sidney 06.06.2005 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2005 Byłem przed chwilą na stronie Wienenbergera, Porotherm 30 P+W kl. 15 3,35 netto/ 4,09 zł brutto, zapytaj się ich skąd oni wzieli cenę 6,50 zł/szt. co do fundamentów to też nie wiem co niby miałoby kosztować taką fortunę? ostatnio przerabiałem instalacje materiał na kanalizacje wewnętrzną wyniósł mnie coś w granicach 700 zł,u ciebie jest 2,5 tys. z czego te rury?Najlepiej jak będziesz kupowała materiały sama, a ekipę zmnień, bo po kosztorysie widać że chcą chyba cię naciąć i zarobić podwójnie, nie dość że na robociźnie to jeszcze na materiałach. pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ama Ranta 06.06.2005 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2005 Witam !!! AMA RANTA -czego ty właściwie chcesz ??? Zapytałaś się o opinie -dostałaś ich sporo -wszyscy twierdzą (w tym i ja ) że jest to kosztorys delikatnie mówiąc przegięty .Myśle że firma chce cię zrobic w konia na "materiałach ( robicizna niby tania a na zakupie materiałów zarobia dwa razy tyle) .jak nie wiesz co robic z kasą to ich bierz bez zastanowienia a jak chcesz zaoszczędzic to ich pogoń i szukaj tańszej ekipy .(materiały kupuj lepiej sama) .Ja tez dostałem kosztorys troche przesadzony i jak zacząłem go studiować dokładnie to okazało się np. że za zakup betonu komórkowego wykonawca doliczał sobie 1100 zł . Przecież firmy budujące od lat dzwonią do zaprzyjaźnionej hurtowni i za dwie godziny materiał jest na budowie a koszty zakupu to koszt telefonu . Nie próbuj nas przekonac ze ta ekipa jednak wcale nie jest taka droga. chyba ze juz umowa podpisana . pozdro D.RZ Slusznie prawisz Darku, do niczego nie próbuję Was przekonywać, chciałam tylko konkretów co jest drogie, żeby wiedzieć jak z nimi rozmawiać. I już co nieco wiem. Np. o kosztach zakupu, o których wspominasz. Zajrzałam i rzeczywiście doliczają sobie słono za takie coś, kiedy prawdopodobnie jedynym kosztem jest dla nich wykręcenie odpowiedniego numeru telefonu Albo cena ścian. I takich informacji chcę. Umowa jeszcze niepodpisana A koszty zakupów i transporut narzucili 8% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Scarab 06.06.2005 13:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2005 Spieszę się z nabyciem niezbędnych wiadomości Negocjacje można przeciągać, ale muszę wiedzieć, czy w ogóle jest po co z nimi rozmawiać i o czym? 1. Cegły pewnie i sami moglibyśmy jechać i zamówić, bo to one są największym kosztem widzę, ale reszta? Wtedy się okaże, że po wszystko będziemy sami jeździć, a nie mamy ani drugiego samochodu, żebym mogła to ja załatwiać (z małym dzieckiem) ani mąż przez wzgląd na swoją pracę, nie będzie miał czasu na to, aby jeździć i wszystkiego szukać. Dlatego chcemy zlecić to firmie podliczylem ~ ilosc pozycji w moim zestawieniu kosztow. 50-55 pozycji (powtarzajacych sie) od ogrodzenia tymczasowego, poprzez wucet i tablice informacyjna do stropu wlacznie. zabawa trwa od poczatku kwietnia wiele pozycji (np stal - 4 rodzaje) byla zamawiana jednorazowo telefonicznie, bez wizyty w skladzie. wazne jest tez jak szybko chcecie zakonczyc budowe. jezeli dajecie sobie wiecej niz tydzien miedzy etapami - porywajcie sie z motyka na slonce i kupujcie sami materialy. bedzie taniej - prawie to gwarantuje. jak macie kaske .... to co wy tu robicie na muratorze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Scarab 06.06.2005 13:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2005 2. rozmawiać nie rozmawialiśmy jeszcze, bo dopiero otrzymaliśmy kosztorys i w środę będziemy rozmawiać. Dlatego chcę się do tej rozmowy przygotować. Wydaje mi się, że firma, która robi wszystko od początku do końca swoimi fachowcami, ma baraki, toitoie, narzędzia. Dlatego uwzględnili w kosztorysie cenę za swój sprzęt (~narzędzia) Rozładunek materiałów? Szczotki? Mogą nie mieć?? Gwoździe np. przy fundamentach, były uwzględnione w kosztorysie. sorki, ze nie w tym samym poscie.... dobrze ci sie wydaje, ze POWINNA miec. ale czy ma? to jest inny gatunek negocjatorow... sprzedawcow... uslugodawcow.... wierz mi i innym na tym forum. zdarzaja sie.... "fenomeni" ale zawsze mozesz powiedziec, ze 'zaplecze socjalne' cie nie obchodzi... rozladunek materialow - tak - znajomy uzgadnial z 1wsza ekipa robocizne i material z transportem (ale nie rozladunkiem) - mial nawet umowe spisana szotke do izolacji fundamentow niestety sam musialem kupowac. cale szczescie, ze to maly wydatek materialy pomocnicze to bardzo newralgiczny temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ama Ranta 06.06.2005 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2005 podliczylem ~ ilosc pozycji w moim zestawieniu kosztow. 50-55 pozycji (powtarzajacych sie) od ogrodzenia tymczasowego, poprzez wucet i tablice informacyjna do stropu wlacznie. zabawa trwa od poczatku kwietnia wiele pozycji (np stal - 4 rodzaje) byla zamawiana jednorazowo telefonicznie, bez wizyty w skladzie. wazne jest tez jak szybko chcecie zakonczyc budowe. jezeli dajecie sobie wiecej niz tydzien miedzy etapami - porywajcie sie z motyka na slonce i kupujcie sami materialy. bedzie taniej - prawie to gwarantuje. jak macie kaske .... to co wy tu robicie na muratorze U nas też jest 55 pozycji, ale BEZ ogrodzenia, wucetu, tablicy Chcemy rozłożyć budowę na dwa sezony, teraz mury, może dach jak zdążymy, a w przyszłym roku reszta od razu jak tylko cieplej się zrobi i wprowadzenie się Decyzja zapadła nagle i dlatego takie opóźnienie. Ile trwa postawienie stanu surowego, tak, aby zostawić zabezpieczony do 'przeschnięcia' na zimę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Scarab 06.06.2005 14:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2005 moze potrwac 3 miesiace + (moze i krocej). macie maly zakres w planie na ten rok - kupujcie materialy sami - ile to frajdy i nauki oczywiscie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ama Ranta 06.06.2005 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2005 moze potrwac 3 miesiace + (moze i krocej). macie maly zakres w planie na ten rok - kupujcie materialy sami - ile to frajdy i nauki oczywiscie. Dzięki serdeczne za informacje, jakby co, na pewno będę jeszcze o niejedno pytać. Na razie czekają nas negocjacje, bo facet stwierdził, że jak nie my, to zdecyduje się na inną budowę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gerion 07.06.2005 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2005 Dzięki serdeczne za informacje, jakby co, na pewno będę jeszcze o niejedno pytać. Na razie czekają nas negocjacje, bo facet stwierdził, że jak nie my, to zdecyduje się na inną budowę Kurcze trudno się tu połapać kto kiedy i po kim pisze, a komu odpowiada? Ale spóbuję. Pierwsze pytanie - projekt już kupiony? Ten dach to prawdziwa masakra, będzie Cię kosztował naprawdę sporo. No i jak widzę jego konstrukcję i słyszę o blachodachówce - b.dobrej na dachy dwuspadowe, ale nie na wymyślne załamania w Twoim projekcie - to zapala mi się czerwone światełko. Teraz opinie, rozumiem, że ceny netto Roboty ziemne - 3080,- Co to są roboty ziemnie? Zebranie humusu, wyrównanie działki i wykopy pod ławy? Caterpillar w Poznaniu i okolicy bierze 60-80zł/godzinę. Mi z powierzchni 160m2 ściagał 40-60cm humusu 5 godzin. Zapłaciłem 350zł brutto. Za wyrównanie powierzchni dałem 100 zł. Za wytyczenie geodeci wzięli 450 zł. Wykopanie ław fundamentowych (106mb) wlicza się u mnie w cenę wykonania fundamentów (całkowita robocizna 5 tys brutto). Czyli u mnie "roboty ziemne" to 900 zł brutto.... Fundamenty - robocizna 5359,- materiał 20258,- RAZEM 32596,- Jak pisałem moja ekipa bierze za wykonanie fundmentów 5 tys. Materiały u mnie wyjdą drożej, no ale to specyfika projektu. Ściany (zew.+wew.) - robocizna 4775,- OK, cena przyzwoita za wykonanie ścian. Stropy - rob. 2292,- Bardzo dobra cena, jeśli zawiera wykonanie wieńca, podciągów, zbrojenia słupków, ściany kolankowej i wymurowanie kominów. Ja za ww płacę 4500. Konstrukcja dachowa+pokrycie - rob. 6386,- mat. (dachówka ceramiczna) 36172,- RAZEM 52402,- (chcemy zamiast tego położyć blachodachówkę, więc będzie taniej, a może to niedobry pomysł??) Bardzo niedobry pomysł. WYjdzie Cię to podobnie, bo straty blachy (docinanie) przy Twoim dachu to minimum 30%. A cena dachu robi wrażenie... Ja mam dach 300m2 i robocizna więźby+pokrycia to 6tys+6tys. Sprawdź jaka to dachówka ceramiczna. Jak Roben to podziękuj pozdrawiam Gerion Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejpi 08.06.2005 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2005 Ja mam podobny projekt z podobnym dchem lecz bez tej okrągłej mini-wieżyczki. Kosztorysy od kilku firm (Kraków) kształtowały sie około 135 000 zł. netto za stan surowy otwarty. (materiały + robota) - Max 220 + styropian 12 cm + dachówka ceramiczna. A tu link do mojego projektu: http://www.agrobisp.com.pl/cgi-bin/store?action=display&item=136&usid=1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
areq 09.06.2005 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2005 Z moich wyliczeń wynikło,że za stan który jest w tej wycenie powinnaś zapłacić około 190tys brutto , pi razy drzwi 50 tys licz na resztę instalacji...wykończeniówki nie liczę...sama łazienka przy ładnych płytkach ,wannie z hydromasażem? średniodrogim prysznicu 15tysP.S. bardzo ładny projekt bardzo drogiego domu /niestety:(/.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rudazona 10.06.2005 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2005 Ama Ranta, Scarab, andrzejpi Czy mozna od Was dostac takie kosztorysy na priva lub faxem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Scarab 18.06.2005 04:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2005 nie mam kosztorysu jako takiego (profesjonalnego).to co mam - sam "sklecilem" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
calk 19.06.2005 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2005 WitamJakie są koszty pośrednie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rudazona 19.06.2005 23:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2005 Scarab, a czy to co sam skleciłeś mogłbyś użyczyć na mojego maila? [email protected] z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 23.06.2005 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2005 Slyszalem, że są firmy, które budują tanio oddając klientowi wysokie rabaty z hurtowni a sami biorą umówioną marżę. Nie mogę niestety podać namiarów bo mnie wywalą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts