Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile za projekt wn?trza ?

buleczka_77

Recommended Posts

Chodzi głównie o kuchnię, łazienkę i salon. Jak każdy mam swoje "wizje" :grin: , ale ostatnio mam kłopoty ze stanowczością. Co chwila podoba mi się coś innego, nowego...Może warto zainwestować parę złotych, żeby w domu nie było przypadkowych zachcianek i żeby całość do siebie pasowała???

Obawiam się tylko, że takie rozwiązanie może być dość kosztowne :sad:

A czy Wy korzystaliście z usług takowych "magików"? Może macie kogoś wartego polecenia? Jakie są przybliżone koszty projektu?

W Łodzi ceny projektu wnętrz są na poziomie ~50 zł/m2. Obejmuje z reguły dokładny projekt wykonawczy, dobór materiałów, nadzór autorski i - jak projektant ambitny - wizualizację oraz przybliżony koszt realizacji. Z niektórymi można pertraktować, jeśli np. projekt ma obejmować większą powierzchnię. Niektórzy ustalają stawki typu za salon, jadalnię, sypialnię - mniej, za łazienkę więcej (bo ponoć trudniejsza). Ale to są ceny do negocjacji. Przynajmniej dopóki znów jakaś Izba nie narzuci "cen minimalnych"

Ja zamówiłam tylko projekt łazienki u kogoś kogo polecił mi sklep sprzedający glazurę, wanny itd.Projekt obejmuje pełne zwymiarowanie - jakie płytki,gdzie i ile,wszystkie podłączenia,oświetlenie,wizualizację- słowem wszystko co potrzebne.

Dostałam na początek trzy projekty wstępne i mam się zdecydować który mi się podoba.

Facet projektuje tylko łazienki.Jestem bardzo zadowolona i chyba podobnie podejdę do tematu kuchni- tzn.zamówię projekt u kogoś kto projektuje tylko kuchnie.

Cena- 700 zł. za łazienkę do 7m2, 1000 zł.za większą.

Jeśli zamówię w tym sklepie, który polecił mi projektanta glazurę lub inne wyposażenie łazienki- dostanę 10% zniżki.

A czy uczestniczyłas np w wybieraniu kolorów do łazienki albo określałaś co w łazience musi byc z białego montazu? Czy Pan Ci zrobił swoja "wizje" a Ty teraz musisz wszystko do niej dopasowac? Chodzi o to, ze jak sa juz wyprowadzone rury i odpływy to wiele sie nie da z taka łazienką juz zrobic.

Czy mozesz zdradzic tajemnice gdzie ten Pan urzęduje?

Nasz dom jest w tej chwili w stanie surowym i właśnie będziemy robić instalacje,dlatego na tym etapie byłam tylko zainteresowana tym co gdzie ma stać tzn. gdzie zrobić jakie przyłącza.Oczywiście, że mnie zapytano co chcę mieć w łazience (kształt wanny,wielkość umywalki itd).Jak już będę na tym etapie- tzn po tynkach i wylewkach to powiem konkretnie które wyposażenie chcę mieć i w projekcie będzie konkretnie to a nie inne uwzględnione.

• 3 weeks później...
  • 2 weeks później...
  • 2 months później...
Monika150 - ja też miałem podobny problem. Ogarnąć całość to nie takie proste zadanie. Zamówiłem projekt większości pomieszczeń w domu, do tego elewacje wliczając wejście, taras na ziemi i garażu i balkon. Projektowanie się toczy przy dużej ilości rozmów o tym co chcemy i podoba mi się to co powstaje. Płatności 25% na początek, kolejne 50% jak powstanie projekt i kolejne 25% na koniec, bo projektant wybiera wszystko od A do Z. Nawet nie wiedziałem ile to jest zachodu z takim projektem. Pełne obzdjęciowienie, pomiarówka, rozmowy o tym jak sobie to wyobrażamy, kolejne pomysły (uproszczone wizualizacje), a na koniec szczegółowa pełna wizualizacja, latanie po hurtowniach, nadzór na wykonawcami i całość na odległość (100-300km). Jakby ktoś chciał obejrzeć co gość potrafi: http://www.jio.pl