mieczotronix 07.06.2005 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2005 Popatrzciehttp://mieczu.webd.pl/dum/rzybu.jpgWyrasta mię to na potęgę w trawniku z rolki. Na razie wysokość poniżej 5 cm (na tyle nastawione koszenie). Czy to groźne dla trawnika?Czy jadalne ? (pachnie ładnie)A może halucynogenne ? Kto wie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woytek 07.06.2005 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2005 no jeśli to halucynki to zwróci Ci się koszt założenia trawnika.w. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maluszek 07.06.2005 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2005 U mnie też takie grzybki rosną ale nie wiem jak się nazywają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
micali 07.06.2005 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2005 być może są to "czarcie kręgi". U mnie pomogła sól. Sąsiadka robiła część grzybni jednym preparatem a drugą część drugim z jednakowym skutkiem. Tylko nie lej w dużym promieniu tylko bezpośrednio na grzyby bo Ci za dużo trawy wypali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 07.06.2005 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2005 O jakie ładne grzybki - ale......... To grzybki z grupy tzw twardzioszków, czy jak inni chcą podróżniczków. Sa jadalne ale i szkodliwe dla trawników - tworzą wspomniane czarcie kręgi no i potem trawa marnieje. Zalecenia to wapnowanie, aeracja trwanika. Gdy bardzo dużo można podlać np. Dithane lub Topsinem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej49 07.06.2005 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2005 Wciornastku! A Euparenem Multi 50 WG - zlikwiduje ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mieczotronix 07.06.2005 17:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2005 na razie w kręgach nie rosną, bo trawnik z rolki, W kręgach to może i rosły u producenta trawnika, a on go posiekał na paski i teraz rosną tu i ówdzie (przez dobre Ó napisałem?). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek Rz 07.06.2005 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2005 Witam !!! Możesz je spokojnie jeść Mieczotroniku !!!!!!!!! Tylko najpierw musisz je przez rok moczyć w roztworze DWUGITOFENOBEZLIKUSENSOLIKUM .Tak jak to było w komiksie Tytus Romek i Atomek .smacznego D.RZ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej49 08.06.2005 05:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2005 U mnie na działce jest chyba: Clitocybe phyllophila - lejkówka liściowa. Jak ja zlikwidować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 08.06.2005 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2005 Andrzeju tak w sumie to nie spotkałam w literaturze jakiegoś specjalnego preparatu. Raczej stosowane są różne o szerokim spektrum działania dlatego wspomniany Topsin i Dithane, może być też Sportak, jeśli chodzi o Euparen to jak wiesz to typowy na Botrytis. Grzyby kapeluszowe to w większości podstawczaki - myślę że sugerując się tym można spróbować. Trawie napewno nie zaszkodzi. I jeszcze najważniejsze nie pryskamy kapeluszy tylko podlewamy roztworem trawnik z konewki. Kapelusz to tylko owocnik cała reszta siedzi w ziemi (grzybnia) i psuje mikoryzę trawy z innymi dobrymi grzybami. Choć na początek proponuje zabiegi agrotechniczne - tj. wapno, napowietrzanie trawnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mieczotronix 16.06.2005 15:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2005 no to ja już chyba mam problem z tymi grzybkami na poważnewczoraj popadało na potęgę i teraz tam gdzie rołsły po 2 -3 kapelusiki jest ich już po 20-cia. Już mi się ich nie chce wyrywać. Rozumiem, że muszę zacząć walkę, pewnie rękoma ogrodnika, który mi ten trawnik sprzedał, bo jak nie to co? Co mi się stanie z moim ślicznym trawnikiem? Trawnik mam z rolki, odcinany podobno 3-letni. Rzeczywiście dobrze trzyma wodę i na dole jest dość wilgotno. Czy mam obwiniać sprzedawcę trawnika? Pierwsze grzybki zaczęły pojawiać się po ok. tygodniu od rozłożenia, a na trawniku wysianym z nasion, który dopiero nabiera rumieńców ich nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej49 16.06.2005 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2005 Ja walczę z nimi -pędzelkiem i Raundapem, ale to ...... brak mi cierpliwości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mieczotronix 16.06.2005 15:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2005 był przed chwilą u mnie ogrodink (był akurat w okolicy) i mówi, że wszystkim rosną teraz te grzybki na nawadnianych trawnikach, bo taka pogoda. I to nawet na sianych, nie z rolki, też rosną. Mówi, że ten grzybek nie przyjechał z rolką, tylko że mu się miejscówa spodobała i się wysiał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 17.06.2005 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2005 był przed chwilą u mnie ogrodink (był akurat w okolicy) i mówi, że wszystkim rosną teraz te grzybki na nawadnianych trawnikach, bo taka pogoda. I to nawet na sianych, nie z rolki, też rosną. Mówi, że ten grzybek nie przyjechał z rolką, tylko że mu się miejscówa spodobała i się wysiał Mieczu a kiedy ten trawnik z rolki zakładałe. Bo jeli po założeniu trawnika zaraz pojawiły się grzybki to ogrodnik kit wciska. Grzybnia rozrasta się w podłożu czasami latami zanim pojawiš się kapelusze. Zazwyczaj to okres ok 4-6 miesięcy. A żeby się posiały to muszš być zarodniki uwalniane ze spodu kapeluszy, lub przeniesione fragmenty grzybni z np. darniš. W darni jest grzybnia cała sieć, nie widać jej gołym okiem bo strzepki majš kilka do kilkudziesięciu mikronów, chyba że tworzš się sznury grzybniowe jak u opieńki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mieczotronix 17.06.2005 08:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2005 trawnik zakładałem z 3 tygodnie temu (20 maja), a pierwsze grzybki pojawiły się po tygodniu intensywnego podlewania (żeby się przyjął). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 17.06.2005 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2005 trawnik zakładałem z 3 tygodnie temu (20 maja), a pierwsze grzybki pojawiły się po tygodniu intensywnego podlewania (żeby się przyjął). To kit, goń ogrodnika. Normalnie nawet grzyby mikroskopowe zaradnikujš (i to bezpłciowo) po 14 dniach a owocniki to rozmnażanie płciowe więc trochę trwa Grzybnie przyniosłe z darniš. zobacz jeszcze Atlas grzybów http://www.grzyby.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mieczotronix 23.06.2005 10:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2005 konewkowałem wodą z Topsinem cały zeszły tydzień. A w tym tygodniu grzybki dalej rosną. I co teraz. CIąć go krócej? (teraz na 4,5 cm), czy częściej? (teraz raz w tygodniu), mniej podlewać? (boję się żeby nie sechł).W sumie to cały czas jak wsadzę rękę wgłąb to na dole jest wilgotno. Może po prostu drastycznie ograniczyć jego podlewanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 23.06.2005 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2005 konewkowałem wodą z Topsinem cały zeszły tydzień. A w tym tygodniu grzybki dalej rosną. I co teraz. CIąć go krócej? (teraz na 4,5 cm), czy częściej? (teraz raz w tygodniu), mniej podlewać? (boję się żeby nie sechł). W sumie to cały czas jak wsadzę rękę wgłąb to na dole jest wilgotno. Może po prostu drastycznie ograniczyć jego podlewanie? Raczej dorzuć wapna ( u mnie w sadzie też się po pewnym czasie pojawiły w jednym miejscu - towarzyszył im również mech - po posypaniu wapnem jeszcze jakiś czas były a potem zniknęły, w tym roku brak)Zasuszenie nie pomoże bo grzybnia przetrwa w glebie. Efekt z fungicydem też może nie być natychmiastowy. Poczekaj nawet do miesiąca a potem ostatecznie fungicyd z innej grupy chemicznej np. Dithane. Nie ma konkretnych zaleceń co do środków chemicznych jak z tym badziewiem walczyć w zasadzie tylko agrotechnika. Jesteś w o tyle trudnej sytuacji, że to trawa z rolki a więc nie możesz jeszcze szaleć z aeryzacją itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mieczotronix 23.06.2005 10:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2005 też mi mówi ogrodnik że nie da rady aerowaćpowiedział mi też że mu w sklepie powiedzieli, że na kapeluszowe nie ma środka skutecznego i że Topsin na kapeluszowe się nie nada. Powiedzieli mu, że był kiedyś jakiś środek na kapeluszowe, ale go wycofali, bo niekologiczny. A to wapno jak wysypię to mi trawnika nie zniszczy? W sumie wolę mieć tych parę grzybków i zielony trawnik, niż popalony wapnem bez grzybków. Czy wapno nie rusza trawy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 23.06.2005 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2005 Mieczu, wapno nawozowe tj. w formie węglanowej a nie budowlane (chyba wodorotlenek) - tj. najlepiej kup dolomit nic nie popali i jeszcze tym sposobem dasz magnez dla roślinek (ważny składnik dla fotosyntezy). Z kapeluszowymi to tak że to podstawczaki a problem dodatkowy że tworzą tzw sznury grzybniowe do których ciężko się dostać jakimś środkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts