gsawczak 14.01.2002 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2002 Witam wszystkich serdecznie,na razie tkwie w swerze marzen. Mam juz dzialke, wiem jaki chcialbym miec dom, ale nie moge zdecydowac sie na projekt. Nie mam nawet pewnosci jaka wybrac technologie, tradycyjna czy w szkielecie drewnianym?? Sklaniam sie ku tej pierwszej lecz nie ukrywam koszty budowy maga zmienic moja wizje. PYTANIE: czy ktos porownywal koszty budowy domu w technologi murowanej i szkieletu drewnianego?? Spotykam sie z niesprawdzonymi opiniami, iz ta druga jest tansza. Co Wy na to?Pozdrawiam Grzegorz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dmuu 17.01.2002 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2002 Nie porównywałem cen technologii. Problem również w wykonastwie. Jeżeli korzystasz z ekipy którą poleca firma oferująca budowę szkieletową to zrezygnujesz z powodu ceny usług no i jakość materiałów nie jest do sprawdzenia, a jak wybudują to po kilku latach co zrobisz jak będą problemy?. Korzystanie z tanich ekip kończy się dużymi kłopotami zwłaszcza, że rzadko kto potrafi budować w inny niż tradycyjny sposób. Takie wątpliwości skłaniają ku technologiom tradycyjnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek 18.01.2002 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2002 Pozostaje jeszcze kwestia trwalosci domu w zaleznosci od technologii. Znajomy na pytanie dlaczego nie szkielet drewniany, odpowiedzial pytaniem: a dla kogo budujesz, dla siebie czy dla dzieci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 21.01.2002 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2002 Na etapie lektury Muratora wybrałem technologię szkieletową. Wydawała się mieć same zalety - przede wszystkim czas budowy - jeden sezon. Niestety, okazało się, że nie ma w moim rejonie dobrego i taniego wykonawcy w tej technologii. Ponadto problemy z pozyskaniem odpowiedniej jakości surowca również zniechęciło do szkieletu. No i wyszło na techologię murową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 21.01.2002 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2002 Na pewno szkielet postawisz szybciej niz tradycyjna konstrukcje murowaną, samo to powoduje ze dom jest tanszy. Ale u nas sie robi dom na cale zycie, przewaznie jeden, nawet wielopokoleniowy. Jestem za tradycja a nie domami z papieru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 21.01.2002 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2002 Pitbull - dom wielopokoleniowy odejdzie do lamusa. Teraz ma się mniej dzieci i zaczynają już chadzać innymi ścieżkami. Ja buduję wygodny dom dla rodziny 2+2, ale będzie zbyt duży na 2+0 i liczę się z tym, że sprzedam na starość. Co do technologii, to zgadzam się - jakoś lepiej i pewniej czuję się w murach, a poza tym polskie wykonawstwo ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 21.01.2002 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2002 No masz racje, teraz to kazde dziecko chce miec swoj dom, ale o ile latwiej jest dzieciom jesli maja start w domu rodzicow przy zalozeniu ze maja osobno, kuchnie lazienke i wejscie.Z drugiej strony z budowaniem to jest tak, ze buduje sie cale zycie. Najpierw dla siebie, potem pomaga dzieciom, potem domek letniskowy, basen, siłownia, sauna. Proces inwestycyjny wygasa ze smiercia inwestora.A jak nawet nie budujesz nowych domow to ulepszanie i biezaca konserwacja domu wystarcza.U mnie zasada jest taka "dom ma byc jak atom, znaczy sie ze nawet atom go nie rozbije" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 21.01.2002 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2002 Czyli jak ktoś nie wyznaje atomowych przekonań i wierzy w fachowców, to niech buduje sobie drewniaka - na 30 lat, czyli do wyprowadzki dzieci, wystarczy. Potem sobie wynajmie mieszkanie, dmuchnie, dom się rozsypie i zbije sobie na kolejne 30 lat (do śmierci) kolejnego drewniaka, tym razem już małego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 22.01.2002 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2002 Zgadza sie, nie bierzesz tylko pod uwage polskich realiow a podajesz standard zyciowy amerykanow. Polakow nie stac na budowe domu tymczasowego na 30 lat. Dom jest na cale zycie, a ono troche dluzej trwa. No chyba ze ktos buduje dom w wieku 50 lat to wtedy drewniak wystarczy. Ale kazdy dzieciom cos chce zostawic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 22.01.2002 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2002 Zgadza sie, nie bierzesz tylko pod uwage polskich realiow a podajesz standard zyciowy amerykanow. Polakow nie stac na budowe domu tymczasowego na 30 lat. Dom jest na cale zycie, a ono troche dluzej trwa. No chyba ze ktos buduje dom w wieku 50 lat to wtedy drewniak wystarczy. Ale kazdy dzieciom cos chce zostawic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 22.01.2002 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2002 Może i racja, ale za 30 lat, to może będzie nas stać. Po co mi jednak zbyt duży dom? Wtedy 2 opcje: - sprzedaż i kupno małego lub mieszkania, - zrobienie poddasza nieużytkowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 24.01.2002 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2002 Domki szkieletowe ani w polowie nie sa tak okropne jak wynika z opinii pozostalych uczestnikow. 1. Technologia szkieletowa moze byc oparta np. na szkielecie metalowym, wtedy jego trwalosc jest znaczna, a takze wiadomo jakie ma parametry ( o drewnie to sie sporo zaklada a i tak jest to eksperyment). 2. Technologia tradycyjna ma ta zalete, ze dom mozesz budowac latami. Poza tym kazdy nawet byle jaki fachowiec ja zna ( ale byle jaki zbuduje byle jako). 3. Domki szkieletowe mozesz zamowic w technologii prefabrykowanej w jednej z kilku firm w Polsce ( poszukaj). czas budowy na dzialce: 3 tygodnie ( wczesniej robia prefabrykaty w fabryce). Jasne okreslenie ceny, dom jest oddawany pod klucz. Z moich telefonow doww firm wynika, ze buduja kazdy projekt ( po adaptacji na szkielet, koszt przeliczen ok 600zl), w kazdym miejscu w Polsce. Ja sam buduje w technologi dom szkieletowy. Nie mialem problemu ze znalezieniem firm bo ich szukalem. Wazne zeby firma mogla pokazac ci efekty swojej pracy ( juz stojace domy). Wiele z poprzednich informacji jest opartych na tzw. zdrowym rozsadku, czyli zespole przesadow nabytych w dziecinstwie... PS. Wojny atomowej nie da sie przezyc nawet w bunkrze zelbetowym: w tym celu nie warto w dom inwestowac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pacul 24.01.2002 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2002 Są problemy ze znalezieniem odpowiedniej ekipy do budowy szkieletowego drewnianego. Chętnych do pracy może i nie brakuje, ale wiedzy o nowej-jakby nie było- w Polsce technologii. Z tego względu namawianie kogoś dzisiaj aby budował dom w szkielecie stalowym uważam za nieporozumienie. Poza tym, szkielet stalowy wyjdzie drożej niż drewniany, więc już lepiej wybrać mur. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 24.01.2002 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2002 Na pewno masz racje z tym zespolem przesadow z dziecinstwa. Ale jak ci ktos sieknie seria z kalacha albo wrzucie reczny granat to ktory dom bedzie stal. Oczywiscie jest to czysty przesadyzm, mam nadziej ze do tego nie dojdzie, ale katastrofy klimatyczne sa i beda. Nie moge niczego konkretnego zarzucic szkieletom, dla mnie jest to dom tymczasowy ze wzgledu na gipskarton,trudnosci z mocowania roznych elementow do sciany zewnetrznej i wewnetrznej np. pólek, uchwytow, lazienek. Powiesz ze to trzeba przewidziec i mocwa wzmocnienia, a jak bede półki chcial przewisic. Atom to atom chocbym sie mial zarabac.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 24.01.2002 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2002 A propo wojny atomowej. Wiecie ze w Niemchech byl kiedys program dofinansowujacy prywatnych inwestorow budujacych nowy dom, pod warunkeim ze robili w domu schron przeciwatomowy. Fantastyczna sprawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T0mek 24.01.2002 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2002 ostanio przeczytalem ze na razie w Polsce koszt budowy w technologi szkieletowej jest tylko o ok 10% tanszy niz w tradycyjnej, murowanej (w USA to roznica 50%).(glownie brak dobrych specjalistów w tej dziedzinie). Ze wzgledu na tak małą róznice w koszcie a chyba przy duzej róznicy w trwałości budynku wydaje mi sie ze na razie lepiej budowac tradycyjnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 24.01.2002 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2002 Przy szkielecie zyskujesz na czasie a "czas to pieniadz" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vitek 26.01.2002 04:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2002 Mieszkam w stanach,i w construction jestem od dobrych dziesieciu lat.Mysle ze lepiej zrobisz budujac tradycyjnie.W szkieletowych domach -mimo dobrych materialow i fachowcow ciagle sie cos dzieje.Sciany i sufity pekaja ,rogi scian przesuwaja sie wzgledem siebie(w pionie)itd.Amerykanska gospodarke ciagnie budownictwo nie dlatego ze tyle sie buduje nowych domow,ale dlatego ze w starych jest tyle do zrobienia.Ja po powrocie do Polski na pewno nie bede budowal w technologii szkieletowej,bo znam ja od podszewki i wiem czego mozna sie spodziewac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 26.01.2002 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2002 Brawo VitekTeż uważam, że z amerykańskich wynalazków sprawdza się tylko $Mery Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 26.01.2002 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2002 chyba troche przesadziles, ze tylko $.a jakie polskie wynalazki bys tu wymienil?zostanmy przy budownictwie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts