Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

"zewnętrze"

mysia

Recommended Posts

może nie za bardzo pasuje mój temat do tego wątku, ale zdecydowałam się go umieścić właśnie tutaj bo tu zaglądaja osoby które znają się na rzeczy :D :wink:

jaki mam dobrać klinkier na podmurówkę i komin do mojego domku? tylko nie piszcie że czerwony, bo wszyscy już go mają wokoło i chcialabym coś bardziej oryginalnego...

a dach będzie miał taki kolor:

http://www.budmor.pl/img/wenusd.jpg

i co wy na to?

pozdrawiam

Mysia, myślę i myślę ;) wprawdzie nie jestem z tych, co znają sie na rzeczy, ale mam ten sam problem. Tzn komin już mam (przez pomyłkę jakiś dziwny kolor), dach ceglasta czerwień, okna i drzwi drewniane, tynk kremowy no i teraz podmurówka mi została, oklejenie czymś schodów betonowych (teraz wymurowałabym z klinkieru - chyba się tak da? :-? ). Parapety mam ceramiczne ceglaste i jakoś tak nic innego jak ten ceglasty mi do głowy nie przychodzi :( Jeżdżę i podglądam domy, wszyscy mają tę czerwień... Zdarza się też, że obróbki blacharskie dachu są w kolorze ciemnego bronzu (właściwie to najczęściej tak jest) i klinkier na podmurówce też ciemny brąz (oczywiście i okna ciemne). Co do komina, to fajnie wygląda otynkowany (jeśli nie jest duży, mój to jakiś gigant jest).

...jak coś wymyślisz, daj znać ;)

A czy musi to byc klinkier? Dach czerwony - ekstra, tynk kremowy -fantastycznie , reszta - np. cegla prowansalska, piaskowiec lamany, trawertyn, inny kamien ciosany, lamany, ciety ? Klinkier wystepuje najczesciej w kolorach czerwieni /od ceglastej do "czerni"/ czasem zielony w porywach kobalt ale to juz dziwactwo troche .Mysle, ze trudno Ci bedzie znalezc w klinkierze cos oryginalnego a jednoczesnie nie hmm.. "ekstrawaganckiego". Moze nie warto podkreslac cokolu kolorem a lepiej faktura, albo cokól zrobic symboliczny ?Zreszta! Trudno Ci radzic nie widzac calego budynku i jego proporcji. Pewnie autor projektu ma czkawke.Aha! Komin moze byc tynkowany w ladnym ksztalcie i dobrze opierzony i rownie efektowny :lol:

Mysia

zajrzyj tutaj:

http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=48067&start=60

a jeśli płytki, to najładniejsze ma Klinker Sire

http://www.klinkersire.com

klikaj na prodotti e impieghi

cała paleta barw - do Twego dachu pasował by wg mnie przepalany brąz z serii Rustiec - cena około 90 zł/m2 (tutaj już niestety troszkę boli, bo polskie są połowę tańsze)

MYSIA

mam ten sam problem ...

Mam dachówke w kolorze miedzianej czerwieni , brazowe okna, drzwi i brama garażowa.

Po obejrzeniu wielu różnych domów w koncu CHYBA sie zdecydowałam.

Elewacja bedzie w kolorze jasnożółtym, podmurówka czekoladowa (płytki klinkierowe takie przypominajace troszeczke cegłe recznie formowana ) , parapety czekoladowe klinkierowe.

Postanowiłam zupełnie odbiec od kolorystyki dachu , mam nadzieje że bedzie ok (dom mam w stylu klasycznym z gankiem)

Pozdrawiam

dorota