Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrodzenie klinkierowe czy...

Recommended Posts

Witam,

w ciągu najbliższych 2-3 miesięcy będę musiał zrobić ogrodzenie. Działkę mam ogrodzoną siatką, ale z przodu budynku chciałbym coś ładniejszego. Niestety nie będzie to maleństwo - gdyż pójdzie ponad 3.000 cegieł. W grę wchodzi:

1) wymurowanie z cegły klinkierowej - ok. 10 000 zł

2) wymurowanie z cegły pełnej, wytynkowanie i pomalowanie na kolor elewacji - ok. 5 000 zł

Po postawieniu, wiadomo które będzie ładniejsze, ale po 10-15-20 latach to już taki nie jestem pewien. Mam obecnie słupki klinkierowe wymurowane 10 lat temu z Jopka. Na cegłach widać rysy, pęknięcia, a i sam kolor się z lekka przybrudził. Trzeba wziąć też pod uwagę, że jacyś pseudoartyści mogą się zabawić sprayem.

W przypadku słupków tynkowanych - zawsze rysy można usunąć, a tynk przemalować i słupki będą jak nowe.

Nie bez znaczenia jest też koszt wytworzenia, choć załóżmy, że nie jest on najważniejszy. Co byście wybrali? Będę wdzięczny za pomoc.

Mam takie pytanie ? (tylko się nie śmiać)

Ja zamierzam wymurować słupki i murek (murek wysokości 0,5) z suporeksu (pozostałości po budowie domu). Pomiędzy słupkami metalowe elementy ogrodzenia,

Potem na całość klej, siatka, klej i tynk z zachowaniem zasad budowy domu.

Pytanie:

Czy takie coś wytrzyma, czy lepiej wymurować z cegły lub wylać z betonu ?

Dzieki,

mialo byc troche inaczej,ale to moj blad gdyz nie przewidzialem,

ze az tak dechy sie skurcza ( i tartak tez mnie ciut wykiwal) deski winny byc szersze a przerwa mniejsza.

To ogrodzenie montowalismy sami z moim synem,tylko slupki i bramy nam betonowali "fachowcy" tez troche spartolili osadzenie slupkow...

Roze byly od poczatku w planie :lol:

Pozdrawiam