz jasna kolejne uproszczenie, ale mniej szkodliwe niz zakladanie "z sufitu" wartosci W/m2).osobiscie zachecam do jak najdokladniejszych obliczen. nikt chyba nie lubi marznac w zimie, nikt tez nie patrzy spokojnie na licznik gazu, ktory zdaje sie polykac gaz, a nie mierzyc.w dziale "przedstaw sie..." w pozycji "chetnie pomoge" napisalem skrocona wersje obliczen - jesli ktos bedzie mial pytania niech pisze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts