Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam.

Posiadam termostat Auraton 2005 Economic, który steruje piecem CO.

Chciałbym go wymienić na jakiś inny. Chciałbym, żeby posiadał jakiś interfejs do komunkacji z komputerem (RS232c, USB lub którys z bezprzewododych), ponieważ chce sterować piecem z kompa.

Oczywiście byłoby dobrze, żeby ów termostat dawał się monitorować z tego złącza.

Mam również pytanie, czy piece CO nie dają się płynnie sterować z termostatu, tylko włącz/wyłącz?

Mam Berettę Super Kompakt.

https://forum.murator.pl/topic/34806-sterowanie-piecem-co/

Niestety nic nie wiem o sterownikach które można by ustawiać z kompa :(

Natomiast jeśli idzie o termostaty to chyba wszystkie pracuja w trybie załącz-wyłącz, a prawdopodobnie tylko firmowe rozwiązania (np. u mnie kocioł i sterownik-programator pokojowy są tej samej firmy) potrafią sterować pracą kotła w sposób ciągły, tzn. z modulacją.

pozdr - Krzysiek

https://forum.murator.pl/topic/34806-sterowanie-piecem-co/#findComment-685130

Niestety nic nie wiem o sterownikach które można by ustawiać z kompa :(

Natomiast jeśli idzie o termostaty to chyba wszystkie pracuja w trybie załącz-wyłącz, a prawdopodobnie tylko firmowe rozwiązania (np. u mnie kocioł i sterownik-programator pokojowy są tej samej firmy) potrafią sterować pracą kotła w sposób ciągły, tzn. z modulacją.

pozdr - Krzysiek

Potwierdzam - jak wchodził na rynek model 2005 to miał podobno miec możliwość modulacji,ale to były tylko pogłoski - niestety. Ale z tego co widziałem makarony mają sterowniki zadziwiająco podobne do eurostera/auratona...

https://forum.murator.pl/topic/34806-sterowanie-piecem-co/#findComment-685542

Witam.

Posiadam termostat Auraton 2005 Economic, który steruje piecem CO.

Chciałbym go wymienić na jakiś inny. Chciałbym, żeby posiadał jakiś interfejs do komunkacji z komputerem (RS232c, USB lub którys z bezprzewododych), ponieważ chce sterować piecem z kompa.

Oczywiście byłoby dobrze, żeby ów termostat dawał się monitorować z tego złącza.

Mam również pytanie, czy piece CO nie dają się płynnie sterować z termostatu, tylko włącz/wyłącz?

Mam Berettę Super Kompakt.

Termostat jest b prostym elementem regulacji to zwykly termistor czyli najprosciej mowiac "przekaznik termiczny". Tam nie ma co sterowac a jedyna informacja jaka mozesz uzyskac to binarna informacja o zal/wyl termostatu (nie kotla!, ktory na podstawie informacji z termostatu odpowiednio sie zal i wyl).

Jesli chcesz sterowac kotlem przez "swoj" sterownik podlaczony do kompa to jest ci potrzebny sterownik ktory mozezsz odpowiednio oprogramowac (ma min we i wy ciagle a nie tylko binarne) i posiada zlacze jakiego szukasz. W DTR kotla powinnien byc opisana sciezka zabezpieczen w ktora nalezy sie wlaczc ze sterownikiem. Zamkniecie sciezki powoduje zalaczenie kotla i jesli uda ci sie wpiac w nia swoj sterownik bedziesz mogl kotlem sterowac ze swojego sterownika. Zapytaj w firmie Sabur (sterowniki SAIA) lub JCI (sterowniki Johnson Controls). Inne to Möller, Siemens, gfr itp

Nie robilem nigdy sterowania kotla bezposrednio z kompa.

Istnieje jeszcze jeden sposob oplacalny przy duzej automatyzacji budynku - niektore sterowniki kotlowe sa przystosowane do pracy na magistrali EIB.

https://forum.murator.pl/topic/34806-sterowanie-piecem-co/#findComment-686191