Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co to za grzyb mię wyrasta w trawię mejł?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 75
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

ok, dzięki Wciorniastku. Kim ty jesteś? Siedzisz w ogrodach po uszy, a jednocześnie jesteś ciągle w Internecie!

Bo ciągle piszę i piszę i piszę publikacje (penie coś mojego czytałeś), z tego mnie rozliczają a jak wiesz gdy coś rośnie np. moje doświadczenia to trzeba dać temu czas. A latem można pracować w polu czy w szklarni tylko wcześnie rano. Potem zostaje net i pismactwo.

Mieczu, wapno nawozowe tj. w formie węglanowej a nie budowlane (chyba wodorotlenek) - tj. najlepiej kup dolomit nic nie popali i jeszcze tym sposobem dasz magnez dla roślinek (ważny składnik dla fotosyntezy). Z kapeluszowymi to tak że to podstawczaki a problem dodatkowy że tworzą tzw sznury grzybniowe do których ciężko się dostać jakimś środkiem.

Ale wapna nie można posypywać w każdym miejscu - niektóre rośliny i krzewy muszą mieć kwaśną ziemię. Jaki konkretny środek do podlewania proponujesz. Tylko 100 % by zniszczyc te grzybki.....

Wszystko wskazuje na to że grzyby przyjechały z darnią z plantacji

tak tez zdarzyło sie u mnie - zrobiłem trawnik klientowi a teraz ( po 3 tygodniach) jest cały w grzybach ( twardzioszki) - oczywiście plantacja nie bierze winy na siebie ( a nawet jakby wzieła to kto ma wymieniac darń)

Narazie robimy areacje - a potem podlewam Euparemen lub Saprolem ale nie mam pewności że to pomoże ...taki los

...nie mówcie mi że ogrodnictwo to lekki kawałek chleba...;)

ja też mam z rolltrawu, też gruntową - a to zbóje - to ich wina!

Jak robisz aerację - kiedy ten trawnik był kładziony? Można tak szybko?

Ja strzygę teraz 2 razy w tygodniu. Pokonewkowałem topsinem tam gdzie rosły grzyby, mniej trochę podlewam i jakby grzybków było mniej. Jutro się jeszcze dokładnie przyjrzę

Mieczu, wapno nawozowe tj. w formie węglanowej a nie budowlane (chyba wodorotlenek) - tj. najlepiej kup dolomit nic nie popali i jeszcze tym sposobem dasz magnez dla roślinek (ważny składnik dla fotosyntezy). Z kapeluszowymi to tak że to podstawczaki a problem dodatkowy że tworzą tzw sznury grzybniowe do których ciężko się dostać jakimś środkiem.

Ale wapna nie można posypywać w każdym miejscu - niektóre rośliny i krzewy muszą mieć kwaśną ziemię. Jaki konkretny środek do podlewania proponujesz. Tylko 100 % by zniszczyc te grzybki.....

Andrzej ale masz życzenia 100%. Nietety nic nie poradzę :cry: . Tylko to o czym pisalam wczesniej.

To daj 51%. Podaj czym podlewać lub opryskiwać. Mam dość już tych grzybków! Pojawiają się w coraz to nowych miejscach. Może ten rok jest ....

Słyszałem, że można podlewać miejsce występowania środkiem do konserwacji drewna i ścian . Co Ty na to?

Ratunku :o :o co to za truciciele - środki do impregancji drewna. Mam nadzieję, że ten kto Tobie to radził miał na myśli siarczan miedzi. To najstarszy znany fungicyd (tj. preparat grzybobójczy) w wersji roślinnej to Miedzian. Rzeczywiście większość grzybow jest warażliwa na ten preparat. W starym podręczniku ochrony roślin Miedzian jest zalecany na czarcie kręgi w trawnikach. Podobno problem znika po ok. 1 miesiącu.

Już wcześniej w postach pisałam czym można podlewać i że efekt nie będzie natychmiastowy. Tyle tyko że chyba o jednym nie pisałam to trzeba zlać cały trawnik bo grzybnia będzie wszędzie.

no obejrzałem dzisiaj trawnik. Kosiłem go przedwczoraj wieczorem. No i parę grzybków jest, ale nie tyle ile było wcześniej. Są w kilku miejscach, w wielu, w których wcześniej były ponad trawę nic nie wyrosło. Te co rosną są już takie jasno-beżowe, nie ma tych głęboko-brązowych. Rosną ewidentnie słabiej. Podlewam mniej. No i cały trawnik obkonewkowałem topsinem. Chyba zadziałało. Na razie bardzo jeszcze mi grzybnia trawnika nie poniszczyła. Owszem tu i tam jest żółciej, ale nie całkiem. Kręgi się niepotworzyły

Co to są te "czarcie kręgi".

Mam dwa rodzaje plam na trawniku.

1. żółtawe, raczej nieregularne plamy niż kręgi, gdzie trawa jest, ale jakby wogóle nie rosła. Wokół rośnie pięknie i jest ciemnozielona. Wydawało mi się, że to kwestia nierównomiernego rozsiania nawozu (za mało?).

2. Kręgi wogóle bez trawy, a wokół obwódka jakby szybciej i lepiej rosnąca.

Moja diagnoza: szczeniaczek sąsiadów (30 kg żywej wagi) nasiusiał. Nasza Bera załatwia się poza ogrodzeniem.

To które z nich są "czarcie", a może żadne z wymienionych przeze mnie.

no obejrzałem dzisiaj trawnik. Kosiłem go przedwczoraj wieczorem. No i parę grzybków jest, ale nie tyle ile było wcześniej. Są w kilku miejscach, w wielu, w których wcześniej były ponad trawę nic nie wyrosło. Te co rosną są już takie jasno-beżowe, nie ma tych głęboko-brązowych. Rosną ewidentnie słabiej. Podlewam mniej. No i cały trawnik obkonewkowałem topsinem. Chyba zadziałało. Na razie bardzo jeszcze mi grzybnia trawnika nie poniszczyła. Owszem tu i tam jest żółciej, ale nie całkiem. Kręgi się niepotworzyły

No nareszcie widzę znowu Twoje zdjęcie w sygnaturce uff ;););)