Qura 07.06.2005 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2005 Działaka znajduje się w zagłębieniu i trzeba by ją "podnieść" o min 50, a może i 100 cm. Jaki może być tego orentacyjny koszt? Ile kosztuje piach lub ziemia? Czy można to zrobić jakimiś innymi materiałami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pasco 07.06.2005 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2005 Jak podnosić, to tylko ziemią i piachem. Innego materiału raczej nie - jak dasz np. gruz, to co potem zrobisz, jeżeli będzie trzeba coś wykopać? Co do kosztów - wszystko zależy skąd i jaka ziemia W okolicy Poznania za piasek trzeba liczyć ok. 130 zł/wywrotkę (ok. 10 m3) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_budowniczy 07.06.2005 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2005 oj przechodziłem przez to, a więc: 1. Przelicz sobie ile chcesz podnieść np. działka 10 m x 10 m = 100m Jeśli chcesz podniesc te 100 m o 50 cm to potrzeba 50 m3. Średnio tatra zabiera 10 m3 piachu (1 m3 piachu to ok 1,7 tony) Myślę, że wnioski wyciągniesz sam. 2. Ceny piachu ? oj różnie zależy od miejsca. Nie opłaca się kupować piachu do wyrównania terenu lepiej popatrzeć gdzie budują np. bloki, markety, szpitale, kościoły itp.(wówczas można się dogadać i załatwić ziemię z wykopów za tzw. flaszkę ), a oficjalna cena ok. 200 zł we firmie (piach+transport - tatra). p.s. Na swoją działkę nawiozłem ponad 200 tatr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qura 07.06.2005 09:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2005 Na swoją działkę nawiozłem ponad 200 tatr 200 tatr?! to około 2000m3! Budowałeś drugi Kopiec Kościuszki? Ja mam do kupienia działkę 1500m2 i zastanawiam się czy ją kupować i podnosić czy dać sobie spokój i poszukać czegoś innego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anekri 07.06.2005 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2005 Miałam podobną sytuację, działka w zagłębieniu i jeszcze dodatkowo torf który trzeba było wykopać i nawieść w to miejsce piachu. Działka 698m Jeżeli możesz w podniesienie działki wrzucić ok 10 tyś i nadal ci się będzie to opłacało to ok w innym przypadku radzę poszukać innej działki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przekorek 07.06.2005 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2005 ...albo wybudować dom podpiwniczony. Urobek z wykopu znakomicie podniesie teren dzialki, a zamiast kosztu nawiezienia masz piwnice. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 07.06.2005 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2005 Warto zainteresować się cukrowniami. Można tanio i dobrej ziemi spod buraczków przywieźć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przekorek 07.06.2005 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2005 To żart, czy do mnie pijesz? Ze niby tylko buraki buduja piwnice..? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anekri 07.06.2005 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2005 Mam nadzieję że nie tylko bo ja mam też piwnicę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 07.06.2005 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2005 To żart, czy do mnie pijesz? Ze niby tylko buraki buduja piwnice..? No masz, absolutne nieporozumienie. Ja mówię serio, zadzwoniłem do cukrowni (Borowiczki - Płock ) i dostałem za 16 zł/m3 bardzo dobrej ziemi do wyrównania pochyłości działki. Dokładnie tej z płukania buraków. Rośnie wszystko na tym jak wariat - chwasty też niestety. A piwnica - teraz bym się jednak zastanowił, czy nie podpiwniczyć połowy domu, w garażu rezydują wszystkie narzędzia ogrodowe i rowery, a samochód wyląduje w wiacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_budowniczy 07.06.2005 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2005 ale checa, właśnie nawoża mi ziemię (myślę, że z 50 tatr) i wystarczyło wbite dwa kołki z napisem "przyjmę czystą ziemię" ... w pobliżu budują przychodnie Myślę, że jak to przywiozą to już wystarczy i będę miał działeczkę jak blat od stołu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawson 07.06.2005 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2005 zamiast wywalac kase na piach trzeba sie rozejrzec po okolicy za duzymi budowami - oni zazwyczaj maja sporo ziemi i nie maja co z nia zrobic. w tej sytuacji mozna placic po 20-50 zl za duza wywrotke ziemi. Oczywiscie trzeba uwazac co na nich jest bo czasem sie trafi gruzik .... Generalnie ja w ten sposob nawiozlem 100 wywrotek za 0,00 PLN ... teraz wyciagam z niej troche gruziku i betonow ale co tam ... rachunek i tak jest na plus dla mnie. Z wlasnego doswiadczenia mam tylko jedna uwage. jesli poziomy dzialek w okolicy sa rzeczywiscie rozne to mozna miec pozniej bardzo WIELKIE problemy z sasiadami ktorzy albo oprotestuja twoje sypanie albo nasypia dwa razy wiecej ... (ja mam II wariant ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qura 08.06.2005 06:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2005 Czy ktoś jeszcze wie jaki jest koszt transportu tej ziemi jak już będę ją miał, np taką tatrą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przekorek 08.06.2005 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2005 ale checa, właśnie nawoża mi ziemię (myślę, że z 50 tatr) i wystarczyło wbite dwa kołki z napisem "przyjmę czystą ziemię" ... w pobliżu budują przychodnie Tylko nie zapomnij w odpowiednim momencie zdjąć tego napisu, bo dopiero będzie heca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdziebdzio 08.06.2005 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2005 jesli chcesz nawiezc piachu to na pewno za to zaplacisz, ale jesli chcesz nawiezc ziemi to mozesz ja dostac za darmo. Pojedz tylko gdzies gdzie buduja wiezowiec i pogadaj z kierownikiem bodowy - oni bardzo chetnie za darmo Ci przywioza ziemi - wiem z wlasnego doswiadczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AsiaM 08.06.2005 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2005 My też mieliśmy ten problem - mniej więcej 2/3 działki musieliśmy podnieść. Dostaliśmy namiary na pana, który dużą tatrą (30 t) poprzywoził nam ją za uważam niezłą cenę 3 zł/tonę. Tak więc jest to możliwe i uważam wcale nie kosztuje dużo. Ps. Niestety w naszej okolicy nie ma w tej chwili żadnych budów, więc nie mogliśmy skorzystać z darmowej ziemi. Pozdrawiam budujących Asia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Scarab 08.06.2005 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2005 Qura, a co mowia twoje lokalne gazety z ogloszeniami? W moich jest co tydzien po ok. 20 ogloszen - sprzedam ziemie, przyjme ziemie, oddam ziemie, oddam zone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawson 09.06.2005 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2005 Qura, a co mowia twoje lokalne gazety z ogloszeniami? W moich jest co tydzien po ok. 20 ogloszen - sprzedam ziemie, przyjme ziemie, oddam ziemie, oddam zone No widzisz a "przyjme zone" nie ma ... to powinno dac do myslenia :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Scarab 09.06.2005 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2005 no tak, troche sie zapedzilem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts