SACZI 06.06.2005 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2005 Witam.Posiadam termostat Auraton 2005 Economic, który steruje piecem CO.Chciałbym go wymienić na jakiś inny. Chciałbym, żeby posiadał jakiś interfejs do komunkacji z komputerem (RS232c, USB lub którys z bezprzewododych), ponieważ chce sterować piecem z kompa.Oczywiście byłoby dobrze, żeby ów termostat dawał się monitorować z tego złącza.Mam również pytanie, czy piece CO nie dają się płynnie sterować z termostatu, tylko włącz/wyłącz?Mam Berettę Super Kompakt. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/34806-sterowanie-piecem-co/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekMarusza 06.06.2005 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2005 Niestety nic nie wiem o sterownikach które można by ustawiać z kompa Natomiast jeśli idzie o termostaty to chyba wszystkie pracuja w trybie załącz-wyłącz, a prawdopodobnie tylko firmowe rozwiązania (np. u mnie kocioł i sterownik-programator pokojowy są tej samej firmy) potrafią sterować pracą kotła w sposób ciągły, tzn. z modulacją. pozdr - Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/34806-sterowanie-piecem-co/#findComment-685130 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 06.06.2005 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2005 Niestety nic nie wiem o sterownikach które można by ustawiać z kompa Natomiast jeśli idzie o termostaty to chyba wszystkie pracuja w trybie załącz-wyłącz, a prawdopodobnie tylko firmowe rozwiązania (np. u mnie kocioł i sterownik-programator pokojowy są tej samej firmy) potrafią sterować pracą kotła w sposób ciągły, tzn. z modulacją. pozdr - Krzysiek Potwierdzam - jak wchodził na rynek model 2005 to miał podobno miec możliwość modulacji,ale to były tylko pogłoski - niestety. Ale z tego co widziałem makarony mają sterowniki zadziwiająco podobne do eurostera/auratona... Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/34806-sterowanie-piecem-co/#findComment-685542 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 07.06.2005 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2005 Witam. Posiadam termostat Auraton 2005 Economic, który steruje piecem CO. Chciałbym go wymienić na jakiś inny. Chciałbym, żeby posiadał jakiś interfejs do komunkacji z komputerem (RS232c, USB lub którys z bezprzewododych), ponieważ chce sterować piecem z kompa. Oczywiście byłoby dobrze, żeby ów termostat dawał się monitorować z tego złącza. Mam również pytanie, czy piece CO nie dają się płynnie sterować z termostatu, tylko włącz/wyłącz? Mam Berettę Super Kompakt. Termostat jest b prostym elementem regulacji to zwykly termistor czyli najprosciej mowiac "przekaznik termiczny". Tam nie ma co sterowac a jedyna informacja jaka mozesz uzyskac to binarna informacja o zal/wyl termostatu (nie kotla!, ktory na podstawie informacji z termostatu odpowiednio sie zal i wyl). Jesli chcesz sterowac kotlem przez "swoj" sterownik podlaczony do kompa to jest ci potrzebny sterownik ktory mozezsz odpowiednio oprogramowac (ma min we i wy ciagle a nie tylko binarne) i posiada zlacze jakiego szukasz. W DTR kotla powinnien byc opisana sciezka zabezpieczen w ktora nalezy sie wlaczc ze sterownikiem. Zamkniecie sciezki powoduje zalaczenie kotla i jesli uda ci sie wpiac w nia swoj sterownik bedziesz mogl kotlem sterowac ze swojego sterownika. Zapytaj w firmie Sabur (sterowniki SAIA) lub JCI (sterowniki Johnson Controls). Inne to Möller, Siemens, gfr itp Nie robilem nigdy sterowania kotla bezposrednio z kompa. Istnieje jeszcze jeden sposob oplacalny przy duzej automatyzacji budynku - niektore sterowniki kotlowe sa przystosowane do pracy na magistrali EIB. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/34806-sterowanie-piecem-co/#findComment-686191 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts