HomeLess 28.06.2005 09:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2005 Krokwie koszowe powinny ponoć być "wyższe" od krokwi o ok 2cm, a w projekcie obie mają po 16cm. Cytuję "prosze pana, to sie nie zlicuje". Ciąg dalszy cytatu :"Jeśli zechce pan dać grubsze ocieplenie, to lepiej i taniej zwiększyć teraz wymiary więźby niż później dobijać dodatkowe łaty". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darpiot 28.06.2005 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2005 Krokwie koszowe powinny ponoć być "wyższe" od krokwi o ok 2cm, a w projekcie obie mają po 16cm. Cytuję "prosze pana, to sie nie zlicuje". Ciąg dalszy cytatu :"Jeśli zechce pan dać grubsze ocieplenie, to lepiej i taniej zwiększyć teraz wymiary więźby niż później dobijać dodatkowe łaty". To cenna uwaga, osobiście nie znam się na tym. W najbliższym czasie pokaże schemat więźby cieśli niech się wypowiedzą w temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darpiot 19.07.2005 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2005 Podciągam wątek, HomeLess jak idzie budowanie, rozpocząłeś inwestycję? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HomeLess 26.07.2005 09:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2005 Nooo, ale emocje, tego się nie da opisać. Z jednej strony radość - bo każdego dnia więcej go, a z drugiej lekka panika - znikająca kupka grosza. No ale do rzeczy. W tym tygodniu na 95% zostanie zalany strop (wraz ze schodami wewnętrznymi, balkonem i portykiem). Jak podeschnie to napisze jak wyszły schody ze spocznikiem. Myslę, że w następnym tygodniu zaczniemy ściany piętra. Jeszcze jedna uwaga - dom ponoć niezgodny z zasadami Feng-Shui (czy jak to się tam nazywa), bo drzwi wejściowe nie powinny być naprzeciwko tarasowych Trzeba będzie odczyniać uroki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darpiot 08.08.2005 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2005 Nooo, ale emocje, tego się nie da opisać. Z jednej strony radość - bo każdego dnia więcej go, a z drugiej lekka panika - znikająca kupka grosza. No ale do rzeczy. W tym tygodniu na 95% zostanie zalany strop (wraz ze schodami wewnętrznymi, balkonem i portykiem). Jak podeschnie to napisze jak wyszły schody ze spocznikiem. Myslę, że w następnym tygodniu zaczniemy ściany piętra. Jeszcze jedna uwaga - dom ponoć niezgodny z zasadami Feng-Shui (czy jak to się tam nazywa), bo drzwi wejściowe nie powinny być naprzeciwko tarasowych Trzeba będzie odczyniać uroki Hej, witaj; gratulazione postępów. Jak możesz to zamieść zdjęcia schodów, ciekaw jestem jaka szerokość korytarza wyszła u ciebie po ich wydłużeniu i zrobieniu spocznika. A co do Feng-Shui, to moja małżonka jest w domu czarodziejem palącym kadzidełka, ustawiającym wszystko z zasadami "fengszuja" i jakoś nic nie wspominała o tym jakże ważkim problemie bytowym. Może dlatego że raz drzwi tarasowe są przesunięte względem drzwi wejściowych a dwa u nas będzie wejście do salonu przesunięte w strone schodów i nie będzie "na przestrzał", a to chyba o to chodzi żeby cyt."...dobre czi nie wylatywało przez drzwi..." Zartuje oczywiście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HomeLess 10.08.2005 08:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2005 Brak jeszcze ścian działowych (ostateczny efekt od ich ułożenia zależy), więc korytarz wydaje się być "przestronny". Od ściany zostało ok 130cm, schody mają ok 19cm wys, 25cm dług. Na razie czekam na cieśli, mają być po 15.08. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
verto 21.06.2006 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2006 Witam Szanownych Forumowiczów.Chciałem oświadczyć, że będę trzecim, który będzie budował wg projektu LK&415.Z wielkim zainteresowaniem czytam Wasze przemyślenia co do zmian w projekcie. Ja również zdecydowałem się na wersję lustrzaną projektu. Nad schodami zastanawiam się do tej pory, prawdę mówiąc chciałbym aby były troszeczkę szersze. 90 cm to trochę mało, gdy trzeba będzie wnieść np. meble na górę (myślę już o przeprowadzce). Poszerzenie garażu było dla mnie oczywiste już w momencie zakupu projektu. Początkowo miałem dołożyć jedną krokiew (97 cm), teraz chyba zdecyduję się na garaż dwustanowiskowy.Inne moje przemyślenia dołączę później.Pozdrawiam i czekam na kolejne posty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HomeLess 28.06.2006 14:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2006 Witam i pozdrawiam, u mnie stoi domek z dachem (stan otwarty), zbieram siły na kolejny etap, chyba ruszę w okolicach lipca. Jeśli chodzi o zmiany ze grubości krokwi trzeba uważać, by połać dachu garażu za bardzo do połaci domu nie zbliżyć, więc albo domek ciut wyższy albo garaż niższy, zmiana stropu na gęstożebrowy też trzeba przemyśleć, bo jest grubszy. Życzę wytrwałości, gdzie budujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
verto 04.07.2006 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2006 Paczków, koło Nysy. Zaczynam w przyszłym roku. Aktualnie rozpocząłem poszukiwania wykonawcy. Jeśli chodzi o zmianę technologii stropu to zmuszają mnie do tego wykonawcy. Kręcą nosem na strop lany i musiałbym więcej za robociznę zapłacić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HomeLess 04.07.2006 12:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2006 Gęstożebrowy strop na pewno łatwiej wykonać. Chodzi tylko o to, żeby ewentualne zmiany grubości stropu nie wpłynęły "niszcząco" na proporcje i wymiary budynku. Zwróć uwagę na "projektową" grubość wylewki na poddaszu - u mnie było 4cm styrop + 4cm wyl. beton, to za mało zwłaszcza jeśli chce się instalacje jakieś w podłodze puszczać. Szerokość drzwi wejściowych to tylko 90cm, schody też wąskie. Dzisiaj chyba bym "deko" budynek jednak poszerzał (albo wydłużał zależy jak patrzeć). Projektowe urządzenie łazienki też warto z hydraulikiem przedyskutować, czy mu się zmieści tak jak tam porysowali. Tak w ogóle to radzę ci (bo zaczynasz w przyszłym roku) "zaprojektować" wnętrza, chodzi tu o przebieg wszystkich instalacji przewidywanych do wykonania, a następnie zwrocić uwagę na "wymagania" wykonanwców tych instalacji i ich "prośby" i "życzenia" do adaptacji projektu wykorzystać i starać się jak najbardziej do tzw standardów producentów dopasować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
verto 05.07.2006 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2006 Witam Jeżeli chodzi o grubość stropu to zgadzam się z Tobą w 100%. Początkowo chciałem pozostawić strop monolityczny, zgodnie z projektem. Ostatecznie, kiedy porozmawiałem z potencjalnymi wykonawcami oraz obserwując pobliską budowę, gdzie duża ekipa składała strop monolityczny przez blisko tydzień dotarło do mnie, że to musi odbić się na kosztach robocizny. Zastanawiam się czy podniesienie wysokości elewacji o ok. 10 cm spowodowane zmianą stropu na gęstożebrowy zaburzy proprcję budynku i myślę, że chyba niewiele (akceptowalnie). Zmieni się natomiast wysokość kominów. Połacie dachowe nad budynkiem i garażem raczej pozostaną jednakowo od siebie oddalone, bo wysokość stropu zmieni się jednakowo nad garażem i nad częścią mieszkalną.Co do szerokości schodów to muszę przyznać, że są bardzo wąskie. Może poszerzenie budynku przyniosłoby istotną poprawę, ale póki co nie mam na to zgody autora projektu. Dzięki jednak za sugestię co do poszerzenia budynku (i tak już poszerzam garaż o 1,5m więc może dołożyć te ok. 50-60 cm do części mieszkalnej), bo dzisiaj mam spotkać się z architektem, który wykonuje adaptację budynku i porozmawiam z nim jeszcze i o tym.Jeżeli możesz to podaj, mając na uwadze, że już u Ciebie stoi stan surowy, ile mnie to może kosztować. Budowlańcy w moim rejonie krzyczą ok. 38000 za stan surowy, otwarty z kompletnym dachem (okna, kominy, rynny) i ścianami wewnętrznymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HomeLess 05.07.2006 11:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2006 Na pytanie, ile cię to może kosztować, odpowiedzi nie znam, ale w moich (podwarszawskich) okolicach taka cena za stan surowy z pokryciem dachu zalicza się chyba raczej do tzw "dobrych cen". Ja zapłaciłem więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
verto 07.07.2006 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2006 Ciągle jeszcze szukam tańszej ekipy ale takiej, która nie będzie wymagać ciągłej mojej asysty (własny sprzęt i samochód).A jak tam wychodzi u ciebie z tymi krokwiami koszowymi? Że niby miały wyjść za niskie... Myślę aby dać krokwie grubości 18-20 cm (wszystkie, nie tylko te koszowe), bo później będę mógł włożyć między nie grubszą warstwę wełny. Zrezygnuję chyba z pełnego deskowania (niechętnie, ale ze względów ekonomicznych).O ile poszerzałeś garaż? Ja dodałem 1,5 m, to jeszcze nie powinno zaburzyć proporcji budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HomeLess 07.07.2006 09:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2006 Garaż poszerzony jest o 80cm, jeśli więcej to może warto przemyśleć dwustanowiskowy (a propos przesuń może trochę bramę (z 5-10cm), żeby zwiększyć węgarek, co ułatwi jej późniejszy montaż). Grubość krokwi (w tym koszowych) przedyskutuj z dekarzem. Z tym, że tu właśnie kryje sie haczyk - zwiększenie grubości krokwi dachu garażowego powoduje podniesienie jego połaci i niebezpieczne zbliżenie się do połaci dachu domu w tym murłaty, która tuż nad garażem wyłazi (trzeba deczko ścianę kolankową domku podnieść). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
verto 07.07.2006 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2006 Na dachu nad garażem nie ma już takiej konieczności aby krokwie miały 20 cm. Warstwa ocieplenia może być trochę cieńsza, bo nie jest to pomieszczenie, gdzie stale przebywać będą mieszkańcy. Może zostawię tam te 16 cm. Ale dzięki za cenne uwagi.Drzwi do garażu po jego poszerzeniu mam zamiar wstawić centralnie, aby optycznie zachować jakieś proporcje. Z każdej strony zostanie więc po jakieś 85 cm (w oryginalnym projekcie jest po 10 cm) o ile nie wstawię szerszej bramy garażowej, ale o tym jeszcze nie myślałem.A co u Ciebie z tym deskowaniem połaci dachowej, będziesz deskował czy tylko folia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HomeLess 12.07.2006 07:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2006 U mnie już dach wykonany w docelowej swej postaci - jest deskowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damianka27 28.02.2008 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2008 Czy ktos buduje domek z projektu LK 415?? My zakupilismy ten projekt i wszelkie wskazowki beda bardzo przydatne. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts