Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

MEBLE FORTE

kadera

Recommended Posts

• Odpowiedzi 40
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Zamierzam dziś zamówić kilka elementów systemu Progress - i w związku z tym byłabym szalenie wdzięczna na każdą opinię na temat ich montażu i użytkowania!!!!

Mam w Progressie umeblowaną większość mojego obecnego mieszkania, jednoczesnie juz kilku znajomym skręcałem inne systemy, więc mogę porównać.

Generalnie jest OK, od najpopularniejszego chyba BRW jest trochę lepszej jakości i co najważniejsze - ma lepsze okucia. Zestawy możliwe do złożenia za pomocą podstawowych narzędzi i nawet przeciętnej smykałce technicznej.

Jedyne, co moge zasugerować, to zakup tuby kleju Vikol i dodatkowe klejenie wszystkich połączeń kołkowych, felców w szufladach (BARDZO WAŻNE!), a także choć w kilku punktach płyty paździerzowej będącej plecami mebla. Producent tego nie przewiduje i oczywiście można mebel po prostu złożyć bez tego klejenia, ale jeśli się nie przewiduje jego późniejszego demontażu, warto pokleić, ponieważ wtedy mebel jest po prostu stabilniejszy i sztywniejszy. Klejenie szuflad naokoło, a nie tylko na połączeniach kołkowych jest niezbędne, ponieważ szuflada sklejona tak jak producent nakazuje, prędzej czy później się po prostu rozleci.

J.

dziękuję i proszę o wyjaśnienie:

- co to są "felce" (???) w szufladach?

- czy elementy łączone są samymi kołkami czy mają też dodatkowe wkręty?

W bokach szuflady masz wyfrezowane kanaliki w które wchodzi płyta stanowiąca dno szuflady. Te kanaliki to właśnie felce (czy też może bardziej poprawnie byłoby taki felc nazwać 'wpust', ale określenie felc jest popularniejsze :) ).

Elementy są łączone śrubami "konfirmat" i mimośrodami, typowo, tak jak i w innych składakach, kołki są tylko dodatkowo jako elementy ustalające (znaczy producent je tak traktuje, ja proponuję je kleić).

J.

Szuflady już rozumiem - i te wpusty na dno szuflady trzeba z szufladą kleić? ja dwa dni temu złożyłam sobie sama komodę z Ikei i niczego nie sklejałam...

Systemu ikeowskiego akurat nie znam, ale jesli front szuflady trzyma się tak jak w Forte, czy BRW tylko na wklejonych kołkach, to licz się z tym, że to po pewnym czasie się rozchwieje i puści.

"konfirmat" i mimośrodami" - a po ludzku (damsku :)) to o co chodzi? :)

Tu masz wszystko: :)

http://www.konmet.com.pl/zlacza_meblowe.html

J.

dzięki wielkie :)

w tej mojej komodzie z ikei fronty szuflad trzymają się na kołki i złącza mimośrodowe z główką :) - po dwa kołki i dwa zaczepy z każdej strony

w ogóle te mocowania na moje oko mają b. mocne, tak mocne, że gdy zamontowałam sobie blat odwrotnie (!! :evil: ), to nie dość, że młotkiem musiałam go wybijać tak długo, że straciłam do drodze całą nadzieję, że da się to za mojego życia "oderwać", to tak się cholerstwo wczepiło, że kawałek blatu po oderwaniu został przy ściance bocznej :evil:

Zatem dokonałam wczoraj zamówienia. Teraz z niecierliwością i strachem będe oczekiwac realizacji :wink:

Czy mogę liczyć na porady co do mocowania niektórych mebelków do ścian? Forte przy kilku to zaleca, a ja wczoraj w salonie przekonałam się, czemu, jak po otwarciu drzwiczek o mały włos moja głowa nie została na zawsze wkomponowana w witryne stanowiącą ekspozycję :o

Czy mogę liczyć na porady co do mocowania niektórych mebelków do ścian? Forte przy kilku to zaleca, a ja wczoraj w salonie przekonałam się, czemu, jak po otwarciu drzwiczek o mały włos moja głowa nie została na zawsze wkomponowana w witryne stanowiącą ekspozycję :o

Oczywiście :)

Witryna forte również i mnie napadła, a ponieważ napadła mnie w trakcie jak klęcząc przed nią poprawiałem coś w szufladzie, a robiąc to byłem sam w domu, zmieniłem się na pewien czas w trochę pokracznego żółwia :lol: Szyba się jakimś cudem nie potłukła.

Co do mocowania - odpuściłem sobie. Pusta witryna faktycznie ma niebezpieczne tendencje, otwarte drzwi (z szybą, więc dość ciężkie) potrafią zakłócić jej stabilność, ale po zapełnieniu jej kryształami rodowymi, haftowanymi obrusami itp. tendencja ta mija. Jeśli jednak masz w domu małe dzieci i istnieje szansa, że któreś wpadnie na pomysł pobujania się na otwartych drzwiach - chyba lepiej byłoby umocować. W komplecie będzie służący do tego celu kątowniczek i kołek rozporowy.

J.

Z elementow mocownych :wink: zamówiłam taką "połówkę szafy" z półkami - ta również mnie zaatakowała. Nie wiem tylko, czy ubrania okażą się wystarczającym balastem dla ruchliwości tegoż mebla. Może zaprzestanie prania ciuchów trochę obciąży półki? :p

To pół szafy również mam, wypełniona samymi ciuchami (pranymi), stoi stabilnie, więc spokojna głowa :)

J.

• 3 weeks później...

Ja mam w 1 pokoju Forte - dokładniej system ART. Rozczarował mnie - miał kiepsko nawiercone dziury pod wkręty (w 1 miejscu "wybiło" mi na przestrzał :evil: ), pofalowania w okleinie ... Tyle o jakości, bo nie wspomnę, że przywieźli mi najpeirw coś innego, co zareklamowałam już przy otworzeniu kartonu. Straszyli mnie, że Forte leci już tylko na opinii tylko ceny ma ciagle te same, ale bardzo mi się podobał ten system, więc mam teraz :]

Do 2 pokoju zamówiłam teraz Sellene - trochę się boję, ale podobał mi się, więc zaryzykowałam. Tym razem nie popuszczę niedociagnięć, bo o ile tamte meble miałam "skiepszczone" w niewidocznych miejscach, więc machnęłam ręką, to te będą widoczne.

dokładnie - największy problem był z wkręceniem śrub - a już apogeum nastąpiło przy zawiasach, których otwory okazały się za małe na śruby i trzeba je było "wydłubywać", żeby były większe - potrzeba do tego dużego wysiłku fizycznego i siły psychicznej :evil:

co do jakości, to narazie nie mogę narzekać - wszystkie elementy wytrzymały walkę z nimi

z opowieści znajomych wiem, że Forte przyjmuje reklamacje "bez dyskusji" - dosyła elementy bez walki o nie

Nie śledziłem wątku w zeszłym tygodniu a teraz widzę, że jakieś straszne rzeczy tu wypisujecie. Naprawdę, trochę ich zestawów złożyłem i nigdy żadnego problemu nie miałem, a że wcześniej w tym wątku ich polecałem, to teraz się czuję wywołany do tablicy.

Co do zbyt ciasnych gniazd pod śruby - nie widziałem, więc trudno mi oceniać, ale coś mi się zdaje, że to tak ma być po prostu. Zawiasy (a także prowadnice szuflad) są przykręcane pękatymi krótkimi śrubkami (tzw. "wkręty euro"), gniazda pod te wkręty są ciasno pasowane, bo to ma utrzymać dość ciężkie drzwiczki. Faktycznie ręcznie się to ciężko wkręca, lepiej się to robi wkrętarką, ale ręcznie też się da jeśli się tylko ma dobry śrubokręt w dłoni z niestępionymi krawędziami, rozwiercanie tych otworów to raczej nie jest dobry pomysł, owszem wkręci się lżej, ale potem może nie trzymać tak dobrze jak powinno.

Wybicie otworu na przestrzał w elemencie też raczej bym wiązał z błędem składacza niż forte (np. pomyłkowo użyta inna śruba niż powinna być albo niedokłądnie ustawiane elementy mocujące plecy szafki).

Nie jestem handlowcem Forte i nie mam żadnych finansowych powodów, żeby ich bronić - to tak dla jasności ;)

J.