HomeLess 20.01.2005 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2005 Jak w temacie, co poprawić, czego nie ruszać, co może uwierać, itp,itd http://www.dom-jednorodzinny.pl/index.php?Product=399&Page=1&Search=&Realisations=&Wnetrza=&Min=&Max=&Width=&Floor0=&Floor2=&Floor3=&Garage=&Entrance= A może, ktoś już to buduje (wybudował)? Jest to LK&415, pracowniLK&Projekt. Ma ktoś jakieś doświadczenia, co do solidności firmy, błędów w projektach?[/url] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rispetto 20.01.2005 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2005 Czy ta kotłownia nie jest za mała do swojej roli ? Metraż jest ok, ale jak będziesz tam przechodzić z siatmi z zakupami, to może być mocno ciasno. Taki kominek na środku (to moje subiektywne odczucie) niezby mi leży. Pokoje na górze super, ale dojście do stryszku lepiej chyba zrobić z garażu (spuszczane schody), niż z łazienki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magmi 20.01.2005 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2005 Bardzo sympatyczny projekt. Ładny dom z tego będzie. Rozplanowanie wnętrza też mi się podoba. Mam właściwie tylko jedną uwagę: Moim zdaniem, sensownie byłoby zamienić miejscami górny i dolny bieg schodów. Tak jak jest teraz, osoba wchodząca na górę może oberwać drzwiami od łazienki, a po zamianie wychodziłoby się na górze na środek korytarza. Ponadto, taka zamiana umożliwiłaby albo zrobienie schowka pod schodami, tak, jak jest w projekcie, albo wykorzystanie tej przestrzeni jako garderoby dostepnej od strony wiatrołapu, za przesuwnymi drzwiami. Znam takie rozwiązanie w realu, jest naprawdę sensowne, pod schodami mieści się mnóstwo kurtek/butów/kapci/parasoli. A tu wiatrołap jest naprawdę niewielki i tym bardziej miałoby to sens. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magmi 20.01.2005 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2005 ...ale dojście do stryszku lepiej chyba zrobić z garażu (spuszczane schody), niż z łazienki. Nie zgadzam się. Miałoby to jakiś sens, gdyby to miał być składzik, tylko na co? Bo składane schody i dziura w suficie jako droga dostępu bardzo ograniczają listę możliwych tam do składowania rzeczy... A to pomieszczenie można świetnie wykorzystać jako pralnio-suszarnię. Bardzo dobra lokalizacja (przy łazience i na poddaszu, gdzie są sypialnie, czyli to tu się mieszkańcy będą rozbierać). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_R 02.02.2005 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2005 Witam! Też rozważałem ten domek, ale przegrał z LK&442:-) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GrzegoŻ 03.02.2005 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2005 Trochę mało miejca na rózne graty (na drzewo do kominka też)j eżeli nie planujesz innych budynków gospodarczych na działce to będzie ciasno. Łazienka na parterze bardzo malutka... a ponieważ nie za bardzo jest ją jak powiększyć a parter ma typowo dzienne funkcje może sensowniej było by zrezygnować z kabiny prysznicowej... bedzie wygodny kibelek z umywalką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darpiot 06.06.2005 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2005 Wszelkie uwagi mile widziane.Link do projektu:http://www.dom-jednorodzinny.pl/?Section0=-1&Product=399 Link do rzutów po mojemu: http://republika.pl/darpiot/index.html HomeLess, napisz co zmieniłeś (zmieniasz) w projekcie. Z czego będziesz budował i wogóle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika Seba 06.06.2005 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2005 Wszelkie uwagi mile widziane. Link do projektu: http://www.dom-jednorodzinny.pl/?Section0=-1&Product=399 Link do rzutów po mojemu: http://republika.pl/darpiot/index.html Hmmm. co do rzutów "po twojemu" to strasznie nagmatwane jak na moją małą główkę. Ale dobrze, ze juz zaplanowałeś gdzie co i jak ustawisz, bo to podobno 3/4 sukcesu- wyrysowanie wnętrz na papierze- wtedy właśnie okazuje się czy dom jest ustawny i przestrzenny!!! Domek fajny, choć może lepiej kotłownię przerzucić za garaż , w końcu tam i tak nie masz okien z pokoju, a dzięki temu powiększysz łazienkę na dole Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HomeLess 07.06.2005 09:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2005 No więc:- po pierwsze primo - lustrzane odbicie,- a następnie: zamieniono Ytong na Porotherm 2W, poszerzono garaż, odwrócono schody i dodano spocznik, likwidacja drzwi z garażu, zmniejszenie okien w kuchni i pom.techn (podniesienie, żeby się dało otworzyć nad zlewem), dodanie małego schowka w portyku nad wejściem, przerzuciłem 1 okno połaciowe z łazienki do pokoju od frontu (żebym widział, kto przy furtce stoi).Jeszcze chyba trochę pokombinuję z oknami, np otwory pod drzwi wejściowe i balkonowe mają po 240cm wysokości (może świetlik i rolety?), zamienię też rozkład pionów wentylacyjnych w kuchni (salon->kuchnia, kuchnia->salon) i odwracam bieg kanalizacji - ujście w pomieszczeniu techn. Ale to wszystko wyjdzie w praniu. Osobiście uważam, że skupienie węzła cieplno-sanitarnego ma swoje zalety (nie trzeba ciepłej wody użytk. po całym domu ganiać). Więźba domu jest kleszczowo-płatwiowa, więc są dwa słupy podtrzymujące płatwie, tyle że 'zlicowane' ze ścianami działowymi poddasza. No to chyba tyle w wielkim skrócie, buduje na Mazowszu, z grubsza wytyczyłem sobie budynek w terenie - maleństwo... Ci mówię (a niby 250m całkowitej wychodzi). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darpiot 07.06.2005 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2005 No więc: - po pierwsze primo - lustrzane odbicie, z grubsza wytyczyłem sobie budynek w terenie - maleństwo... Ci mówię (a niby 250m całkowitej wychodzi). My również będziemy stawiać dom w odbiciu lustrzanym. Schodów nie odwrócę bo chcę wbudować kominek w ścianę (jak na rzucie) a to zmniejszy mi haal. Okno połaciowe zostanie u mnie tylko jedno w łazience, reszta likwidacja; nie mam zaufania do okien dachowych a tych w ścianach szczytowych jest wystarczająco dużo. Trochę powiększymy salon kosztem pokoju gabinetowego. Drzwi do garażu zostawiamy (moim zdaniem to wygoda). Stawiać będziemy z ceramiki 25cm +12cm styropian; najprawdopodobniej kupię ceramikę z Hadykówki (poryzowana 1,65zł brutto z transportem). Co do kominów to ostatnio wydumałem ze zrobię w tym kominie przy kotłowni 6 kanałów wentylacyjnych, a to rozwiąże razem z 4 kanałami w drugim kominie praktycznie problem wentylacji w całym domu. Co masz na myśli pisząc że to "maleństwo"? Znaczy on-line po wytyczeniu wyszedł duży? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HomeLess 07.06.2005 10:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2005 Wrecz przeciwnie, jak sobie te paliki powbijałem, to miałem wrażenie, że cały dom się w moim mieszkanku zmieści. Teoretycznie jest tam 6-kanałowa wentylacja, ale w oryginale jeden kanał to pion kanalizacyjny bodajże? Okna połaciowe nad garażem też zamieniłem na jedno w szczycie ( no niestety trzeba budynek o metr dalej od granicy odsunąć). Gdzie budować będziesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darpiot 07.06.2005 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2005 Wrecz przeciwnie, jak sobie te paliki powbijałem, to miałem wrażenie, że cały dom się w moim mieszkanku zmieści. Teoretycznie jest tam 6-kanałowa wentylacja, ale w oryginale jeden kanał to pion kanalizacyjny bodajże? Okna połaciowe nad garażem też zamieniłem na jedno w szczycie ( no niestety trzeba budynek o metr dalej od granicy odsunąć). Gdzie budować będziesz? Chcę zrobić dwa rzędy po 3 kanały, jak się da to przesunę komin do przodu o 20-30cm, a pion kanalizacyjny puszczę po wierzchu i zabuduję razem z automatem spłuczkowym płytą gipsową na stelażu. Okna połaciowe na stryszku też usuwamy i zamiana na szczytowe. U nas to nie robi różnicy bo i tak budynek odsuwam 5m od granicy. Budujemy (będziemy budować) w podkarpackim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HomeLess 07.06.2005 10:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2005 No to mamy podkarpacko-mazowiecki związek bodowniczych LK415 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darpiot 07.06.2005 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2005 No to mamy podkarpacko-mazowiecki związek bodowniczych LK415 Może kogoś jeszcze zachęcimy do wyboru tego projektu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darpiot 08.06.2005 06:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2005 HomeLess: Zainteresował mnie Twój pomysł z odwróceniem schodów i przerobieniem ich na dwubiegowe ze spocznikiem. No i powiem, że po przerysowaniu sobie tego w Corelu zdecydowanie lepiej całość wygląda. Tak, że chyba ukradnę Ci pomysł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HomeLess 08.06.2005 06:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2005 Proszę bardzo, tym bardziej, że pomysł ten nie jest mojego autorstwa , to porada mojego serdeczenego przyjaciela, a i wielu forumowiczów zwracało uwagę (przy okazji dyskusji o innych projektach) na kolizję drzwiowo-schodową. O wygodzie korzystania ze schodów zabiegowych natomiast (zwłaszcza tak niewielkich), osobiście mogłem się przekonać, a że nie mam już 7 lat to postanowiłem zrezygnować z tej namiastki "małpiego gaju". Na którymś tam etapie chciałem wybrać projekt LK109 (tam są takie dwubiegowe schody i schowek nad wejściem), ale ostatecznie wybrałem "zmodyfikowany" LK415. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darpiot 08.06.2005 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2005 O wygodzie korzystania ze schodów zabiegowych natomiast (zwłaszcza tak niewielkich), osobiście mogłem się przekonać, . Zgadzam się co do wygody schodów dwubiegowych, jednak trudno jest znaleźć projekt tej wielkości w którym takie schody są "upchnięte". I ja już nie mam 7 lat Większość ma właśnie schody zabiegowe (dość strome). Napisz jeszcze ile Ci wyszło stopni, jakiej szerokości i wysokości. Mnie nie chce zmieścic się więcej jak 14 stopni + spocznik. Ja liczę to wysokość stopnia wychodzi mi coś ok. 19cm; obawiam się czy nie za wysoko. Optymalnie to chyba 17cm. O ile poszerzyłeś garaż? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HomeLess 08.06.2005 07:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2005 Garaż o ok 80 cm (jednostanowisko), a schodów wyszło chyba 16 po 18cm, ale jak je zrobią to wtedy się okaże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HomeLess 28.06.2005 06:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2005 Z ostatniej chwili - według panów dekarzy więźba dachowa nie jest optymalna - krokiew koszowa za niska ponoć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darpiot 28.06.2005 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2005 Z ostatniej chwili - według panów dekarzy więźba dachowa nie jest optymalna - krokiew koszowa za niska ponoć. Witaj, dobrze że podciągnąłeś wątek bo spadliśmy już zbyt nisko Czyli co z tym koszem, cała lukarna powinna być wyzej? Przeglądam projekt ale nic specjalnie mnie nie niepokoi jak na moją wiedzę budowlaną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts