Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czym wykończyc surową deskę z wenge?

gaga2

Recommended Posts

Witam,

w mojej łazience wymarzyłam sobie półeczkę z deski wenge, mój mąż zakupił surową dechę z DLH, stolarz ma wykonać półkę, ale zastrzegł się, że on nie zna się na drewnie ezgotycznym i nam pozostawia sprawę jej wykończenia (impregnacji, malowania, olejowania???). My się tym bardziej na tym nie znamy, więc będę wdzięczna za podpowiedzi: jakim środkiem to wykończyć, żeby zdało ezgamin; rzecz dotyczy właściwie małego WC z umywalką, więc wilgoci tam nie powinno być zbyt wiele... takiego drewna chyba się nie bejcuje? a jak sprawić, żeby drewno nieco ściemniało (sutrowa deska jest hjaśniejsza od tego, co sobie wyobrazilam...)

Pozdrawiam,

gaga2

tylko niektorych gatunkow drewna sie nie lakieruje i nie zabezpiecza. Pozostale tymi samymi technikami jak sosna czy dab :) .Nie przejmuj sie , ze deska jest jasniejsza niz sobie wyobrazalac. Impregnaty i czas zrobia swoje . Wenge z czasem chetnie ciemnieje nawet nie polakierowane.

wenge akurat jest materiałem który świeżo przeszlifowany może być nawet żółtawy a po paru miesiącach uzyska swoją brunatną czerń.. do wykończenia wszystko jedno olej czy lakier - lakier łatwiej chyba utrzymać w czystości. Ja będę miała olejowany parkiet z wenge w salonie, póki co cieszę oczy kawałkiem klepki którą mam "na próbę". acha, i jeszcze jedno - egzotyków się nie bejcuje.

• 3 weeks później...