Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czy leci z nami pilot ?

Czy budowałem z kierownikiem budowy ?  

18 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy budowałem z kierownikiem budowy ?

• tak
    • nie
    • wypelniono papierki na koncu
    • nie mialem problemow z odbiorem
      0
    • mialem problem
      0
    • nie odebrano budynku do chwili obecnej
      0

Recommended Posts

Takim tytulem kilka lat temu miesiecznik murator przedstawil kilka ciekawych a wrecz nie zauwazonych przez formulowiczow opowiesci o potrzebie kierownika budowy czy inspektora nadzoru budowlanego na budowach prowadzonych w naszym kraju. Bardzo ciekawy artykul i warty ponownego przypomnienia przez redakcje pisma.

Prywatne budowy to budowy naszego zycia najczesciej domki jednorodzinne i wlasnie w chwili wielkiej oszczednosci inwestor pomija funkcje kierownika budowy i uwaza ja jako zbedny wydatek.

Tak tez sie stalo w przypadku inwestora ktory wybudowal wspanialy dom ale ze wzgledu na blisko przebiegajaca linie elektryczna napowietrzna przesunal dom niecale 2 metry w kierunku ku drodze . W wyniku czego naruszyl linie zabudowy przekraczajac ja 1.5 metra. Zas w srodku budynku wydawalo mu sie ze klatka schodowa bedzie za waska nieznacznie powiekszyl bryle budynku na dlugosci calej nosnej sciany o 80 cm . Dom przygotowal pieknie w srodku parkiety , malowidla itp. Na zewnatrz piekna elewacja , kostka brukowa . Wszystko ogrodzil no i wlasciwie wprowadzil sie do domu. Po dwu latach zapragnal oddac dom i dokonac odbioru koncowego. Zamowiony geodeta wykonal stosownych pomiarow i wykonal inwentaryzacje powykonawcza wszystko zgloszono w starostwie. Z budki na piwo za 1/2 litra wodki posiadajacy pieczatke uprawnionego budowlanca otrzymana jeszcze za czasow dobrze prosperujacych PGR-ow przed spozyciem zawartosci butelki dokonal kilku nierozwaznych wpisow do dziennika budowy oraz do protokolu koncowego. Takowa zawartosc dokumentacji dostarczono do PINB gdzie w obowiazujacym terminie odpowiednia decyzja zgloszono sprzeciw na odbior domu. Poza uwagami jak wyzej PINB dopatrzyl sie zarazem braku zaswiadczenia z PIIB za 2003 rok. Cala sprawa jest z 2004 roku. Inwestor jest zrozpaczony on wraz z malzonka pracuja za granica i zastanawiaja sie ile musza teraz dolozyc aby legalnie zamieszkac w swoim wymarzonym domku jednorodzinnym. Co dalej ? Co czeka inwestora ?Ile wyda kasy ponad plan? A tylko wystarczylo poczytac artykuł i zastosowac niektore wskazowki . Opiszmy swoje klopoty zwiazane z brakiem odpowiedniego nadzoru na naszej budowie.

Witam!

Wybacz, ale pytania do ankiety są dla mnie nie zrozumiałe! Czy budowałem z kierownikiem? Oczywiście! KAŻDY musi budować z kierownikiem. Z inspektorem już nie. Więc każdy da odpowiedź tak. Wtedy dalsza część ankiety jest już niedostępna (chyba, że będzie można głosować wiele razy). Zresztą dalsze pytanania też są nie bardzo zrozumiałe (chyba jestem jakiś niedouczony) Co znaczy " miałem problem?" z kim? z kierownikiem? nadzorem? odbiorem? A co do tematu ma opis który przedstawiłeś? Czy ma on wystraszyć inwestorów? kierowników? Nie wiem czy przeczytanie tego artykułu coś zmieni. Jeżeli budowa jest realizowana zgodnie z projektem to czy kierownik będzie czy nie, nie ma wpływu na odbiór. Odbiór nie jest wykonany w oparciu o kompetencje i zaangażowanie kierownika na budowie.

Pewnie, ze REKLAMA !!!

Jarpol reklamuje Izby Inzynierów i uwaza ze kto sie tam zapisał jest alfa i omega budownictwa :lol:

PINB dopatrzyl sie zarazem braku zaswiadczenia z PIIB za 2003 rok.

:lol: :lol: :lol:

http://www.murator.com.pl/forum/posting.php?mode=quote&p=194793

Proszę powiedzcie po co w ogóle jest kierownik budowy???

Budujemy systemem gospodarczym, przy pomocy prawdziwych fachowców i dla siebie i po prostu szkoda mi pieniędzy na barana , który ostatnio zrobił "odbiór" stanu zerowego - powypinał bruszysko stojąc na zbrojeniu, popieprzył głupoty, niczego właściwie nie sprawdził i nie ocenił. I chce za całą budowę 2000zł. :evil: Po co mi taki darmozjad??? Wolę parapety z marmuru! jakie są zasady ??

Pomóżcie!

Trivero słusznie zauważył, ze trzeba sie bronić prze takimi baranami zapisanymi do Izb :evil:

W Izbach tylko składke wystarczy opłacać, a oni wydaja zaswiadczenie, że opłacił składke :lol:

Cypek - oni im umiejetności wogóle nie sprawdzają !!! :(

Chodzi wyłacznie o kase :wink:

• 1 month później...
trzeba sie bronić prze takimi baranami

proponowal bym wszystkim tym ktorzy nie bardzo wiedza co robic na sprawdzenie uprawnien kierownika budowy i dokladnie poczytanie zakresu ich uprawnien aby sie nie okazalo na koncu budowy ze budowa naszego domku jednorodzinnego kierowala osoba nie posiadajaca do tego stosownych uprawnien co bedzie wiazalo sie z uznaniem jej jako samowoli

- bardzo czesto domki jednorodzinne prowadza uprawnieni drogowcy a od 2 lipca 2005 roku jest znaczaca zmiana i wyglada ona tak:

§ 18. . 1. Uprawnienia budowlane w specjalności drogowej bez ograniczeń uprawniają do projektowania obiektu budowlanego lub kierowania robotami budowlanymi związanymi z obiektem budowlanym, takim jak:

1) droga, w rozumieniu przepisów o drogach publicznych, z wyłączeniem drogowych obiektów inżynierskich oprócz przepustów;

2) droga dla ruchu i postoju statków powietrznych oraz przepust.

2. Uprawnienia budowlane w specjalności drogowej w ograniczonym zakresie uprawniają do projektowania obiektu budowlanego lub kierowania robotami budowlanymi związanymi z obiektem budowlanym, takim jak:

1) droga klasy: lokalna i dojazdowa oraz droga wewnętrzna, w rozumieniu przepisów o drogach publicznych, z wyłączeniem drogowych obiektów inżynierskich oprócz przepustów;

2) droga na terenie lotniska, nieprzeznaczona dla ruchu i postoju statków powietrznych.

czyli od 2 lipca 2005 roku uwazajmy i sprawdzajmy uprawnienia kierownikom budow tym nam dobrze znanym i tym przyszlym

pozdrawiam