Mikołaj1719499942 07.06.2005 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2005 Chcę kupić działkę, a ponieważ obawiam się o jej stan prawny chciałbym ją sprawdzić w US i ZUS-ie. Jak to zrobić? Normalnie zapytać czy taka i taka działka jest zadłużona? Czy takich informacji mogą udzielić osobie postronnej? Gdzieś wyczytałem, że brak zapisu w księdze wieczystej pewności nie daje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
selimm 07.06.2005 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2005 a co ma zus do działki ?? do społki z us ....jak juz to musi byc hipoteka obciązona ...kiedys tylko chyba podatki lokalne (zadłuzenie) nie wpisywali i mozna sie było zdziwić po kupnie ps.najlepiej rano sprawdzić w ksiegach przed zakupem czy jest jakies obciązenie.....kiedys leciał program chyba u Jaworowicz jak ktos kupił nieruchomość zadłuzoną ...dokładnie nie pamietam o co chodziło ale zyjemy w Polsce gdzie wszystko jest mozliwe ps. znam przypadek jak kolega kupił od komornika kradzione auto (urzednik panstwowy ) miał sprawe o paserstwo a kasy do tej pory nie odzyskał ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 07.06.2005 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2005 Czy mi się tylko wydaje, że takie rzeczy to powinien załatwić (sprawdzić) notariusz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 07.06.2005 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2005 selim ma racje , co ma Zus do dzialki? no i tylko ksiega daja te pewnosc, ale wypadki chodza po ludziach zycze Ci powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
selimm 07.06.2005 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2005 Mariusz to Ci sie tylko wydaje , podobno juz nie mają tego obowiązku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aneska 07.06.2005 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2005 podobno juz nie mają tego obowiązku to prawda. wystarczy, podczas spisywania aktu notarialnego ustne lub pisemne oświadczenie sprzedającego, ze dana nieruchomość nie posiada żadnych obciążeń... a wiecie jak to jest z oświadczeniami... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chatte 07.06.2005 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2005 Nie ma rady, trzeba się udac do własciwego sądu i samemu obejrzeć księgę. Oglądać KW może każdy. Trzeba tylko uważnie czytac dokumenty i sprawdzic czy nie ma wzmianek o wniesionych wnioskach. Taka wzmianka wyłącza rękojmię wiary publicznej ksiąg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
selimm 07.06.2005 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2005 ale swoja drogą chciałbym widziec mine urzedniczki jak koles przychodzi i prosi o sprawdzenie działki o nr....znajdujacej sie ........ ...z tego co wiem to panie w us humoru mają jak na lekarstwo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aries 07.06.2005 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2005 Chcę kupić działkę, a ponieważ obawiam się o jej stan prawny chciałbym ją sprawdzić w US i ZUS-ie. Jak to zrobić? Normalnie zapytać czy taka i taka działka jest zadłużona? Czy takich informacji mogą udzielić osobie postronnej? Gdzieś wyczytałem, że brak zapisu w księdze wieczystej pewności nie daje. Mikołaju....obciążenia nieruchomości sprawdzasz w Sądzie w Wydziale Ksiąg Wieczystych. Musisz mieć nr KW (księgi wieczystej) i tak jak napisał/a Chatte księgę może sprawdzić każdy. Jeśli na miejscu poprosisz urzędniczkę, aby wyjaśniła Twoje wątpliwości gdzie i czego szukać, to z pewnością Ci pomoże. pozdrawiam - ania ps w moim mieście Wydział ksiąg Wieczystych jest czynny tylko do godz. 13.00....zadzwoń do sądu i sprawdź w jakie dni i w jakich godzinach przyjmują interesantów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 07.06.2005 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2005 No to ja trafiłem na super fajną panią notariusz (Giermakowska) która nie dość, że sprawdziła KW to jeszcze uprzedziła nas o tym, że w danym rejonie nie ma obowiązującego planu zabudowy także jakbyśmy się chcieli "budować" to sobie trochę poczekamy na pozwolenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aries 08.06.2005 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2005 Chcę kupić działkę, a ponieważ obawiam się o jej stan prawny chciałbym ją sprawdzić w US i ZUS-ie. Jak to zrobić? Normalnie zapytać czy taka i taka działka jest zadłużona? Czy takich informacji mogą udzielić osobie postronnej? Gdzieś wyczytałem, że brak zapisu w księdze wieczystej pewności nie daje. Mikołaju....wystarczy pismo do właściwego urzędu skarbowego lub zusu z zapytaniem o zalegania z zobowiazaniami i czy w razie ewentualnych zobowiązań rozpoczęto procedurę egzekucyjną. Tak w jednym jak i w drugim urzędzie skierują do odpowiedniego działu i otrzymasz odpowiedż. Urzędy skarbowe kierują sprawę do komornika i ten zajmuje hipotekę. Jeśli masz jakieś podejrzenia i obawiasz się, że takie czynności egzekucyjne któryś z urzędów mógł już podjąć, a zajęcie hipoteki jeszcze nie nastąpiło, to pismo z zapytaniem do us i zus nie zaszkodzi. Jeśli nie pismo, to telefon, a najlepiej osobista wizyta w dziale egzekucji. Zawsze na miejscu łatwiej jest wyjaśnić o co i jaki teren chodzi. Przynajmniej mój urząd skarbowy takich informacji udziela. życzę powodzenia - ania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mikołaj1719499942 09.06.2005 05:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2005 Dzięki za wszystkie odpowiedzi. Uzbrojony w taką wiedzę napewno nie popełnię błędu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krispl 11.06.2005 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2005 Może trochę wyjaśnienia na ten temat. Obawy jak wyżej wynikają z reliktu jaki kiedyś był w Polsce czyli tzw. hipoteki ustawowej, której już na szczęście nie ma. Obowiązująca w dawnych czasach tzw. hipoteka ustawowa nie musiała być wpisana do księgi wieczystej a powstawała z mocy ustawy tj. wtedy kiedy zobowiązany np. nie zapłacił ZUS-u lub podatków. Inaczej mówiąc kupujący mógł kupić działkę tak jak przysłowiowego "kota w worku". Jeśli poprzedni właściciel miał długi np. w Urzędzie Skarbowym to ten urząd wcale się nie musiał wpisywać hipoteki do jego Księgi Wieczystej. Nieruchomości taka z mocy ustawy Ordynacja podatkowa obciążona była hipoteką. Było to bardzo niebezpieczne dla kupujących bo mogli niewiedząc kupić obciążoną nieruchomośc. Hipotekę ustawową, czyli bardzo kontrowersyjne prawo zlikwidowano kilka lat temu. Dlatego też każdy urząd musi na dziś wpisywać tzw. hipotekę przymusową. Bywa że urzędy prześcigają się przy wpisach hipotek bo obowiązuje zasada "kto pierwszy ten lepszy" przy późniejszej realizacji roszczeń. Warto też przypomnieć że wyzbywanie się majątku zagrożonego zajęciem to przestępstwo z bodajże art.301 kk. Istnieje też tzw. skarga pauliańska tj. jeśli dłużnik celowo się wyzbył się majątku np. na rzecz krewnych i zachodzi podejrzenie że wiedzieli oni o długach zbywającego nieruchomość to sąd unieważni np. umowę darowizny lub sprzedaży. Nie wiem do końca co w tym wypadku powinien zrobić nabywca żeby być chronionym jako nabywca w dobrej wierze. Nikt się przecież nie chwali że ma długi i musi coś sprzedać ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gerda 15.06.2005 22:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2005 Kup bombonierkę dla pani z ksiąg wieczystych i sprawdź czy nie został złożony wniosek o wpisanie takiej hipteki. W księdze może jeszcze nie być wpisana, a wniosek już złożony. My z ostrozności sprawdzaliśmy stan księgi wieczystej bezpośrednio przed przyjazdem do notariusza. Zdarza się, że nieuczciwy sprzedawca składa wniosek o wpisanie hipoteki w ostatniej chwili. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts