Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przejrzyjcie ten kosztorys, proszę!

Scarab

Recommended Posts

Byłem przed chwilą na stronie Wienenbergera, Porotherm 30 P+W kl. 15 3,35 netto/ 4,09 zł brutto, zapytaj się ich skąd oni wzieli cenę 6,50 zł/szt. co do fundamentów to też nie wiem co niby miałoby kosztować taką fortunę? ostatnio przerabiałem instalacje materiał na kanalizacje wewnętrzną wyniósł mnie coś w granicach 700 zł,u ciebie jest 2,5 tys. z czego te rury?

Najlepiej jak będziesz kupowała materiały sama, a ekipę zmnień, bo po kosztorysie widać że chcą chyba cię naciąć i zarobić podwójnie, nie dość że na robociźnie to jeszcze na materiałach. pozdrawiam.

Witam !!!

AMA RANTA -czego ty właściwie chcesz ??? Zapytałaś się o opinie -dostałaś ich sporo -wszyscy twierdzą (w tym i ja ) że jest to kosztorys delikatnie mówiąc przegięty .Myśle że firma chce cię zrobic w konia na "materiałach ( robicizna niby tania a na zakupie materiałów zarobia dwa razy tyle) .jak nie wiesz co robic z kasą to ich bierz bez zastanowienia a jak chcesz zaoszczędzic to ich pogoń i szukaj tańszej ekipy .(materiały kupuj lepiej sama) .Ja tez dostałem kosztorys troche przesadzony i jak zacząłem go studiować dokładnie to okazało się np. że za zakup betonu komórkowego wykonawca doliczał sobie 1100 zł . Przecież firmy budujące od lat dzwonią do zaprzyjaźnionej hurtowni i za dwie godziny materiał jest na budowie a koszty zakupu to koszt telefonu . Nie próbuj nas przekonac ze ta ekipa jednak wcale nie jest taka droga. chyba ze juz umowa podpisana . :lol: :lol: :lol:

pozdro D.RZ

Slusznie prawisz Darku, do niczego nie próbuję Was przekonywać, chciałam tylko konkretów co jest drogie, żeby wiedzieć jak z nimi rozmawiać. I już co nieco wiem. Np. o kosztach zakupu, o których wspominasz. Zajrzałam i rzeczywiście doliczają sobie słono za takie coś, kiedy prawdopodobnie jedynym kosztem jest dla nich wykręcenie odpowiedniego numeru telefonu :) Albo cena ścian. I takich informacji chcę. :) Umowa jeszcze niepodpisana :lol: A koszty zakupów i transporut narzucili 8%

Spieszę się z nabyciem niezbędnych wiadomości :wink: Negocjacje można przeciągać, ale muszę wiedzieć, czy w ogóle jest po co z nimi rozmawiać i o czym? :wink:

1. Cegły pewnie i sami moglibyśmy jechać i zamówić, bo to one są największym kosztem widzę, ale reszta? Wtedy się okaże, że po wszystko będziemy sami jeździć, a nie mamy ani drugiego samochodu, żebym mogła to ja załatwiać (z małym dzieckiem) ani mąż przez wzgląd na swoją pracę, nie będzie miał czasu na to, aby jeździć i wszystkiego szukać. Dlatego chcemy zlecić to firmie :-?

podliczylem ~ ilosc pozycji w moim zestawieniu kosztow.

50-55 pozycji (powtarzajacych sie) od ogrodzenia tymczasowego, poprzez wucet i tablice informacyjna do stropu wlacznie.

zabawa trwa od poczatku kwietnia

wiele pozycji (np stal - 4 rodzaje) byla zamawiana jednorazowo telefonicznie, bez wizyty w skladzie.

wazne jest tez jak szybko chcecie zakonczyc budowe. jezeli dajecie sobie wiecej niz tydzien miedzy etapami - porywajcie sie z motyka na slonce ;) i kupujcie sami materialy. bedzie taniej - prawie to gwarantuje.

jak macie kaske .... to co wy tu robicie na muratorze ;)

2. rozmawiać nie rozmawialiśmy jeszcze, bo dopiero otrzymaliśmy kosztorys i w środę będziemy rozmawiać. Dlatego chcę się do tej rozmowy przygotować. Wydaje mi się, że firma, która robi wszystko od początku do końca swoimi fachowcami, ma baraki, toitoie, narzędzia. Dlatego uwzględnili w kosztorysie cenę za swój sprzęt (~narzędzia) Rozładunek materiałów? Szczotki? Mogą nie mieć?? Gwoździe np. przy fundamentach, były uwzględnione w kosztorysie.

sorki, ze nie w tym samym poscie....

dobrze ci sie wydaje, ze POWINNA miec. ale czy ma? to jest inny gatunek 8) negocjatorow... sprzedawcow... uslugodawcow.... wierz mi i innym na tym forum. zdarzaja sie.... "fenomeni" ;)

ale zawsze mozesz powiedziec, ze 'zaplecze socjalne' cie nie obchodzi...

rozladunek materialow - tak - znajomy uzgadnial z 1wsza ekipa robocizne i material z transportem (ale nie rozladunkiem) - mial nawet umowe spisana :(

szotke do izolacji fundamentow niestety sam musialem kupowac. cale szczescie, ze to maly wydatek :evil:

materialy pomocnicze to bardzo newralgiczny temat

podliczylem ~ ilosc pozycji w moim zestawieniu kosztow.

50-55 pozycji (powtarzajacych sie) od ogrodzenia tymczasowego, poprzez wucet i tablice informacyjna do stropu wlacznie.

zabawa trwa od poczatku kwietnia

wiele pozycji (np stal - 4 rodzaje) byla zamawiana jednorazowo telefonicznie, bez wizyty w skladzie.

wazne jest tez jak szybko chcecie zakonczyc budowe. jezeli dajecie sobie wiecej niz tydzien miedzy etapami - porywajcie sie z motyka na slonce ;) i kupujcie sami materialy. bedzie taniej - prawie to gwarantuje.

jak macie kaske .... to co wy tu robicie na muratorze ;)

U nas też jest 55 pozycji, ale BEZ ogrodzenia, wucetu, tablicy

:wink:

Chcemy rozłożyć budowę na dwa sezony, teraz mury, może dach jak zdążymy, a w przyszłym roku reszta od razu jak tylko cieplej się zrobi i wprowadzenie się :)

Decyzja zapadła nagle i dlatego takie opóźnienie. Ile trwa postawienie stanu surowego, tak, aby zostawić zabezpieczony do 'przeschnięcia' na zimę?

moze potrwac 3 miesiace + (moze i krocej).

macie maly zakres w planie na ten rok - kupujcie materialy sami - ile to frajdy :D i nauki oczywiscie.

Dzięki serdeczne za informacje, jakby co, na pewno będę jeszcze o niejedno pytać. Na razie czekają nas negocjacje, bo facet stwierdził, że jak nie my, to zdecyduje się na inną budowę :lol: :wink: :lol:

Dzięki serdeczne za informacje, jakby co, na pewno będę jeszcze o niejedno pytać. Na razie czekają nas negocjacje, bo facet stwierdził, że jak nie my, to zdecyduje się na inną budowę :lol: :wink: :lol:

Kurcze trudno się tu połapać kto kiedy i po kim pisze, a komu odpowiada?

Ale spóbuję.

Pierwsze pytanie - projekt już kupiony? Ten dach to prawdziwa masakra, będzie Cię kosztował naprawdę sporo. No i jak widzę jego konstrukcję i słyszę o blachodachówce - b.dobrej na dachy dwuspadowe, ale nie na wymyślne załamania w Twoim projekcie - to zapala mi się czerwone światełko.

Teraz opinie, rozumiem, że ceny netto

Roboty ziemne - 3080,-

Co to są roboty ziemnie? Zebranie humusu, wyrównanie działki i wykopy pod ławy? Caterpillar w Poznaniu i okolicy bierze 60-80zł/godzinę. Mi z powierzchni 160m2 ściagał 40-60cm humusu 5 godzin. Zapłaciłem 350zł brutto. Za wyrównanie powierzchni dałem 100 zł. Za wytyczenie geodeci wzięli 450 zł. Wykopanie ław fundamentowych (106mb) wlicza się u mnie w cenę wykonania fundamentów (całkowita robocizna 5 tys brutto).

Czyli u mnie "roboty ziemne" to 900 zł brutto....

Fundamenty - robocizna 5359,- materiał 20258,- RAZEM 32596,-

Jak pisałem moja ekipa bierze za wykonanie fundmentów 5 tys.

Materiały u mnie wyjdą drożej, no ale to specyfika projektu.

Ściany (zew.+wew.) - robocizna 4775,-

OK, cena przyzwoita za wykonanie ścian.

Stropy - rob. 2292,-

Bardzo dobra cena, jeśli zawiera wykonanie wieńca, podciągów, zbrojenia słupków, ściany kolankowej i wymurowanie kominów. Ja za ww płacę 4500.

Konstrukcja dachowa+pokrycie - rob. 6386,- mat. (dachówka ceramiczna) 36172,- RAZEM 52402,- (chcemy zamiast tego położyć blachodachówkę, więc będzie taniej, a może to niedobry pomysł??)

Bardzo niedobry pomysł. WYjdzie Cię to podobnie, bo straty blachy (docinanie) przy Twoim dachu to minimum 30%. A cena dachu robi wrażenie... Ja mam dach 300m2 i robocizna więźby+pokrycia to 6tys+6tys. Sprawdź jaka to dachówka ceramiczna. Jak Roben to podziękuj ;-)

pozdrawiam

Gerion

Ja mam podobny projekt z podobnym dchem lecz bez tej okrągłej mini-wieżyczki. Kosztorysy od kilku firm (Kraków) kształtowały sie około

135 000 zł. netto za stan surowy otwarty. (materiały + robota)

- Max 220 + styropian 12 cm + dachówka ceramiczna.

A tu link do mojego projektu:

:lol:

http://www.agrobisp.com.pl/cgi-bin/store?action=display&item=136&usid=1

Z moich wyliczeń wynikło,że za stan który jest w tej wycenie powinnaś zapłacić około 190tys brutto , pi razy drzwi 50 tys licz na resztę instalacji...wykończeniówki nie liczę...sama łazienka przy ładnych płytkach ,wannie z hydromasażem? średniodrogim prysznicu 15tys

P.S. bardzo ładny projekt bardzo drogiego domu /niestety:(/....