Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki czajnik

karolinka

Recommended Posts

http://www.bestekeus.nl/shop/images/HD4665-20.jpg

Ja użytkuję takiego od pewnego czasu.

Strasznie głośny, zwłaszcza przy otwartej kuchni.

Obecnie przymierzam się do takiego zwykłego na płyte. Mam nadzieję, że będzie dużo cichszy. Z tym, ze płyta indukcyjna, więc nie może być każdy.

• Odpowiedzi 73
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja mam Philips HD 4650, jakiś zwykły, starszy chyba model, bo używała go wcześniej babcia, do której mieszkania się wprowadzilismy. I powiem Wam, ze ten czajnik jest chyba nie do zajeżdżenia. Myślę, ze ma już przynjamniej 5 lat. Używany po kilkanaście razy dziennie. Tylko napis firmowy się starł ;)

My dziś kupiliśmy taki (bo stary Philips pojechał do nowego domku służyć ekipie wykończeniowej ;)

http://images31.fotosik.pl/365/8a6926fa65e8b81d.jpg

Zelmer Lumiere. Nie czytałam wcześniej żadnych opinii - poszliśmy do media markt i wybrałam pierwszy lepszy, który mi się spodobał. Mamy jjuż sokowirówkę Zelmera w podobnym stylu (moze dlatego wybrałam taki). Mam nadzieję, ze się nie rozczaruję.

A teraz znalazłam bardzo pozytywne opinie o tym czajniku, więc cieszę się, ze dokonałam takiego wyboru. Zobaczymy po paru miesiącach.

A tu opinie na ceneo:

http://www.ceneo.pl/;015763640-10.htm#productOpinions

Przepraszam z góry za OT, ale nie moge się powstrzymac:) Wizyta w MM we Wrocławiu....pokazuję kolezance czajniki i ekspresy przelewowe, które mi się podobają, bo są biało-szare, więc pasuja mi do kuchni. W celu porównania kolorów przenoszę z jednej półki na drugą (generalnie chodzi o to, żeby czajnik i ekspress wyglądały w miarę jednakowo- chyba jasne?:)). Wzdycham ostentacyjnie - ,,no widzisz nie sa takie same!". Młodzieniec sprzedajacy, czający się obok (całkiem na powaznie):,, No bo to jest ekspress a to czajnik.".

My (chórem): ,,tak wiemy"

:D

PS a przy okazji - może ktos znalazł kolekcję w tych kolorach? chodzi mi głownie o ekspress i czajnik właśnie

kiedyś kupiliśmy tani czjnik z marketu no name, działał ok, ale strasznie śmierdział. W instrukcji było napiane, że to normalne, i że po pewnym czasie zapach ustępuje. niestety po miesiącu dalej śmierdział i zwróciliśmy go.

kupiliśmy jakiś najprostszy model philipsa ze zwykłą grzałką. w pierwszym miesiącu użytkowania włączyłam go bez wody i na grzałce zrobił się dziwny biały nalot. Oskrobałam go i wyczyściłam. Mimo to działa poprawnie do teraz. Ponad 4 lata.

Kiedyś były czajniki ze zdejmowaną pokrywką, ostatnio widzę tylko takie, które mają otwieraną pokrywkę - co znacznie utrudnia czyszczenie.

• 5 years później...

Mam czajnik Kenwood SJM140 kilka miesięcy i nieustająco zachwyca mnie swoją funkcjonalnością, prostotą i elegancją. Jest stalowy, więc nie było problemu z nieprzyjemnym zapachem plastiku przy pierwszych gotowaniach (jak to miałam w czajnikach plastikowych). Nie przecieka, co zdarzało mi się nawet w czajnikach Brauna i Philipsa. Pokrywkę otwiera się przyciskiem na uchwycie, a zamyka "ręcznie" - żeby nie zostawiać odcisków palca na pokrywce zaprojektowano ją tak, że jest plastikowa (chyba), czarna wstawka, na której nie zostają ślady. Czajnik, mimo że mały (1litr), bez problemu można umyć w środku, co przy twardej wodzie muszę robić dosyć często. Ma wyciągany filtr. Trzeba oczywiście unikać dotykania obudowy gorącego czajnika. Wadą jest wysoka cena. Ale jak dotąd jest to najlepszy czajnik jaki miałam.

Mam też w domu na wsi czajnik Zelmera CK 1004, stalowy, na podstawie z programatorem, gdzie można ustawić temperaturę wody i jak długo ma ją utrzymywać. Jest w porządku, ale i tak nie korzystamy z tych bajerów. Sam czajnik jest dosyć ciężki i mam wrażenie, że stal, z której jest wykonany jest jakaś inna niż w czajniku Kenwooda. Wygląda mniej elegancko. Generalnie polecam czajniki stalowe.

Mam teraz taki i polecam:

http://p.alejka.pl/i2/p_new/52/50/czajnik-philips-hd-4670-20-super-tanio-transport-50-znizki-taniej-nie-znajdziesz-kup-teraz_0_b.jpg

Poprzedni (kilka postów wyzej) Zelmer działał 5 lat i w końcu padł, ale użytkowany był bardzo intensywnie. Ten Philips kupiony ok rok temu jest cichszy od Zelmera. Na razie sprawuje się bez zarzutów.

Też mamy ten czajnik Philipsa, który pokazała Asizo :). Kupiłam go jesienią ub.r. i jestem z niego bardzo zadowolona. Wcześniej mieliśmy tego Philipsa, który jest pokazany na górze tej strony, ale nam padł po 6 latach (czyt. teściowa niechcący spaliła, nie pytajcie jak ;)). Ale cieszę się, że mamy nowy czajnik, bo jest cichszy od poprzednika i szybciej wodę zagotowuje.

A co ciekawe to 4,5 roku temu ten czajnik kupiliśmy w prezencie szwagierce. Byłam wtedy pod wrażeniem jego cichości i planowałam go kupić jako następce naszego ówczesnego czajnika, ale nasz nie chciał paść, dopiero teściowa "pomogła". Myślałam, że po tylu latach będzie jakiś następca tego modelu, ale widać czajnik dobrze się spisuje skoro jest w ciągłej sprzedaży.