Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wylewki na starym stropie betonowym

Recommended Posts

• 12 years później...

Dzień dobry

Odkopuję wątek, ponieważ borykam się z tym samym problemem. Dom jednorodzinny, lata 50te.

Strop monolityczny 10 cm, zbrojony chyba wszędzie siatka fi6 co 10 cm, rozpiętość największgo pola 5m. Można powiedzieć, że podparty 3 krawędziowo ( jedna ze ścian niższej kondygnacji ewidentnie zesztywniona ze stropem i wymurowna przed jego wylaniem)

Stan: Raczej nie jest ugiety, (nie mam zamiaru kuć tynku na parterze ), brak zarysowań, jakieś drobne spękania skurczowe od góry.

Największy problem, wynikający z grubości : akustyka. Dźwięki uderzeniowe i drgania od stropu w salonie (cienki strop, pole 5x5, jak podskoczę to pół domu się trzęsie). Poza tym pomieszczeniem jest względnie ok, bo pola są dużo mniejsze.

Stan pierwotny posadzki :

1. Drobny gruz (~1,4 kN/m3 - 7-8cm zasypu)

2. Legary co 80 cm

3. Deski 3cm,

4. Parkiet 20mm.

Pi razy drzwi obciążenie wynosiło 1 kN/m2. Nie mam zamiaru go radykalnie zwiększać.

Mam do wykorzystania do "poziomu 0" posadzki średnio ok 13,5, cm. Stop jest wylany krzywo, poza zapadliskiem na środku rozpiętości w największym pomieszczeniu różnice nie sa wielkie, +/- 2 cm.Trzeba to wyrównać jakimś lekkim zasypem, padło na keramzyt.

Stan projektowany posadzki:

1.Keramzyt stabilizowany cementem do wyrówania nierówności (przyjmuję, że będzie to 2-7 cm, w kazdym razie nie mniej niż 2 cm )

2. Wełna szklana - 3 cm (przyjmuję pole manewru warstwami 2,5-3,5 cm)

3. Folia

4. Wylewka anhydrytowa ok. 5 cm (przyjmuję pole manewru 5-6 cm)

5. Parkiet lity 22 mm klejony do podłoża/gres

Co myślicie o takim doborze warstw ? Czy może zamiast lekkiej wylewki anhydrytowej wykonać zbrojoną włóknami wylewkę cementową - niewielki wzrost ciężaru powinien chyba minimalnie zmniejszyć drgania stropu ? A może zwiększyć grubość keramzytu i położyć symboliczne 15 mm wełny, tylko po to, żeby zapewnić warstwę rozdzielczą ?

Edytowane przez gurthang69

Dzień dobry

Stan projektowany posadzki:

1.Keramzyt stabilizowany cementem do wyrówania nierówności (przyjmuję, że będzie to 2-7 cm, w kazdym razie nie mniej niż 2 cm )

2. Wełna szklana - 3 cm (przyjmuję pole manewru warstwami 2,5-3,5 cm)

3. Folia

4. Wylewka anhydrytowa ok. 5 cm (przyjmuję pole manewru 5-6 cm)

5. Parkiet lity 22 mm klejony do podłoża/gres

Co myślicie o takim doborze warstw ? Czy może zamiast lekkiej wylewki anhydrytowej wykonać zbrojoną włóknami wylewkę cementową - niewielki wzrost ciężaru powinien chyba minimalnie zmniejszyć drgania stropu ? A może zwiększyć grubość keramzytu i położyć symboliczne 15 mm wełny, tylko po to, żeby zapewnić warstwę rozdzielczą ?

Zrób sobie zamiast keramzytu pianobeton 400kg/m3 ładnie sobie wszystko wyrównasz i daj mniej anhydrytu, bez ogrzewania podłogowego można np. 3cm na folii.

• 3 weeks później...

Dzięki, o tym też myślałem i chyba na takim rozwiązaniu się skończy. Koszt minimalnie większy, ciężar porównywalny a większe szanse na uzyskanie gładkiej powierzchni.

Pytanie, czy pianobeton też odcinać opaską od ścian, czy dopiero anhydryt ? I czy w takim połączeniu lepiej dać wełnę 30 mm czy dużo tańszy styropian akustyczny.

• 1 year później...

Mały update : jak to u mnie wyszło :

-pianobeton jako warstwa wyrównawcza, na zagruntowanym podłożu

-folia

-welna Isover TDPT układana w zależności od miejsca : 2x15mm lub 30 mm

-opaska z wełny TDPT 15 mm po całym obwodzie ścian

-folia

-anhydryt ok 4-4,5 cm

-parkiet dębowy, gres

Cała zabawa trwała z 3 miesiące - przerwy technologiczne. Całkowite obciążenie stropu zbliżone do stanu przed remontem.

Efekt : Podłoga równa jak stół, wylewka praktycznie bez mleczka. Super tłumienie dźwięków powietrznych i uderzeniowych - na parterze cisza gdy coś upadnie albo się tupnie. Ale jednocześnie...cała posadzka drga i dudni gdy ktoś chodzi z pięty (nie słychać tego na dole!). Tupnę w jednym miejscu, czuć jak podłoga trzęsię się metr dalej. Mam wrażenie, że to efekt zbyt lekkiej wylewki na wełnie. Występuje nawet tam gdzie rozpiętość stropu jest niewielka.

Jednoznacznej przyczyny nie jestem w stanie określić, ale może ktoś wysnuje z tego wnioski dla siebie. Dziś dałbym więcej pianobetonu a wełnę zredukował do 20 mm.

Także pomimo starań, wyliczęń, konsultacji w biurze Isovera, efekt nie jest do końca satysfakcjonujący, ale przy 10 cm stropie z lat 50tych mogło być gorzej. Pozostaje oduczyć niektórych domowników stąpania z pięty ;)

Mały update : jak to u mnie wyszło :

-pianobeton jako warstwa wyrównawcza, na zagruntowanym podłożu

-folia

-welna Isover TDPT układana w zależności od miejsca : 2x15mm lub 30 mm

-opaska z wełny TDPT 15 mm po całym obwodzie ścian

-folia

-anhydryt ok 4-4,5 cm

-parkiet dębowy, gres

Cała zabawa trwała z 3 miesiące - przerwy technologiczne. Całkowite obciążenie stropu zbliżone do stanu przed remontem.

Efekt : Podłoga równa jak stół, wylewka praktycznie bez mleczka. Super tłumienie dźwięków powietrznych i uderzeniowych - na parterze cisza gdy coś upadnie albo się tupnie. Ale jednocześnie...cała posadzka drga i dudni gdy ktoś chodzi z pięty (nie słychać tego na dole!). Tupnę w jednym miejscu, czuć jak podłoga trzęsię się metr dalej. Mam wrażenie, że to efekt zbyt lekkiej wylewki na wełnie. Występuje nawet tam gdzie rozpiętość stropu jest niewielka.

Super, że się udało :)

Pianobetonu spokojnie mogłeś dać więcej, a anhydrytu nawet mniej ;)

• 3 years później...

Zrobiłem u siebie wylewkę cementową 45-50mm na dwóch warstwach wełny Isover TDPT 30mm+15mm. Dylatacja przy ścianach z wełny Isover TDPT 15mm. I powstał u mnie bardzo podobny efekt. Cała wylewka dudni/bębni i drga, gdy się w nią uderzy nawet delikatnie palcem lub nadgarstkiem. Po małym delikatnym uderzeniu palcem w posadzkę, słychać głośny bas w całym pomieszczeniu, który trwa aż ponad pół sekundy - podobnie jak po uderzeniu w bęben. Gdy uderzam w ścianę to nie ma żadnego basu, a dźwięk jest krótkotrwały i znika natychmiastowo (czyli normalnie).

Czy umie ktoś wyjaśnić dlaczego powstał taki efekt dudnienia (bębnienia) i drgania? Wszystko chyba zostało zrobione zgodnie z wytycznymi. Wełna miała wyciszyć, a posadzka jest teraz tak głośna jakby wisiała w powietrzu na jakiejś sprężynie. Mam nadzieję przynajmniej, że sąsiad na dole nie słyszy tego dudnienia. Czy da się to jakoś naprawić? Gdzie został popełniony błąd? A może to normalne i po ułożeniu paneli problem się rozwiąże?

• 1 year później...
Witam. Czy ktoś wyliczał dopuszczalne obciążenie dla stropów w starych budynkach. Mam dom z lat 70tych typowa kostka 10,5*10,5m. Chcę zrobić ogrzewanie podłogowe na parterze w 3 pomieszczeniach 4,5*4,7m. Strop to beton i belki stalowe rozmieszczone co ok 1,1. Konstruktor który liczył obciążalność stropu stwierdził że ten strop nie nadaje się na pomieszczenia mieszkalne. Czy ktoś spotkał się z czymś takim

Warstwy stropu z podaniem grubości.

Belki stalowe - profil - dwuteownik i jego wysokość.

Strop betonowy między belkami stalowymi - grubość płyty betonowej i zbrojenie (jeżeli jest to płyta zbrojona).

Czy ma tynk od spodu...

Jeśli chodzi o belki zmierzyć mogę tylko szerokość górnego elementu wynosi 60mm. Nie znam grubości stropu. Jeśli chodzi o zbrojenie to jakieś jest - jeśli wierzyć wykrywaczowi metalu. W jaki sposób można rzetelnie zweryfikować te dane? Może Pan polecić jakąś firmę która wykona ekspertyzę? Tynk od spodu jest, ale robiony już przeze mnie przy remoncie piwnicy.

Jeżeli jest to dwuteownik zwykły typu IPN to IPN120 ma szerokość półki 58 mm a IPN140 ma szerokość półki 66 mm.

Są to niskie i dosyć słabe dwuteowniki jak na rozpiętość w świetle ścian ok. 4,50 - 4,70 m.

Od spodu, przed tynkowaniem, była widoczna płyta żelbetowa?

Grubość płyty i warstwy - można przewiercić, zrobić odkrywkę.

Ekspertyzę powinien zrobić lokalny inżynier budownictwa z uprawnieniami.