Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KOMENTARZE do dziennika Pasco-Dom w Daliach 2

Recommended Posts

• Odpowiedzi 84
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Grabol, a jaką masz dachówkę? No i jak postępy na budowie?

Zdecydowaliśmy się na ceramiczną z Robena w kolorze kasztan (ta nazwa ma niewiele wspólnego z rzeczywistym kolorem) i muszę przyznać, że wygląda fajnie. Za dachówkę (podstawowa+prawe+lewe+wentylacyjne+gąsiory+kominki wentylacyjne+spinki) zapłacilem 12 500 zł, do tego więźba za 6 500 zł. W sumie wszystko to co mam na dachu (więźba, dachówka, folia, okna, wyłazy, płotki przeciwśniegowe, rynny, kominy, instalacja odgromowa, podbitka, obróbki blacharskie) zapłaciłem 30 000 :(. Do tego dochodzi robocizna 12 000 (dach jest trochę bardziej skomplikowany niż u Ciebie, bo zostawiłem te trójkąty od stroy ogrodu - szkoda, że z nich nie zrezygnowałem, bo Twój dom bez nich prezentuje się "tes piknie", a kasa zostaje w kieszeni. A tak przy okazji, jak wybudujesz dom i się trochę odkujesz, to powinieneś zafundować ojcu i teściowi jakieś wczasy na Bahama czy Hawajach - moje koszty całkowite za stan surowy otwarty są praktycznie dwa razy większe :( :( :(

:pasco pytałem się dziś dekarzy którzy u mnie kładą dachówkę,co zrobić z tym nalotem na dachówkach.Mówli ,że Braas ma na tyle dobrą powłokę,że powinno się zmyć samo po kilku obfitych deszczach,ale radzili,że lepiej by było to zmyć samemu,bo istnieje możliwość,że przy nawet lekko"chropowatej" powierzchni dachówki betonowej,mogą ślady zostać na dłużej...

Pasco ale Ty masz fajnie z tymi teściaim/ojcami.... Moje to są setki kilometrów stąd.

BTW masz już jakąś fotę kompletnie pomalowanej podbitki? Tak patrzę na zdjątko i się dziwię jak Ty tam sięgniesz pod szczyt kalenicy? Drabina? Rusztowanie? Kurcze, strasznie to wysoko...

pozdrawiam

Gerion

Witam wszystkich. Nie zauważyłem waszych postów wcześniej. Chyba nie dostałem powiadomienia!

kasia64 - Miło mi. Mnie na szczęście też się podoba ;)

Grabol No to mi się udało naprawdę tanio pobudować :). Co do likwidacji trójkąta - długo się zastanawiałem, ale w końcu zrobiłem sobie symulację komputerową na rysunkach, i wyszło dokładnie tak jak w rzeczywistości 8). W planach miałem jeszcze likwidację małego okna w salonie, ale bez tego budynek by wyglądał paskudnie.

A wczasy moim pomocnikom na pewno zafunduję ;)

areq dzięki za info o dachówce. Faktycznie po paru deszczach wygląda trochę lepiej, ale jednak nie chce się zmyć do końca :(

inż. Mamoń uporu to mi akurat nie brakuje. :p

Gerion - fotki niestety nie mam. Z malowaniem były niezłe numery - ojciec malował z drabiny (na szczęście ma taką długą, że sięgnęła na 1,5m poniżej najwyższego punktu domu - prawie 8m). Ale na szczęście jakoś się udało. Ja się nie odważyłem wejść wyżej niż do wysokości piętra :oops:

Ale cośmy się nakombinowali z tą drabiną! Od dołu była podparta dwoma stemplami, coby się nie uginała, a od góry przywiązywaliśmy do czego się dało - w końcu trzeba pracować bezpiecznie. Drugie malowanie zaplanowałem w czasie tynkowania, więc nie będzie problemu z dojściem (będzie rusztowanie).

Witam

Powiedz jak tam twój dach, czy dalej taki zapylony od ciętej dachówki.

Ja ma ten sam problem co Ty dekarze po pokryciu dachówki czarny Braas wcinali się w 3 kominy + kosze. Jak ten dach wygląda to można sobie wyobrazić. A najgorsze,że uwierzyłem w ich zapewnienia , iż po deszczu dach będzie czysty. Dzwoniłem do przedstawiciela braasa i ten mnie uspokaja, że dach po zimie będzie czysty. Jak to u Ciebie wygląda?

Witam

Powiedz jak tam twój dach, czy dalej taki zapylony od ciętej dachówki.

Ja ma ten sam problem co Ty dekarze po pokryciu dachówki czarny Braas wcinali się w 3 kominy + kosze. Jak ten dach wygląda to można sobie wyobrazić. A najgorsze,że uwierzyłem w ich zapewnienia , iż po deszczu dach będzie czysty. Dzwoniłem do przedstawiciela braasa i ten mnie uspokaja, że dach po zimie będzie czysty. Jak to u Ciebie wygląda?

Trzy deszcze trochę spłukały, ale nadal jest dość mocno zapylone.

Jeżeli chodzi o mycie przez deszcz - moi dekarze od razu powiedzieli, że dopiero śnieg ściągnie wszystko. To fakt, że śnieg czyści najlepiej, bo po prostu wiąże brud, więc wierzę w to, co mówią (tym bardziej jeżeli Braas to potwierdza). Chyba jednak nie będę biegał po dachu żeby go umyć.

• 1 month później...

Hej Pasco!

widzę, że zabrałeś się za schody. Jeśli masz, zgodnie z projektem, okno dachowe nad podestem spoczynkowym, to zastanów się, czy nie rozłożyć na nim ogrzewania podłogowego - energi będzie zużywało niewiele, a okno nie powinno zaparowywać. Mój brat ma dokładnie taki problem u siebie. Ja niestety też trochę późno wpadłem na ten pomysł - po wylaniu schodów :(. Gdybyś się decydował to trzeba byłoby obniżyć podest tak, żeby po dodaniu podłogowego miał wysokość jak inne stopnie schodów. No i przy ustalaniu wysokości pierwszego stopnia sprawdź wysokość docelową podłogi, to samo dotyczy ostatniego stopnia, ale chyba niepotrzebnie o tym piszę, bo przecież wynająłeś siłę fachową.

Pozdrawiam

Zobaczymy jak to będzie z tą fachową siłą... Na razie wszystko wygląda OK, ale się zobaczy jak będzie wylane :wink: . Mam nadzieję, że wysokości stopni wyjdą dobre. Murarz przeklinał te schody na czym świat stoi, ale postarał się bardzo i na zakręcie zamiast podestu poszerzył stopnie tak, żeby się po nich wygodnie chodziło. Na jutro już nie zdążymy, ale na poniedziałek pewnie będziemy zalewać. Okna dachowego nad schodami nie robię, bo mi niepotrzebne (doświetla wyjście na balkon), ale dzięki za radę.

Widzę że u Ciebie roboty poszły już dalej (chyba na tym małym zdjęciu masz wprawione okna). Podeślij mi na [email protected] fotki jak masz jakieś - chętnie zobaczę efekty 8)

• 3 weeks później...