radex 06.06.2005 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2005 Witam, w ciągu najbliższych 2-3 miesięcy będę musiał zrobić ogrodzenie. Działkę mam ogrodzoną siatką, ale z przodu budynku chciałbym coś ładniejszego. Niestety nie będzie to maleństwo - gdyż pójdzie ponad 3.000 cegieł. W grę wchodzi:1) wymurowanie z cegły klinkierowej - ok. 10 000 zł2) wymurowanie z cegły pełnej, wytynkowanie i pomalowanie na kolor elewacji - ok. 5 000 zł Po postawieniu, wiadomo które będzie ładniejsze, ale po 10-15-20 latach to już taki nie jestem pewien. Mam obecnie słupki klinkierowe wymurowane 10 lat temu z Jopka. Na cegłach widać rysy, pęknięcia, a i sam kolor się z lekka przybrudził. Trzeba wziąć też pod uwagę, że jacyś pseudoartyści mogą się zabawić sprayem. W przypadku słupków tynkowanych - zawsze rysy można usunąć, a tynk przemalować i słupki będą jak nowe. Nie bez znaczenia jest też koszt wytworzenia, choć załóżmy, że nie jest on najważniejszy. Co byście wybrali? Będę wdzięczny za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekf 06.06.2005 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2005 witam Mnie te klinkiery już się 'opatrzyły'Wszędzie tego pełno jakby ludziska nie mieli lepszych pomysłówWidziałem słupki z kolorowego silikatu całkiem niezle wyglądałymarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 06.06.2005 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2005 Albo z cegły ręcznie formowanej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Scarab 06.06.2005 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2005 marekf dobrze mowisz.... nuuuuuuudny jest ten klinkier. dla mnie malomiasteczkowe, chociaz drogie i spotykane u 80% BOGATYCH ludzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radex 07.06.2005 06:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2005 A biorąc pod uwagę trwałość rozwiązania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maluszek 07.06.2005 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2005 Ja chcę u siebie zrobić słupki tynkowane na taki sam kolor jak dom. Wolę raz na kilka lat je wymalować (mogę to robić nawet co rok) niż mieć ogrodzenie z klinkieru, który mi się strasznie nie podoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asiulek 07.06.2005 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2005 Robimy płot bez żadnych słupków same sztachety jak będzie gotowe to zamieszczę zdjęcia. Na razie jest podmurówka i przęsła a gotowe sztachety dosuszają się, więc mam nadzieję, że długo to nie potrwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Heniek 07.06.2005 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2005 Witam.Pattaya zaproponował cegły ręcznie formowane - mogą wyglądać super, ale koszt znaczny.Ja mam zamiar użyć starych (przedwojennych) cegieł i wypiaskować je. Nie wiem tylko czym je zabezpieczyć. Wewnątrz zastosowałem Delfin, ale na zewnątrz mam trochę obaw.Pozdrawiam, Heniek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 07.06.2005 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2005 Pattaya zaproponował cegły ręcznie formowane - mogą wyglądać super, ale koszt znaczny. Niekoniecznie. Polskie cegły ręcznie formowane kosztują kilkadziesiąt groszy sztuka. Owszem,są mniejsze od normalnych,ale nadal tańsze od klinkieru. No i zaprawa zwykła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chatte 07.06.2005 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2005 A ja poproszę o namiary na te tanie cegły ręcznie formowane.Bo te, które dotychczas spotykałam kosztowały kikadziesiąt groszy ale w ... EURO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 07.06.2005 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2005 W Sondażach jest wątek o cegłach ręcznie formowanych.Jest tam podanych kilkanaście namiarów na polskie cegielnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Redii 07.06.2005 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2005 Mam takie pytanie ? (tylko się nie śmiać)Ja zamierzam wymurować słupki i murek (murek wysokości 0,5) z suporeksu (pozostałości po budowie domu). Pomiędzy słupkami metalowe elementy ogrodzenia,Potem na całość klej, siatka, klej i tynk z zachowaniem zasad budowy domu.Pytanie:Czy takie coś wytrzyma, czy lepiej wymurować z cegły lub wylać z betonu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radex 07.06.2005 14:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2005 Moim zdaniem wytrzyma, tylko fundament wyciągnąłbym z 10 cm ponad poziom terenu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elgo 07.06.2005 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2005 Według mnie ten sposób mocowania przęseł będzie raczej kiepski. W suporex'e po kilku mocniejszych "szarpnięciach" przęsła się poluzują, a słupek powinien mieć wzocnienie i może naciagać wilgocią?! Moja opinia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MAREK S 07.06.2005 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2005 http://img257.echo.cx/img257/129/hpim14012yz.jpg Moze takie cos,powrot do natury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piastrans 07.06.2005 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2005 MAREK Sbardzo mi sie podoba to ogrodzenie, a szczególnie te piekne róże, ja prawdopodobnie wybiore właśnie drewnianepozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Scarab 07.06.2005 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2005 Marek,ogrodzenie fajne:)poszedlbym nawet w mniej regularne dechy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MAREK S 07.06.2005 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2005 Dzieki, mialo byc troche inaczej,ale to moj blad gdyz nie przewidzialem, ze az tak dechy sie skurcza ( i tartak tez mnie ciut wykiwal) deski winny byc szersze a przerwa mniejsza. To ogrodzenie montowalismy sami z moim synem,tylko slupki i bramy nam betonowali "fachowcy" tez troche spartolili osadzenie slupkow... Roze byly od poczatku w planie Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 07.06.2005 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2005 MarekS PO PROSTU MARZENIE , klinkieru tez bym nie robila , powiem moze , ze u kogos mi nie przeszkadza , ale u siebie- nie wyrazajac opinie , pomyslmy o tych , ktorzy sie zdecydowali i maja , np .takie ogrodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mojoo 07.06.2005 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2005 Najładniejsze jest drewno ale ... konserwacja , dlatego ja ( na razie siatka i słupki) zrobie sobie ogrodzenie metalowe (nie kute ,bo każdy je ma) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts