Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co to za grzyb mię wyrasta w trawię mejł?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 75
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

być może są to "czarcie kręgi". U mnie pomogła sól. Sąsiadka robiła część grzybni jednym preparatem a drugą część drugim z jednakowym skutkiem. Tylko nie lej w dużym promieniu tylko bezpośrednio na grzyby bo Ci za dużo trawy wypali.

O jakie ładne grzybki - ale.........

To grzybki z grupy tzw twardzioszków, czy jak inni chcą podróżniczków. Sa jadalne :) ale i szkodliwe dla trawników - tworzą wspomniane czarcie kręgi no i potem trawa marnieje. Zalecenia to wapnowanie, aeracja trwanika. Gdy bardzo dużo można podlać np. Dithane lub Topsinem.

Andrzeju tak w sumie to nie spotkałam w literaturze jakiegoś specjalnego preparatu. Raczej stosowane są różne o szerokim spektrum działania dlatego wspomniany Topsin i Dithane, może być też Sportak, jeśli chodzi o Euparen to jak wiesz to typowy na Botrytis. Grzyby kapeluszowe to w większości podstawczaki - myślę że sugerując się tym można spróbować. Trawie napewno nie zaszkodzi.

I jeszcze najważniejsze nie pryskamy kapeluszy :evil: tylko podlewamy roztworem trawnik z konewki.

Kapelusz to tylko owocnik cała reszta siedzi w ziemi (grzybnia) i psuje mikoryzę trawy z innymi dobrymi grzybami.

Choć na początek proponuje zabiegi agrotechniczne - tj. wapno, napowietrzanie trawnika.

• 2 weeks później...

no to ja już chyba mam problem z tymi grzybkami na poważne

wczoraj popadało na potęgę i teraz tam gdzie rołsły po 2 -3 kapelusiki jest ich już po 20-cia. Już mi się ich nie chce wyrywać.

Rozumiem, że muszę zacząć walkę, pewnie rękoma ogrodnika, który mi ten trawnik sprzedał, bo jak nie to co? Co mi się stanie z moim ślicznym trawnikiem?

Trawnik mam z rolki, odcinany podobno 3-letni. Rzeczywiście dobrze trzyma wodę i na dole jest dość wilgotno.

Czy mam obwiniać sprzedawcę trawnika? Pierwsze grzybki zaczęły pojawiać się po ok. tygodniu od rozłożenia, a na trawniku wysianym z nasion, który dopiero nabiera rumieńców ich nie ma.

był przed chwilą u mnie ogrodink (był akurat w okolicy) i mówi, że wszystkim rosną teraz te grzybki na nawadnianych trawnikach, bo taka pogoda. I to nawet na sianych, nie z rolki, też rosną. Mówi, że ten grzybek nie przyjechał z rolką, tylko że mu się miejscówa spodobała i się wysiał

był przed chwilą u mnie ogrodink (był akurat w okolicy) i mówi, że wszystkim rosną teraz te grzybki na nawadnianych trawnikach, bo taka pogoda. I to nawet na sianych, nie z rolki, też rosną. Mówi, że ten grzybek nie przyjechał z rolką, tylko że mu się miejscówa spodobała i się wysiał

Mieczu a kiedy ten trawnik z rolki zakładałeœ. Bo jeœli po założeniu trawnika zaraz pojawiły się grzybki to ogrodnik kit wciska. Grzybnia rozrasta się w podłożu czasami latami zanim pojawiš się kapelusze. Zazwyczaj to okres ok 4-6 miesięcy. A żeby się posiały to muszš być zarodniki uwalniane ze spodu kapeluszy, lub przeniesione fragmenty grzybni z np. darniš. W darni jest grzybnia cała sieć, nie widać jej gołym okiem bo strzepki majš kilka do kilkudziesięciu mikronów, chyba że tworzš się sznury grzybniowe jak u opieńki.

trawnik zakładałem z 3 tygodnie temu (20 maja), a pierwsze grzybki pojawiły się po tygodniu intensywnego podlewania (żeby się przyjął).

To kit, goń ogrodnika. Normalnie nawet grzyby mikroskopowe zaradnikujš (i to bezpłciowo) po 14 dniach a owocniki to rozmnażanie płciowe więc trochę trwa :wink: Grzybnie przyniosłeœ z darniš. zobacz jeszcze Atlas grzybów http://www.grzyby.pl

konewkowałem wodą z Topsinem cały zeszły tydzień. A w tym tygodniu grzybki dalej rosną. I co teraz. CIąć go krócej? (teraz na 4,5 cm), czy częściej? (teraz raz w tygodniu), mniej podlewać? (boję się żeby nie sechł).

W sumie to cały czas jak wsadzę rękę wgłąb to na dole jest wilgotno. Może po prostu drastycznie ograniczyć jego podlewanie?

konewkowałem wodą z Topsinem cały zeszły tydzień. A w tym tygodniu grzybki dalej rosną. I co teraz. CIąć go krócej? (teraz na 4,5 cm), czy częściej? (teraz raz w tygodniu), mniej podlewać? (boję się żeby nie sechł).

W sumie to cały czas jak wsadzę rękę wgłąb to na dole jest wilgotno. Może po prostu drastycznie ograniczyć jego podlewanie?

Raczej dorzuć wapna ( u mnie w sadzie też się po pewnym czasie pojawiły w jednym miejscu - towarzyszył im również mech - po posypaniu wapnem jeszcze jakiś czas były a potem zniknęły, w tym roku brak)Zasuszenie nie pomoże bo grzybnia przetrwa w glebie. Efekt z fungicydem też może nie być natychmiastowy. Poczekaj nawet do miesiąca a potem ostatecznie fungicyd z innej grupy chemicznej np. Dithane. Nie ma konkretnych zaleceń co do środków chemicznych jak z tym badziewiem walczyć w zasadzie tylko agrotechnika. Jesteś w o tyle trudnej sytuacji, że to trawa z rolki a więc nie możesz jeszcze szaleć z aeryzacją itp.

też mi mówi ogrodnik że nie da rady aerować

powiedział mi też że mu w sklepie powiedzieli, że na kapeluszowe nie ma środka skutecznego i że Topsin na kapeluszowe się nie nada. Powiedzieli mu, że był kiedyś jakiś środek na kapeluszowe, ale go wycofali, bo niekologiczny.

A to wapno jak wysypię to mi trawnika nie zniszczy? W sumie wolę mieć tych parę grzybków i zielony trawnik, niż popalony wapnem bez grzybków. Czy wapno nie rusza trawy?

Mieczu, wapno nawozowe tj. w formie węglanowej a nie budowlane (chyba wodorotlenek) - tj. najlepiej kup dolomit nic nie popali i jeszcze tym sposobem dasz magnez dla roślinek (ważny składnik dla fotosyntezy). Z kapeluszowymi to tak że to podstawczaki a problem dodatkowy że tworzą tzw sznury grzybniowe do których ciężko się dostać jakimś środkiem.