Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jak w temacie, co poprawić, czego nie ruszać, co może uwierać, itp,itd

http://www.dom-jednorodzinny.pl/index.php?Product=399&Page=1&Search=&Realisations=&Wnetrza=&Min=&Max=&Width=&Floor0=&Floor2=&Floor3=&Garage=&Entrance=

A może, ktoś już to buduje (wybudował)? Jest to LK&415, pracowniLK&Projekt. Ma ktoś jakieś doświadczenia, co do solidności firmy, błędów w projektach?[/url]

Czy ta kotłownia nie jest za mała do swojej roli ? Metraż jest ok, ale jak będziesz tam przechodzić z siatmi z zakupami, to może być mocno ciasno. Taki kominek na środku (to moje subiektywne odczucie) niezby mi leży. Pokoje na górze super, ale dojście do stryszku lepiej chyba zrobić z garażu (spuszczane schody), niż z łazienki.

Bardzo sympatyczny projekt. Ładny dom z tego będzie. :D

Rozplanowanie wnętrza też mi się podoba. Mam właściwie tylko jedną uwagę:

Moim zdaniem, sensownie byłoby zamienić miejscami górny i dolny bieg schodów.

Tak jak jest teraz, osoba wchodząca na górę może oberwać drzwiami od łazienki, a po zamianie wychodziłoby się na górze na środek korytarza. Ponadto, taka zamiana umożliwiłaby albo zrobienie schowka pod schodami, tak, jak jest w projekcie, albo wykorzystanie tej przestrzeni jako garderoby dostepnej od strony wiatrołapu, za przesuwnymi drzwiami.

Znam takie rozwiązanie w realu, jest naprawdę sensowne, pod schodami mieści się mnóstwo kurtek/butów/kapci/parasoli. A tu wiatrołap jest naprawdę niewielki i tym bardziej miałoby to sens.

...ale dojście do stryszku lepiej chyba zrobić z garażu (spuszczane schody), niż z łazienki.

Nie zgadzam się.

Miałoby to jakiś sens, gdyby to miał być składzik, tylko na co? Bo składane schody i dziura w suficie jako droga dostępu bardzo ograniczają listę możliwych tam do składowania rzeczy...

A to pomieszczenie można świetnie wykorzystać jako pralnio-suszarnię. Bardzo dobra lokalizacja (przy łazience i na poddaszu, gdzie są sypialnie, czyli to tu się mieszkańcy będą rozbierać).

• 2 weeks później...

Trochę mało miejca na rózne graty (na drzewo do kominka też)j eżeli nie planujesz innych budynków gospodarczych na działce to będzie ciasno.

Łazienka na parterze bardzo malutka... a ponieważ nie za bardzo jest ją jak powiększyć a parter ma typowo dzienne funkcje może sensowniej było by zrezygnować z kabiny prysznicowej... bedzie wygodny kibelek z umywalką.

• 4 months później...
Wszelkie uwagi mile widziane.

Link do projektu:

http://www.dom-jednorodzinny.pl/?Section0=-1&Product=399

Link do rzutów po mojemu:

http://republika.pl/darpiot/index.html

Hmmm. co do rzutów "po twojemu" to strasznie nagmatwane jak na moją małą główkę. Ale dobrze, ze juz zaplanowałeś gdzie co i jak ustawisz, bo to podobno 3/4 sukcesu- wyrysowanie wnętrz na papierze- wtedy właśnie okazuje się czy dom jest ustawny i przestrzenny!!! Domek fajny, choć może lepiej kotłownię przerzucić za garaż , w końcu tam i tak nie masz okien z pokoju, a dzięki temu powiększysz łazienkę na dole

No więc:

- po pierwsze primo - lustrzane odbicie,

- a następnie: zamieniono Ytong na Porotherm 2W, poszerzono garaż, odwrócono schody i dodano spocznik, likwidacja drzwi z garażu, zmniejszenie okien w kuchni i pom.techn (podniesienie, żeby się dało otworzyć nad zlewem), dodanie małego schowka w portyku nad wejściem, przerzuciłem 1 okno połaciowe z łazienki do pokoju od frontu (żebym widział, kto przy furtce stoi).

Jeszcze chyba trochę pokombinuję z oknami, np otwory pod drzwi wejściowe i balkonowe mają po 240cm wysokości (może świetlik i rolety?), zamienię też rozkład pionów wentylacyjnych w kuchni (salon->kuchnia, kuchnia->salon) i odwracam bieg kanalizacji - ujście w pomieszczeniu techn. Ale to wszystko wyjdzie w praniu. Osobiście uważam, że skupienie węzła cieplno-sanitarnego ma swoje zalety (nie trzeba ciepłej wody użytk. po całym domu ganiać). Więźba domu jest kleszczowo-płatwiowa, więc są dwa słupy podtrzymujące płatwie, tyle że 'zlicowane' ze ścianami działowymi poddasza. No to chyba tyle w wielkim skrócie, buduje na Mazowszu, z grubsza wytyczyłem sobie budynek w terenie - maleństwo... Ci mówię (a niby 250m całkowitej wychodzi).

No więc:

- po pierwsze primo - lustrzane odbicie,

z grubsza wytyczyłem sobie budynek w terenie - maleństwo... Ci mówię (a niby 250m całkowitej wychodzi).

My również będziemy stawiać dom w odbiciu lustrzanym. Schodów nie odwrócę bo chcę wbudować kominek w ścianę (jak na rzucie) a to zmniejszy mi haal. Okno połaciowe zostanie u mnie tylko jedno w łazience, reszta likwidacja; nie mam zaufania do okien dachowych a tych w ścianach szczytowych jest wystarczająco dużo. Trochę powiększymy salon kosztem pokoju gabinetowego. Drzwi do garażu zostawiamy (moim zdaniem to wygoda). Stawiać będziemy z ceramiki 25cm +12cm styropian; najprawdopodobniej kupię ceramikę z Hadykówki (poryzowana 1,65zł brutto z transportem). Co do kominów to ostatnio wydumałem ze zrobię w tym kominie przy kotłowni 6 kanałów wentylacyjnych, a to rozwiąże razem z 4 kanałami w drugim kominie praktycznie problem wentylacji w całym domu. Co masz na myśli pisząc że to "maleństwo"? Znaczy on-line po wytyczeniu wyszedł duży?

Wrecz przeciwnie, jak sobie te paliki powbijałem, to miałem wrażenie, że cały dom się w moim mieszkanku zmieści. Teoretycznie jest tam 6-kanałowa wentylacja, ale w oryginale jeden kanał to pion kanalizacyjny bodajże? Okna połaciowe nad garażem też zamieniłem na jedno w szczycie ( no niestety trzeba budynek o metr dalej od granicy odsunąć). Gdzie budować będziesz?

Wrecz przeciwnie, jak sobie te paliki powbijałem, to miałem wrażenie, że cały dom się w moim mieszkanku zmieści. Teoretycznie jest tam 6-kanałowa wentylacja, ale w oryginale jeden kanał to pion kanalizacyjny bodajże? Okna połaciowe nad garażem też zamieniłem na jedno w szczycie ( no niestety trzeba budynek o metr dalej od granicy odsunąć). Gdzie budować będziesz?

Chcę zrobić dwa rzędy po 3 kanały, jak się da to przesunę komin do przodu o 20-30cm, a pion kanalizacyjny puszczę po wierzchu i zabuduję razem z automatem spłuczkowym płytą gipsową na stelażu. Okna połaciowe na stryszku też usuwamy i zamiana na szczytowe. U nas to nie robi różnicy bo i tak budynek odsuwam 5m od granicy. Budujemy (będziemy budować) w podkarpackim.

Proszę bardzo, tym bardziej, że pomysł ten nie jest mojego autorstwa :wink: , to porada mojego serdeczenego przyjaciela, a i wielu forumowiczów zwracało uwagę (przy okazji dyskusji o innych projektach) na kolizję drzwiowo-schodową. O wygodzie korzystania ze schodów zabiegowych natomiast (zwłaszcza tak niewielkich), osobiście mogłem się przekonać, a że nie mam już 7 lat to postanowiłem zrezygnować z tej namiastki "małpiego gaju". Na którymś tam etapie chciałem wybrać projekt LK109 (tam są takie dwubiegowe schody i schowek nad wejściem), ale ostatecznie wybrałem "zmodyfikowany" LK415.

O wygodzie korzystania ze schodów zabiegowych natomiast (zwłaszcza tak niewielkich), osobiście mogłem się przekonać, .

Zgadzam się co do wygody schodów dwubiegowych, jednak trudno jest znaleźć projekt tej wielkości w którym takie schody są "upchnięte". I ja już nie mam 7 lat :-? Większość ma właśnie schody zabiegowe (dość strome). Napisz jeszcze ile Ci wyszło stopni, jakiej szerokości i wysokości. Mnie nie chce zmieścic się więcej jak 14 stopni + spocznik. Ja liczę to wysokość stopnia wychodzi mi coś ok. 19cm; obawiam się czy nie za wysoko. Optymalnie to chyba 17cm. O ile poszerzyłeś garaż?

• 3 weeks później...
Z ostatniej chwili - według panów dekarzy więźba dachowa nie jest optymalna - krokiew koszowa za niska ponoć.

Witaj, dobrze że podciągnąłeś wątek bo spadliśmy już zbyt nisko 8) Czyli co z tym koszem, cała lukarna powinna być wyzej? Przeglądam projekt ale nic specjalnie mnie nie niepokoi jak na moją wiedzę budowlaną. :-?