lola 07.06.2005 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2005 Mam takie pytanko, zwłaszcza do prawników. Czy jest jakis termin który określa długosc rozpatrzania wysokosci opłaty za wpis do hipoteki?Bardzo zalezy mi na szybkim załeatwieniu sprawy, a okazuje sie, ze chyba tego nie przeskoczę.Złożyłam wniosek o wpis hipoteki kaucyjnej, oraz dodatkowo prosbę o przyspieszenie. Dzwonię dzisiaj i okazuje sie, ze moja ksiega jest " w migracji" i samo odszukiwanie zajmie m-c. a potem to oni sie ustosunkują.Jestem wsciekła, bo aby wypłacic pierwsza transze musze okazac w banku dowód zapłaty za wpis. Czy to musi tak długo trwać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek -nowy- 07.06.2005 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2005 Nie wiem w jakim sądzie to załątwiasz (miasto) w Warszawie chyba najgorszy sad obok starówki wpis przy kredycie trwał 3 m-c ale oczywiście się przedłużyło bo wpisali mi hipotekę zwykłą a o kaucyjnej zapomnieli z tym że opłatę sądową opłacałem od razu, przy składaniu wniosku. Jeżeli chcesz "przyspieszyć" to najlepiej jak ma się znajomych w agencjach nieruchomości, mają swoje dojścia, KW można założyć nawet w 1 tydzień, oczywiście za dodatkową opłatą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lola 07.06.2005 07:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2005 No tak. Sąd w gdansku. I chodzi mi nie o sam okres wpisu ( bo to wiem ze trwa), ale o fakt uiszczenia opłaty za wpis. Czytałam tu na forum, ze jedni dostaja decyzje o opłacie w ciagu tyg. , a u mnie to potrwa nie wiem ile. Najpierw m-c trwa "migrowanie mojej ksiegi" a potem sedzia z łaski swojej zastanowi sie nad wysokoscia opłaty. Dlatego prosze o info, czy ktos zna przepisy regulujace terminowosc tych spraw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darks 07.06.2005 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2005 No tak. Sąd w gdansku. I chodzi mi nie o sam okres wpisu ( bo to wiem ze trwa), ale o fakt uiszczenia opłaty za wpis. Czytałam tu na forum, ze jedni dostaja decyzje o opłacie w ciagu tyg. , a u mnie to potrwa nie wiem ile. Najpierw m-c trwa "migrowanie mojej ksiegi" a potem sedzia z łaski swojej zastanowi sie nad wysokoscia opłaty. Dlatego prosze o info, czy ktos zna przepisy regulujace terminowosc tych spraw. Podbijam ten temat, bo też jestem zainteresowany przepisami w tej materii. M-c temu złożyłem w Grodzisku Mazowieckim wniosek o wpis hipoteki kaucyjnej i zwykłej. Gdy dzwonię do tego sądu i proszę o podanie jakiegokolwiek terminu dokonania wpisu słyszę odpowiedź: prosze Pana nie wiem, proszę czekać zostanie Pan powiadomiony listem. Czy naprawdę na nich nie ma żadnego bata? Jeżeli składam wniosek to powinien on być zrealizowany w określonym terminie a nie jak się komu podoba. Podobnie jak Ciebie coś mnie trafia jak napotykam na takie rzeczy w tym naszym pięknym kraju. Będę wdzięczny jeżeli ktokolwiek coś się wypowie na temat uregulowań prawnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 07.06.2005 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2005 a mnie pojutrze kazali przyjechać - jak niedawno załatwiałem temat. Ponieważ nie mogłem być pojutrze, wysłali mi pocztą i po 10, czy 12 dnaich miałem dokument w ręku. Zaczynam wierzyć, że w urzędach zmienia się na lepsze Dodam, że początki - ładnych parę lat temu - nie były tak słodkie i zjadłem nerwów, oj zjadłem. Teraz to nic, do tego co kilka lat temu tzeba było przechodzić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 08.06.2005 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2005 Wspomniany wcześniej "chyba najgorszy sąd w warszawie" zakłądał mi KW (wraz z wpisem hipotecznym) na obecne mieszkanie w jakieś niecałe 4 miesiące. Obecnie mój wniosek o stworzenie KW, również z wpisem na działkę budowlaną leży w sądzie w Wołominie już pół roku, dzwonię tam średnio co dwa tygodnie, zawsze rozmowa jest podobna:- czy jest....- nie ma- a kiedy będzie?- za tydzień/za miesiąc/trudno mi powiedzieć- ale ja to już od miesięcy słyszę, dlaczego to tak długo trwa?- bo mamy nowy system komputerowy J. PS.: zadzwoniłem tam przed chwilą. Rozmowa jak wyżej, jednak pojawiło sie coś nowego: "pan poda numer sygnatury, ja przekażę koleżankom, żeby wstawiły na sesję". Zobaczymy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maluszek 08.06.2005 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2005 Wspomniany wcześniej "chyba najgorszy sąd w warszawie" zakłądał mi KW (wraz z wpisem hipotecznym) na obecne mieszkanie w jakieś niecałe 4 miesiące. Obecnie mój wniosek o stworzenie KW, również z wpisem na działkę budowlaną leży w sądzie w Wołominie już pół roku, dzwonię tam średnio co dwa tygodnie, zawsze rozmowa jest podobna: - czy jest.... - nie ma - a kiedy będzie? - za tydzień/za miesiąc/trudno mi powiedzieć - ale ja to już od miesięcy słyszę, dlaczego to tak długo trwa? - bo mamy nowy system komputerowy J. PS.: zadzwoniłem tam przed chwilą. Rozmowa jak wyżej, jednak pojawiło sie coś nowego: "pan poda numer sygnatury, ja przekażę koleżankom, żeby wstawiły na sesję". Zobaczymy... Jarek - jak słyszę o sądzie w Wołominie to mnie szlag trafia Jak złożyliśmy wniosek o podniesienie wysokości hipoteki to pan przyjmujący ten wniosek na pytanie ile potrwa ten wpis odpowiedział krótko: ROK. Myślałam, że żartuje i nawet go o to spytałam - ale nie, mówił na poważnie bo podobno tyle wniosków wpływa a sąd na sesje zbiera się tylko raz w tygodniu. Kazał nam napisać pismo do Prezesa Sądu o przyśpieszenie tego terminu co też zrobiliśmy i udało się Po miesiącu mieliśmy nowy wpis. Jak na Wołomin to naprawdę ekspresowy czas. Wpis o zmianę właściciela działki zajął im ponad rok. Wpis hipoteki ponad 6 miesięcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lola 08.06.2005 10:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2005 Nasłałam mojego męża na pania kierownik w sądzie. HIHI. Otóż obiecała ona przeyspieszyc sprawę i jak tylko nasza ksiega powróci z "migracji" to natychmiast da znac ile mamy zapłacić. Dodatkowo przeanalizowalismy rozporz. ministra sprawiedliwosci w sprawie migracji i okazuje się, ze ksiega zostaje automatycznie wpisana do systemu komputerowego po wypisie lub wpisie . a mysmy brali wypis z ksiegi z mc- temu. No i mielismy haka na Pania kierownik, która tłumaczyła sie, ze ona wie , iz nie powinno odsyłac sie ksiegi, ale maja tyle pracy....... No to mój Mąż postrasyzł ja, ze pewnie jej szef (minister sprawiedliwosci) z pwenoscia nie był by z tego zadowolony. I własnie DLATEGO POSTARA SIE PRZEYSPIESZYC ...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karols 08.06.2005 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2005 W sądzie w Mińsku Mazowieckim wpis do hipoteki trwa ok. 2 tygodnia, natomiast opłaty za wpis brak - jeżeli kredyt jest przeznaczony na cele mieszkaniowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pjotrzu 08.06.2005 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2005 Nie chcę Was kochani denerwować, ale powiem, że znam sąd który wysokość opłaty sądowej podaje "od ręki" przy składaniu wniosków a sama hipoteka zostaje wpisana nastepnego dnia (oczywiście jeżeli papiery sa ok). Na szczęście jest to daleko od Warszawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darks 08.06.2005 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2005 Dodatkowo przeanalizowalismy rozporz. ministra sprawiedliwosci w sprawie migracji i okazuje się, ze ksiega zostaje automatycznie wpisana do systemu komputerowego po wypisie lub wpisie . a mysmy brali wypis z ksiegi z mc- temu. No i mielismy haka na Pania kierownik, która tłumaczyła sie, ze ona wie , iz nie powinno odsyłac sie ksiegi, ale maja tyle pracy....... No to mój Mąż postrasyzł ja, ze pewnie jej szef (minister sprawiedliwosci) z pwenoscia nie był by z tego zadowolony. I własnie DLATEGO POSTARA SIE PRZEYSPIESZYC ...... Co to za rozporządzenie??? Znasz nr dziennika? Własnie przy okazji swojej sprawy wystąpiłem o wypis, więc może jednoczesnie uda mi się przyśpieszyć zmianę hioteki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek -nowy- 09.06.2005 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2005 W dalszym ciągu uważam że warszawski sąd WK jest jednym zz najgorszych1. Kiedy chciałem dostać odpis KW działki na której znajduje się moja kamienienica pani stwierdziłą że muszę mieć pełnomocnictwo z gminy - przepisy mówią wyraźnie że odpis KW może dostać właściciel i osoba zainteresowana a skoro wykupuję mieszkanie to raczej jestem zainteresowany, pół godziny kłótni, skończyło się u sędziny odpis dostałem.2. Na dole jest informacja gdzie co załatwić - wyjątkowo dobra , ponieważ kolega prawnik powiedziła mi do jakich pokoi mam się udać złożenie kwitów o obciążenie hipoteki trwało 3 godziny - stanie w kolejce ale byłem świadkiem jak jeden z "petentów" chciał już pobić którąś z urzędniczek bo w kółko go źle kierowały - do złych pokoi.3. Panie ogólnie są złośliwe i mają wyraźną satysfakcję jak ktoś stoi 3-4 godziny a okazuje się że to np nie ten rejon nie ten pokój. A pozatym jak załatwiałem wpis ukradli mi radio - samochód stał dokładnie przed wejściem do sądu. Jak są problemy z urzędasami od razu do sędziny lub sędziego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lola 09.06.2005 10:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2005 Jutro podam ustawę, bo została mi w domu. Ale w tytule jest "w sprawie migracji ksiąg wieczystych" . Generalnie musze powiedzić, ze jestem wściekła. Władze od nas chcą wszystko "na wczoraj", ale same się do tego specjalnie nie stosują. No chyba, że za dobrą kawę..... Dziekuję za opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wiesiek_N 10.06.2005 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2005 Muszę przyznać, że w Poznaniu obecnie trwa to bardzo krótko - na wpis czekałem ok. 2 tygodnie, z tym, że są to juz księgi elektroniczne, uzyskanie wypisu z księgi co prawda jest droższe niż tradycyjnej ale jest załatwiany od ręki (30zł). Notmiast jak pojechałem do pobliskiej miejscowości po wypis z księgi działki (księga tradycyjna) to usłyszałem oczywiście, że na sporządzenie wypisu na miesiąc czasu, użyłem swojego uroku osobistego i za zwykłe dziękuję (bez żadnych dodatkowych nakładów) tez uzyskałem odpis od ręki, ale teraz czekam już 3 tyddzień na zawiadomienie o dokonaniu zmian i wpisu, i ani widu , ani słychu... chyba będzie trzeba się znowu osobiscie pofatygować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts