Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

IZOLACJA PRZECIWWILGOCIOWA - DOM NIEPODPIWNICZONY

LAN

Recommended Posts

Witajcie

Mam spory problem . w sobotę wykopałem na mojej działce dwa próbne wykopy ,żeby sprawdzić warstwy gruntu ( humus 30cm , glina 10-30 cm , piasek gruboziarnisty mocnowilgotny ) - byłem ciekawy czy czasem na głębokości przemarzanej fundamenty nie będą zalewane przez wody podskórne .

Poziom wody gruntowej wynosi 90-100 cm poniżej poziomu 0 .

Wybrałem projekt niepodpiwniczony ale mam pewne obawy jaką zastosować izolację przeciwwilgociową . Że poziomą to już wiem ( z jakiego materiału ? ( folia czy papa ) Ale co z pionową ?

Woda podskórna podmywać mi będzie ławy - podejżewam że lustro wody może podnieść się nawet o 50 cm. Nie mam możliwości poprowadzić drenażu ze względu na brak odprowadzenian wody . Izolacji pionowej moim zdaniem nie da się wykonać tak szczelnej żeby woda naporowa nie znalazła szczeliny i dostała się do środka fundamentów .

Czytałem gdzieś w Muratorze że sposobem na ten problem jest pomurowanie fundamentów z kamienia naturalnego lub beton hydroizolacyjny ( tego betonu nie mogę sobie wyobrazić może dlatego że jakoś przestałem wierzyć producentom materiałów i wykonawcom w ich zapewnienia i wykresy ) Zresztą zacząłem stosować zasadę ograniczonego zaufania .

Płyta betonowa parteru będzie leżała na gruncie ( teść namawia mnie żebym podnióśł parter o jakieś 70cm. i zamiast na gruncie wykonał normalny strop opirający się na fundamencie - nie specjalnie mi się to uśmiecha ze względu na wzrost kosztów budowy )

Jakie macie doświadczenia w tym temacie ?

Posłuchajcie

znalazłem ciekawą stronę Muratora o izolacji przeciwwilgociowej wszystko pięknie wygląda ale rysunek pokazuje że ocieplenie fundamentów położone jest od wewnątrz - CZY JESTEM W BŁĘDZIE

A może tak ma być ( może ten typ tak ma ? )

http://www.muratordom.pl/obrazki/zdjecia/izolacja_nad_czy_pod_styropianem.gif

Ja podniosłam dom o 60 cm i woda nie "myje" ławy, do tego działający :) drenaż

koszty są, ale za to nie będę mieć wilgoci w domu. Fundamenty ocieplone styropianem, na to tylko dysperbit i folia kubełkowa

Warto kupić mniej ładne i drogie dachówki żeby za to nie mieć ryzyka zawilgocenia domu. Na forum mnie przekonano że izolacje przeciwwodne tak naprawdę nie mają sensu.

Z tego co wiem, to nie robi się izolacji pionowych od wewnątrz (choć u mnie posmarowane dysperbitem.

Tak widziałem te posty chyba z JEZIEREM

poszukałem trochę w int. i chyba zrobię w ten sposób :

podniosę grunt o ok. 0,5 m co spowoduje że tak naprawdę fundamenty na pierwotnym gruncie posadowione będą na głębokości 0,7 m - a więc dużo wyżej niż poziom wody podskórnej zdecyduję się na b. dokładną izolację poziomą . Zastanawiałem się w pierwszej fazie nad folią kubełkową ( izolacji pionowej ) ale uważam że wolna przestrzeń między fundamentem a ryflowaną powierzchnią folii pod wpływem różnicy ciśnień podnosić mi będzie poziom wody i zamiast osuszać te miejsca będą stale przesiąkane wodą .

oczywiście moje idee skonsultuję z projektantem

co o tym myślicie

ciekawe rozwiązanie zlanazłem na tej stronie !

http://www.quandt.com.pl/6_10_0.php