Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Słupy i rury na cudzym - może się przyda

olinek

Recommended Posts

• 4 years później...
  • Odpowiedzi 42
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam,

dostałam pismo od firmy projektowej działającej na zlecenie jednego z operatorów komórkowych z propozycją udostępnienia mojej działki w celu przeprowadzenia na niej linii światłowodowej.

Do pisma dołączony był przykładowy wzór umowy. Wśród zapisów w tejże umowie znalazł się również taki, który zobowiązuje mnie do każdorazowego udostępnienia działki na wezwanie operatora celem ewentualnych napraw serwisowych, awarii etc. Oczywiście jest tam tez mowa o jednorazowej opłacie/zadośćuczynieniu za te niedogodności, a w miejscu gdzie winna byc konkretna kwota widnieją kropeczki.

Stąd moje pytanie: czy ktoś dostał już taką propozycję, o jakiej kwocie mozna z nimi rozmawiać, jak wyliczac to ewentualne zadośćuczynienie?

Podzielcie się swoimi doświadczeniami; z góry bardzo dziękuję.

Wiem, że to stary temat, więc sprawa już pewnie nieaktualna, ale a nuż. Kto wie, może się to komuś jeszcze przyda.

Tutaj jest to wszystko ładnie rozpisane i wytłumaczone: http://www.eporady24.pl/odplatna_sluzebnosc_przesylu_linii_swiatlowodowej,pytania,4,51,6407.html

Gdybym nie spojrzał na daty powiedziałbym "Google nie boli"... ;p

(...) wartość miesięcznego czynszu takiej służebności wynosi średnio tyle, ile przedsiębiorstwo musiałoby zapłacić czynszu dzierżawy gruntu, przez który przebiega światłowód wraz z tzw. pasem technicznym.

Kasa całkiem niezła jak na wynagrodzenie za... nic, praktycznie. Światłowody w dzisiejszych czasach są bardzo wytrzymałe i nie wymagają szczególnej konserwacji czy doglądu. Brałbym ;)

Gdybyś nie miał nikogo znajomego do dokładnego wyliczenia tej kwoty to ze swojej strony mógłbym polecić Iurico: http://www.iurico.eu/oferta/doradztwo Działają w Warszawie, prawo nieruchomościowe może nie jest jakąś ich specjalnością, ale są rzetelni i nie mają wyjątkowo wygórowanych cen.

Szczerze mówiąc to całkiem mnie ta cała kwestia zainteresowała... może ktoś orientuje się, czy można się tak do jakiegoś operatora dobrowolnie zgłosić? ;) Kto wie, może jakiś dostawca internetu ciągnie swoje kable w pobliżu mnie... hej, w końcu kasa leży na, znaczy, w ziemi, wystarczy wygrzebać xD

Pozdrawiam!

Kasa całkiem niezła jak na wynagrodzenie za... nic,

Faktycznie. Gdybyż jeszcze podana informacja była prawdziwa, życie byłoby naprawdę piękne;)

Bez zbytniego wyzłośliwiania się nad autorem: taki możliwy do uzyskania czynsz należy jeszcze przemnożyć przez tzw współczynnik współkorzystania. Dla nic nie wadzącego światłociągu w granicy działki taki współczynnik wynosi często np 0,05...