Paty 07.06.2005 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2005 Właśnie kupiłam numer specjalny Muratora "Wokół domu". Jestem właśnie na etapie zagospdarowywnia terenu i zakładania ogrodu. W temacie "10 kroków do pieknego ogrodu" na końcu jest podany cennik mniej więcej za ile taki ogród można wykonać. Cena która tam jest podana odnosi się do 1000 metrowej działki , projektu, 500 m2 trawy z siewu, małych roslinek na rabacie ( zaznaczone jest że to najtańszy wariant) i wynosi 25 000 zł. Czytałam to parę razy i zastanawiam się skąd tak wysoka cena. Być może w Warszawie w najdroższej firmie taka będzie obowiazywała. Czy Redakcja nie działa czasami na niekorzyść. Ktokolwiek kto kupił ten numer i zaczął go czytać , a miał chęć skorzystania w swoim rejonie z firmy zakładającej ogrody , może najnormalniej w świecie sobie odpuścić, bo stwierdzi " nie stać mnie". I w cale się nie dziwię. Czy mało na forum jest przykładów na to jak za niewielkie pieniądze można urządzić ogród i to nie samemu, ale zlecić to firmie. Podam to może na moim przykładzie. Koszt ogrodu, a więc posianie trawy, rozplantowanie jednej wywrotki ziemi, nasadzenie ok. 350 sadzonek, huśtawka, zagospodarowanie miejsca wokół szamba, system odprowadzający wodę z rynien bezpośrednio do ziemi. Wielkośc działki do zagospodarowania to ok. 8 arów. Całość 6 tys. złotych. Do tego w pózniejszym terminie system nawadniający plus "szpic" z pompą - 3500 zł. Rośliny sadzone nie należą do najdroższych, ani najtańszych, sugerowałam się raczej wyglądem . Zaznaczam że w numerze podana cena dotyczyła urzadzenia najtańszego ogrodu. Czy Murator aspiruje do gazety tylko dla bogaczy? Paty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jatoja 07.06.2005 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2005 Właśnie kupiłam numer specjalny Muratora "Wokół domu". Jestem właśnie na etapie zagospdarowywnia terenu i zakładania ogrodu. W temacie "10 kroków do pieknego ogrodu" na końcu jest podany cennik mniej więcej za ile taki ogród można wykonać. Cena która tam jest podana odnosi się do 1000 metrowej działki , projektu, 500 m2 trawy z siewu, małych roslinek na rabacie ( zaznaczone jest że to najtańszy wariant) i wynosi 25 000 zł. Czytałam to parę razy i zastanawiam się skąd tak wysoka cena. Być może w Warszawie w najdroższej firmie taka będzie obowiazywała. Czy Redakcja nie działa czasami na niekorzyść. Ktokolwiek kto kupił ten numer i zaczął go czytać , a miał chęć skorzystania w swoim rejonie z firmy zakładającej ogrody , może najnormalniej w świecie sobie odpuścić, bo stwierdzi " nie stać mnie". I w cale się nie dziwię. Czy mało na forum jest przykładów na to jak za niewielkie pieniądze można urządzić ogród i to nie samemu, ale zlecić to firmie. Podam to może na moim przykładzie. Koszt ogrodu, a więc posianie trawy, rozplantowanie jednej wywrotki ziemi, nasadzenie ok. 350 sadzonek, huśtawka, zagospodarowanie miejsca wokół szamba, system odprowadzający wodę z rynien bezpośrednio do ziemi. Wielkośc działki do zagospodarowania to ok. 8 arów. Całość 6 tys. złotych. Do tego w pózniejszym terminie system nawadniający plus "szpic" z pompą - 3500 zł. Rośliny sadzone nie należą do najdroższych, ani najtańszych, sugerowałam się raczej wyglądem . Zaznaczam że w numerze podana cena dotyczyła urzadzenia najtańszego ogrodu. Czy Murator aspiruje do gazety tylko dla bogaczy? Paty. Cóż ... wydaje mi się że najtańszy ogród na 1000 m kw. można urządzić za mniej niż 25000 zł ale... z reguły kosztorysy na takie ogrody to więcej niż 25000 ...;( biorę 3 przykłady z mojego kompa - działki mają od 700 do 1100 m kw. - 59000 - 34000 - 46000 gdy wniknąć w te kosztorysy to faktycznie koszt roślin i trawnika jest mniejszy niż 25000 ale koszt ogrodu to nie tylko koszt roślin cenę urządzenia ogrodu nabijają prace ziemne i budowlane -w ogrodach o których pisze to sa to np: budowa oczka wodnego i strumienia, budowa murka, grilla i placu zabaw, taras z granitu, mur oporowy... Ogród to nie tylko rośliny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paty 07.06.2005 13:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2005 Ale ja podałam to co napisano w gazecie przy tej cenie:Cytuję:"urzadzenie najtańszego ogrodu na 1000 - metrowej działce razem z projektem ( trawnik z siewu około 500m2, na rabatach małe rośliny) - 25 000 zł. "Tu nie ma mowy o rzadnej architekturze ogrodowej a więc : oczekach, hustawkach , pergolach itp. Albo to nieścisłość redagujacego tekst albo ................. Paty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts