Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Feniks z pracowni DOMUS

Recommended Posts

• Odpowiedzi 125
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Bastek,

Jaką masz grubość ocieplenia sciany fundamentowej?

Zostawiliście zbrojenie słupków ścianki kolankowej i wieńca poddasza tak jak w projekcie , czy zmniejszyliście ją?

Czy robiliście nadciąg nad wykuszem ?

Zmieniałeś coś w konstrukcji budynku?

pozdrawiam

Ściany fundamotowe ocieplałem 5cm, posadzki na parterze 10 cm. Słupki i wieniec oczywiście zbrojone-zbrojenie słupków połączone ze zbrojeniem stropu nad parterem, bo inaczej dach by się nie miał na czym trzymać - a jego konstrukcja jest dość solidna. Z tego co pamiętam żadnych zmian w projekcie nie robiliśmy (poza ścianami działowymi i likwidacją niektórych okien), ale jeszcze zajrzę do projektu żeby się upewnić ;)

Hej :D

jeśli chodzi o te słupki, to mój wykonawca stwierdził ,że są przesadnie uzbrojone (zbyt dużo zbyt grubych prętów)

Muszę to skonsultować z konstruktorem, ale skoro mu tak wyszło z obliczeń, to widać tak powinno być

pzdr

feniks ma ciężką konstrukcję dachu (w projekcie przewidziano dachówkę jako pokrycie, która też odpowiednio waży), dlatego zastosowano grube pręty - jeśli kładziesz blachę to pewnie można użyć cieńszych, tak samo "odchudzić" troche więźbę, ale ja nie robiłem takich zmian, może kiedyś przy remoncie położę dachówkę ;)?

• 1 month później...
Hej Bastek!

Co tam u Ciebie nowego? Czekamy na kolejne fotki! Poza tym mamy pytanko. Czy pozostawiłeś grzejnik kuchenny pod oknem? Czy w salonie masz kaloryfery jak w projekcie?

Jutro wrzucę nowe zdjęcia, jak żona odda mi aparat, bo pojechała do rodziny :) Trochę się działo, kończymy robić ogrodzenie, mała łazienka już w zasadzie gotowa, taras też skończony, schody wejściowe i balkonik obłożone gresem, jutro facet od płytek zaczyna układać resztę towaru na parterze. W kuchni grzejnik mam pod oknem, takie samo rozwiązanie jest u moich rodziców i sprawdza się bardzo dobrze (wrzucę zdjęcie tu na forum żebyś mogła zobaczyć jak to jest zabudowane). A co do grzejników w saleonie to mam w wykuszu i po obydwu stronach wyjścia na taras - nie wiem czy tak samo było w projekcie, bo nie mam go pod ręką. Ale potem sprawdzę.

A jak Wasze postepy ?

Postępy widać cały czas!

Mamy już dach, a pod koniec przyszłego tygodnia (jeśli zostaną dotrzymane terminy!) będą już okna. W stopce jest link do albumu, więc można zobaczyć na jakim etapie jesteśmy.

Co do grzejników, to tak właśnie jest w projekcie, ale zastanawiałam się czy to także praktyczne rozwiązanie. Ponieważ chciałabym mieć meble na ścianie z oknem w kuchni, nie wiem jak to się ma do grzejnika. No i przy drzwiach tarasowych ten sam problem, bo planowałam jakieś niewielkie mebelki od drzwi tarasowych w stronę wykuszu.

Oczywiście zdjęcia obejrzane! Zapowiada się ładna posadzka na dole! Czy cała podłoga na dole to płytki?

Płytki są położone do kominka, w piątek zrobie zdjęcia (tylko fugi zostały do zrobienia). Reszta dołu będzie w panelach. Po obejrzeniu Twoich zdjęć przeniosłem się rok w czasie, jakbym patrzył na swoją budowę, fajne uczucie :)

Witam wszystkich,

Już niedługo (mam nadzieje) dostanę w końcu warunki zabudowy. Jak do tej pory z projektów które przeglądałem najbardziej podoba mia się Feniks. Zdjęcia z budowy tylko utrwalaja mnie w tym przekonaniu.

Czy w okolicach Warszawy ktoś buduje Feniksa? Chciałbym zobaczyć ten

dom na "żywo"

Pozdrawiam,

Konrad

Witam wszystkich,

Już niedługo (mam nadzieje) dostanę w końcu warunki zabudowy. Jak do tej pory z projektów które przeglądałem najbardziej podoba mia się Feniks. Zdjęcia z budowy tylko utrwalaja mnie w tym przekonaniu.

dom na "żywo"

Pozdrawiam,

Konrad

mój rośnie pod Warszawą, a i obiektem kilku wycieczek "rozpoznawczych" także już był ;)

• 1 month później...
Witam wszystkich,

dom na "żywo"

Pozdrawiam,

Konrad

i jak Konrad, ostateczna decyzja co do projektu podjęta ?

Dla chętnych - dołożyłem kilka fotek do albumu, w listopadzie będą montowane meble kuchenne i balustrady, teraz kończymy układanie podłóg. Potem malowanie i ... może uda się wprowadzić w tym roku :)

Ale jest jeszcze jeden problem - gmina miała dociągnąć do nas kanalizację do końca października, ale już wiadomo że będzie ok 2 miesięcy opóźnienia..

pozdrowienia dla budowniczych

• 1 month później...
Witam wszystkich,

dom na "żywo"

Pozdrawiam,

Konrad

i jak Konrad, ostateczna decyzja co do projektu podjęta ?

Dla chętnych - dołożyłem kilka fotek do albumu, w listopadzie będą montowane meble kuchenne i balustrady, teraz kończymy układanie podłóg. Potem malowanie i ... może uda się wprowadzić w tym roku :)

Ale jest jeszcze jeden problem - gmina miała dociągnąć do nas kanalizację do końca października, ale już wiadomo że będzie ok 2 miesięcy opóźnienia..

pozdrowienia dla budowniczych

Dzisiaj dopiero odebrałem Warunki Zabudowy. Mogłem 2 tygodnie temu, ale wtedy musiałbym zmieniać dach w projekcie. Jak do tej pory nie znalazłem bardziej odpowiadającego mi projektu. Teraz przyspiesze prace

nad wyborem projektu.

Pozdrawiam,

Konrad

• 4 weeks później...
doczekałem sie nareszcie mebli kuchennych (chociaż lodówka nie do końca zabudowana - wysyłając stolarzowi symbole sprzętu do zabudowy pomyliłem oznaczenie lodówki :evil: , po nowym roku ją poprawią), w kuchni pozostały jeszcze drobne poprawki z elektryką, obrobienie parapetu itp. Położyliśmy również parkiet w salonie, po świętach bedziemy go cyklinowac i lakierować, jak również podłogi na poddaszu. Zacząłem tez malowanie ścian, w dzwi wstawiłem szybyi zamontowałem klamki i temu podobne drobiazgi - efekty niektórucyh prac na nowych zdjęciach w albumie. Niestety, cały czas nie mam podłączonej kanalizacji, no i facet od balustrad spóźnia się już ponad miesiąc, przez co nie możemy obłożyć schodów wewnętrznych drewnem... Wesołych Świąt i Szczęśliwego nowego Roku dla wszystkich budujących