Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podniesienie terenu działki

Recommended Posts

oj przechodziłem przez to, a więc:

1. Przelicz sobie ile chcesz podnieść np. działka 10 m x 10 m = 100m :-)

Jeśli chcesz podniesc te 100 m o 50 cm to potrzeba 50 m3.

Średnio tatra zabiera 10 m3 piachu (1 m3 piachu to ok 1,7 tony)

Myślę, że wnioski wyciągniesz sam.

2. Ceny piachu ? oj różnie zależy od miejsca. Nie opłaca się kupować piachu do wyrównania terenu lepiej popatrzeć gdzie budują np. bloki, markety, szpitale, kościoły itp.(wówczas można się dogadać i załatwić ziemię z wykopów za tzw. flaszkę :-)), a oficjalna cena ok. 200 zł we firmie (piach+transport - tatra).

p.s.

Na swoją działkę nawiozłem ponad 200 tatr :-)

Miałam podobną sytuację, działka w zagłębieniu i jeszcze dodatkowo torf który trzeba było wykopać i nawieść w to miejsce piachu. Działka 698m Jeżeli możesz w podniesienie działki wrzucić ok 10 tyś i nadal ci się będzie to opłacało to ok w innym przypadku radzę poszukać innej działki.

To żart, czy do mnie pijesz? Ze niby tylko buraki buduja piwnice..? :(

No masz, absolutne nieporozumienie.

Ja mówię serio, zadzwoniłem do cukrowni (Borowiczki - Płock ) i dostałem za 16 zł/m3 bardzo dobrej ziemi do wyrównania pochyłości działki. Dokładnie tej z płukania buraków. Rośnie wszystko na tym jak wariat - chwasty też niestety.

A piwnica - teraz bym się jednak zastanowił, czy nie podpiwniczyć połowy domu, w garażu rezydują wszystkie narzędzia ogrodowe i rowery, a samochód wyląduje w wiacie.

zamiast wywalac kase na piach trzeba sie rozejrzec po okolicy za duzymi budowami - oni zazwyczaj maja sporo ziemi i nie maja co z nia zrobic. w tej sytuacji mozna placic po 20-50 zl za duza wywrotke ziemi. Oczywiscie trzeba uwazac co na nich jest bo czasem sie trafi gruzik ....

Generalnie ja w ten sposob nawiozlem 100 wywrotek za 0,00 PLN ... teraz wyciagam z niej troche gruziku i betonow ale co tam ... rachunek i tak jest na plus dla mnie.

Z wlasnego doswiadczenia mam tylko jedna uwage. jesli poziomy dzialek w okolicy sa rzeczywiscie rozne to mozna miec pozniej bardzo WIELKIE problemy z sasiadami ktorzy albo oprotestuja twoje sypanie albo nasypia dwa razy wiecej ... (ja mam II wariant :cry: :evil:)

My też mieliśmy ten problem - mniej więcej 2/3 działki musieliśmy podnieść. Dostaliśmy namiary na pana, który dużą tatrą (30 t) poprzywoził nam ją za uważam niezłą cenę 3 zł/tonę. :lol:

Tak więc jest to możliwe i uważam wcale nie kosztuje dużo.

Ps. Niestety :cry: w naszej okolicy nie ma w tej chwili żadnych budów, więc nie mogliśmy skorzystać z darmowej ziemi.

Pozdrawiam budujących

Asia