Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Obliczenie zapotrzebowania na ciepło

Feft

Recommended Posts

Chciałbym obliczyć sobie zapotrzebowanie na ciepło domu korzystając z metody uproszczonej. Spotkałem się, że na 1 m kw domu dobrze ocieplonego mogę przyjąć 50 W, innym razem, że na 1 m szec. mogę przyjąć 70 W. Dane z tych wyliczeń bardzo się różnią i nie wiem, co przyjąć za prawdę. Podadźcie.

Tu nie trzeba specjalnych sposobów.

Ściany, powierchhnia razy współczynnik. Okna, powierzchnia razy współczynnik. Dach, podłoga, jw. Dodać wszystko razem, ma się straty domku w watach na kelwin.

Średnia stycznia to -5. W domu jest +25 - 30 stopni różnicy. I już mamy średnie zapotrzebowanie na moc. Maksymalne, trzeba wyliczyć dla 50-55 stopni (-30 na dworze...)

No i na wszelki wypadek dodać do wyniku ze 40% strat na wentylację. Te są niestety, "nieobliczalne"...

Wybrałem styczeń, bo najgorszy.. .:wink: Dla innych miesięcy... średnie temperatury można wziąć z tabeli.

Prawda, nie wliczyłem ciepła generowanego przez inne żródła (komputer, np... :wink: jest w stanie dogrzać mi pokój o co najmniej jeden stopień... ) ani "efektu szklarniowego" generowanego przez szyby w oknach - ale wolę się przeliczyć "w górę" niż "w dół". Jestem tych efektów świadomy. Ale one też są "nieobliczalne". No, bo co będzie, jak nie włączę komputera? Zmarznę...

metoda obliczania zapotrzebowania ciepla jest opisana w normie. nie jest wbrew pozorom skomplikowana, tak naprawde kazdy jest w stanie spokojnie i powolutku, na kartce papieru policzy z wystarczajaca dokladnoscia policzyc zapotrzebowanie ciepla, dobrac grzejniki i kociol. jesli sa zainteresowani, niech dadza znac, nie chce bez potrzeby zasmiecac forum.

norma PN-B-03406:1994

najlatwiej zapytac w bibliotekach akademickich uczelni technicznych, zwykle kazdy moze tam skorzystac z normy na miejscu, na zasadzie czytelni. ta norma jest naprawde czytelna, a sama metoda prosta. wymaga odrobibny pracy, ale nie wymaga skomplikowanych obliczen.

od obliczen wsp. k (obecnie U - w ramach norm Euro) przyda sie jeszcze norma

PN-91/B-02020

ale tu osobiscie dopuscilbym juz uproszczenie obliczen, biorac pod uwage, ze obecnie budowane domy sa dobrze izolowane, okna zwykle nowe, plastiki lub dobre okna drewniane, dla scian z ceramiki plus izolacja - zalozyc k=0,3; dla betonu komórkowego jednowarstwowego tyle samo, plus izolacja k=0,25

okna ok. k=1,5; drzwi k=3

dach - k=0,25 (przy dobrej izolacji)

podloga na gruncie k=0,3; mozna pominac strefy podlogi o ktorych pisze norma, zakladajac ze na calej powierzchni jest -20 (to rzecz jasna kolejne uproszczenie, ale mniej szkodliwe niz zakladanie "z sufitu" wartosci W/m2).

osobiscie zachecam do jak najdokladniejszych obliczen. nikt chyba nie lubi marznac w zimie, nikt tez nie patrzy spokojnie na licznik gazu, ktory zdaje sie polykac gaz, a nie mierzyc.

w dziale "przedstaw sie..." w pozycji "chetnie pomoge" napisalem skrocona wersje obliczen - jesli ktos bedzie mial pytania niech pisze.